Filipp Koivu, Tomi Virtanen, Niclas Arvela

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tietokoneen käyttöjärjestelmä
Advertisements

SkyDrive ja Office Web Apps –sovellusten käyttäminen
IBM WebSphere Application Server Mediatekniikan Seminaari Mikko Matilainen.
Internetin ilmaisohjelmat
© Jukka Harju, Jukka Juslin1 Java-ohjelmointi opas ammattimaiseen osaamiseen Luku 6 (osittain) Tiedostot.
Lähiverkot -erikoistyökurssi Maiju Kansanen 1 NIS Network Information System.
Kiintolevyn osiointi.
Pupesoft myyntireskontra
VMware workstation. VMware •Virtual Machine •Yhtiö perustettu vuonna 1998 •1999 julkaisi ensimmäisen tuotteen: VMware for workstations •2001 tuli VMware.
Ubuntuun LAMP server sekä Samba tiedostonjako palvelu.
Valitse sanomapalkissa Ota muokkaus käyttöön,
WORDPRESS -KOULUTUS Juha Konttinen – Miksi Wordpress?  on ilmainen  on helppo asentaa ja käyttää  omalle tai vuokratulle palvelimelle 
Asentaminen  Asennuspaketeista CentOS, RHEL, Windows  Lähdekoodista  Vaatii muutaman lisäkirjaston.
YASA Simple Library Ahmed Alkaleedy & Yll Syla.
Ubuntu-ASS UpNp Media palvelin. Unelma Media palvelin joka streamaa videoita Mahdollistaisi myös musiikin ja kuvien jakamisen.
APACHE http-serveriohjelma
Kotus : Rakennepaja Ongelmana luettavuus ja editointi, kun nimittäjänä ovat UTF-8 ja XSLT Jack Rueter
1. Avaa omat tiedostot Pakatut tiedostot vievät vähemmän tallennustilaa ja ne voi siirtää toiseen tietokoneeseen nopeasti. Pakattuja ja pakkaamattomia.
AAIEye – Palveluiden valvonta ja käyttötilastot Hakassa Mika Suvanto Tieteen tietotekniikan keskus CSC
Vapaa aihe Kysymykset.
Käyttöjärjestelmien käynnistyminen
GNU-ohjelmointityökalut Jussi Raunio TI09OHJ
Tietoturvan perusteet - Syksy 2005 SSH salattu yhteys & autentikointi Tekijät: Antti Huhtala & Asko Ikävalko (TP02S)
Virtuaalisointi.
DNS-Nimipalvelin Eine Vahala 2006.
DHCP & DNS Joni Härmä EL3.
Kuinka tehdä blogi o365:ssä
Ville Ahola EL5. Yleistä  Avoimen lähdekoodin www- serveriohjelma  Lähes jokaiseen käyttöjärjestelmään löytyy oma versio  Ollut suosituin www-palvelin.
vuorovaikutteiset www-sivut1 Palvelinpuolen www- ohjelmointi Dynaaminen Internet  käyttäjän tai selaimen tunnistaminen  käyttäjän toiveiden.
Ossi Rönnberg & Atte Koste OH5
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi AIKIS -hanke Teknisen toimivuuden määrittelyt Keskustelun pohjaksi
Larry the cow was a bit frustrated at the current state of linux distributions......until he tried Gentoo Linux. Gentoo Linux Petri Pesonen Mikko Ratilainen.
© Jukka Juslin1 Tiedostot Tuloksellinen Java-ohjelmointi.
-Linux Henri Uljas El3. Johdantoa Mandriva Linux (aikaisemmin tunnettu nimellä Mandrake Linux). Julkaistu Helppokäyttöinen, graafinen Linux. GPL-lisenssin.
Mandriva Linux eli Mandrake Linux Toni Näppi EL2.
Gentoo Linux Jarno Niemelä & Mika Koivistoinen. Historia Daniel Robbins aloitti kehityksen 1999 Daniel Robbins aloitti kehityksen 1999 Enoch Enoch tarkoitus.
Roni Leinonen.  Nimi tulee Gentoo pingviinistä, joka on nopeiten uiva pingviinilaji  Ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 2002  Käyttäjällä on täysi.
 MODx on julkaisujärjestelmän ja sovelluskehyksen risteytys, jonka lisenssinä on kaikille ilmainen avoimen lähdekoodin GNU GPL. MODx on suunniteltu ammattilaisten.
Kaksi- ja kolmitasoiset sovellukset Two and Three Tier Systems.
Linux pelikäytössä Kalle ”HCJorma” Lounela. Onko Linuxista siihen?  Toimivia pelejä on huomattavasti vähemmän verrattuna Windowsiin  Ideasta on vaikeampi.
Markus Riihelä Mikko Sallinen. Yleistä Samba on lähes kaikilla UNIX ja UNIX- tyylisillä käyttöjärjestelmillä pyörivä tiedosto- ja tulostinpalvelin. Samba.
Linux palomuurina Kimmo Karhu, EL0A
SAMBA..(Rumba bueno) Linux kurssin semonaartityö By Tauno Henttu.
DNS ja DHCP palvelut Linuxissa
Joni Kelloniitty & Niko Säyriö
Apache - yhteisnimitys useille Pohjois- Amerikan intiaaniheimoille - yhteinen etninen ja kulttuurinen tausta - puhuvat eteläisiä athabasca- kieliä Apassipäällikkö.
APACHE Kurssi: V Linux Sami Karjalainen OH3 Mika Haaja OH5.
XSL Teppo Räisänen
Samba - perustietoja Samba on ilmainen ”Open Source” –ohjelma (GNU GPL). Sitä on kehitetty vuodesta 1992 alkaen. Toimii mm. tiedosto- ja tulostuspalvelimena.
Jean Danielsbacka EL3 Linux. Samba? ● Tiedosto- ja tulostuspalvelin, joka toimii lähes missä tahansa TCP/IP:tä tukevassa ympäristössä ● Samba on ilmainen.
Linux-työ www-proxy Jussi Murtola. Proxyn toiminnallisuus.
Linux-järjestelmät (A271227) Gentoo Linux -käyttöjärjestelmä Petri Keltanen TI07.
DHCP Antti Pöyhönen.
Windows 2000 Jukka Stranden Marko Suhonen Käyttöjärjestelmät Seminaari 2006.
Network Information System (NIS) Lähiverkot erikoistyökurssi Linux J. Heinikoski.
RADIUS ja PAM Ilmari Puustjärvi. Autentikointi Käyttäjän (tai palvelun) identiteetin varmentamista Käyttäjän (tai palvelun) identiteetin varmentamista.
Lähiverkot -erikoistyökurssi Linux -työ Network File System 22.4 Jarkko Pulli.
WWW-palvelin Apache HTTP Server. Yleistä Siirtää HTTP-protokollaa käyttäen pyydetyt tiedostot Internetin välityksellä Portti 80 varattu HTