ANTIIKIN KIRJALLISUUS (800 eKr. – 300 jKr.)

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Realismi Syntynyt 1800 luvulla Rami, Anniina ja Tomi.
Advertisements

ANTIIKIN KIRJALLISUUS
Kreikan taide Tieto Kreikan taiteesta on melko puuttellista, koska suuri osa esineistä ja rakennuksista on tuhoutunut tai kadonnut. Parhaiten tunnetaan.
Antiikin kulttuuri (Antiikin aika 1000 eKr. – 500jKr.
Modernismi ja 1800-luvun vaihteessa ensimmäisestä maailmansodasta jääneen epävarmuuden vuoksi alettiin etsiä uusia sanoja, muotoja ja kuvia maailmasta.
HIS 2 – Eurooppalainen ihminen
Valistus Tyylisuunta.
Romantiikan aikakausi
Antiikin aika: Antiikiksi kutsutaan aikaa n eKr. – 500 jKr., eli antiikin Kreikan ja Rooman kukoistuskausia. Miksi nämä kaksi voimakasta kulttuuri-
Estetiikka on filosofian kauneutta ja taidetta tutkiva osa-alue.
Antiikki 600 eKr.-400 jKr. Jaetaan Kreikan aikaan 600eKr.-200eKr. ja Rooman aikaan 200eKr.-400jKr. Antiikin kirjallisuus jaetaan epiikkaan, lyriikkaan.
Berliini taidekaupunkina
Hy02 : Antiikin kreikka: Teatteri
ANTIIKKI.
Keskiajan kirjallisuus
Uusi testamentti alkukieli kreikka 27 kirjaa
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
ANTIIKIN SUURET FILOSOFIT
Antiikin kreikan tiede ja filosofia :
REALISMI Uudet yhteiskunta- ja luonnontieteet olivat syitä realismin (vrt. engl.’reality’=todellisuus) synnylle (positivismi, Karl Marx, Darwinin.
Pentateukki Kreik. πεντ ά τευχος pentateukhos = viidestä osasta koostuva Juutalaiset: toora = laki, opetus Protestantit: Mooseksen kirjat.
Intia s. 70-.
Kreikka.
Antiikin Kreikka.
Renessanssi By: Tiia, Erik & Oona.
Hy02 : Eurooppalainen ihminen
Keskiajan loppu: Mikä Euroopan kulttuurissa johti keskiajan ”loppumiseen” ? Suuri Skisma 1378 – 1415, jolloin kaksi kilpailevaa paavia, nakersi kirkon.
Filosofian juuret ovat antiikin Kreikassa
USKONTO JA KULTTUURI.
1.3 Antiikin Kreikan taide ja arkkitehtuuri (s.22 – 27)
Mikroskoopin keksiminen ja mikroskooppityypit
Aristoteles ( eKr.) - Antiikin kreikkalainen filosofi ja tiedemies
Essee – tekstien jalokivi
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
Dionysos – kultti: Dionysos Kreikkalainen viinin ja hurmoksen jumala, jonka palvonta lupasi yksilöllistä pelastusta. Hänet samastettiin Bacchukseen, roomalaisten.
Antiikin kulttuuripiiri
Antiikki.
Modernismin tulo Suomeen
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
Raamattu Ja mitä se sisältää. Mikä on Raamattu? Rautalangasta väännettynä: Raamattu on kristittyjen pyhä kirja kuten Koraani on muslimien pyhä kirja Tarkoituksena.
Antiikki n. 800eaa-500jaa.. Tietoa antiikin ajasta -Antiikin aika kukoisti pääasiassa Kreikassa ja Roomassa -Koko länsimainen sivistys ja yhteiskunta.
Ihminen, ympäristö, kulttuuri Hi1 Karhulan lukio.
1 KREIKAN HISTORIAN VAIHEITA HI1-KURSSI Toni Uusimäki 2016.
Luku Tieteet ja taiteet s. 22–34 Laokoon-patsas. KREIKAN TAIDE Aineisto on vapaasti muokattavissa. Sen jakaminen eteenpäin on kielletty.
ANTIIKKI Rooma. Rooman kaupunkikulttuuri  Kreikkalaiset politikoivat, roomalaiset huvittelivat  Roomalaiset ennemminkin insinöörejä kuin tieteilijöitä.
ANTIIKKI Kreikka. Kreikkalainen maailma Antiikin kulttuurin aikakaudet Arkaainen kausi 800–480 eKr. Olympialaiset 776 eKr. Klassinen kausi 480–330 eKr.
Bysantti Itä-Rooma keskiajalla. Bysantin perustana Jatkoi roomalaista kulttuuria Rooman jakautuessa 395 Jatkoi roomalaista kulttuuria Rooman jakautuessa.
UUSI TESTAMENTTI UE1 LAJM. Uuden testamentin maailma.
Antiikin Kreikan taide (800 eaa.-400/500 jaa.
ANTIIKIN KREIKAN ARKKITEHTUURI
Lilja Suominen lv15j miro laitinen lv15J Mari Honkamäki LV13D
Propagandan varhaishistoria (1)
ANTIIKIN KULTTUURIHISTORIAA
Kreikan ja Rooman suuruuden aika
Kirjoitustaidon kehitys
Antiikin Kreikan kuvanveistotaidetta
KIRJALLISUUTEMME ALKUVAIHEET
TIETEELLISEN AJATTELUN JA TIETEEN SYNTY
Intian kirjallisuus.
Klassismi 1600 – 1800-luvun kirjallisuus.
Luku 15 – Vanhan testamentin syntymaailma
Viisauden rakastamista……
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
Tieteellisen ajattelun ja tieteen synty ANTIIKIN AIKANA (s )
Epiikka eli kertomakirjallisuus Draama eli näytelmäkirjallisuus
5. Pyhien kirjojen tausta ja synty
Uuden testamentin synty
5. Antiikin Kreikka N. 800 Ekr. .
Antiikin Kreikan ja Rooman kuvanveisto ja maalaustaide -tiivistelmä
Esityksen transkriptio:

ANTIIKIN KIRJALLISUUS (800 eKr. – 300 jKr.)

Yleistä: Antiikin Kreikan kirjallisuus sai alkunsa sai alkunsa n. 800-500 vuotta ennen nykyisen ajanlaskumme alkua, ja sen katsotaan saaneen päätöksenä 300 vuotta jälkeen ajanlaskumme alun. Antiikin Kreikan kirjallisuus muokkasi vahvasti koko kyseisen aikakauden kulttuuria, ja loi vahvan pohjan Antiikin Rooman kirjallisuudelle. Antiikin Kreikan kirjallisuudelle oli tyypillistä selkeä kirjoitustyyli, sopusuhtaisuus sekä symmetrisyys tekstissä. Antiikin kirjallisuus jaettiin karkeasti kolmeen pääosaan: arkaainen kausi, hellenistinen kausi sekä klassinen kausi.

Arkaainen ja klassinen kausi Alkoi n. 600 vuotta ennen ajanlaskumme alkua Kreikassa miehillä oli paljon vapaa-aikaa, mikä lopulta johti kreikkalaisten vahvaan tieteen ja kulttuurin ihannointiin -> heijastui kirjallisuuteen Uskonnon legendat ja myytit iso osa aikakauden kirjallisuutta Kreikan klassinen kausi voidaan joissain yhteyksissä liittää myös arkaaiseen kauteen, koska kyseiset kaudet olivat tyylipiirteiltään hyvin samanlaisia. Klassinen kausi kuitenkin vaikutti Kreikkaan ja sen kulttuuriin vahvimmin arkaaisen kauden jälkeen, eli n. 400 v. ennen ajanlaskumme alkua.

Hellenistinen kausi Voidaan jakaa hellenistiseen ja roomalaishellenistiseen kauteen Alkoi, kun Aleksanteri Suuri teki valloitusretkiä Kreikkaan -> idän ja lännen kulttuurit sekoittuivat Valloitusretket hioivat Kreikan yhteiskuntaa ja kulttuuria yhtenäisemmäksi, ja muutti samalla kansan ihannoimia arvoja ja yhteiskunnallista rakennetta -> heijastui kirjallisuuteen suurina rakenteellisina muutoksina

Kirjallisuustyylit Eeppinen runous – suullisesti kerrotun perimätiedon avulla välitettyä runoutta esim. Odysseia Lyyrinen runous – säestettynä lyyralla, kuorolla tai tanssijoilla, yleisin tyyli elegia eli poliittinen runo Filosofia – Aikakausi loi pohjan länsimaiselle kulttuurille ja ajattelulle, kukoisti erityisesti klassisella kaudella esim. Aristoteles & Sokrates Lääketiede – Seuraus filosofiakirjallisuudesta, tutkittiin terveyttä itsessään

Draamakirjallisuus Komedia – Jaettiin vanhaan ja uuteen komediaan. Vanha komedia otti esille yhteiskunnallisia epäkohtia ja pilaili niiden kustannuksella, uusi komedia pilkkasi lähinnä sen ajan ihmishenkilöitä Tragedia – Näytelmiä, joita alun perin käsikirjoitettiin Dionysos-jumalan kunniaksi. Tunnetuimpia kirjoittajia mm. Sofokles & Aiskhylos Retoriikka – Sofistit eli ”retoriikan opettajat” kiersivät arkaaisella kaudella ympäri Kreikkaa, ja opettivat kirjoittajille sekä poliitikoille retorisen kirjoituksen taitoja, sekä retoristen puheiden kirjoittamista

Homeros Homeros syntyi todennäköisesti 700-luvulla eaa. Vähä-Aasiassa tai Kreikassa Homeroksen kirjoittamat Ilias ja Odysseia ovat vanhimmat Kreikkalaisesta kirjallisuudesta säilyneet teokset Ne ovat kirjoitettu muinaiskreikan joonia- laisella murteella Aikanansa häntä pidettiin historiallisena, mutta nykyään tutkijat ovat kyseenalaistaneet sen. Elämänkerrat Antiikin ajalta kuvaavat, että Homeros oli kiertävä laulaja ja runot taas viittaavat ylhästön hoveissa toimivaan laulajaan

Lähteet: http://fi.wikipedia.org/wiki/Homeros Otava Särmä http://www.uusikaupunki.fi/~ramiett/antiikki.html http://ai-5-2-tyylikaudet.wikispaces.com/Antiikin+Kreikan+kirjallisuus http://fi.wikipedia.org/wiki/Antiikin_kirjallisuus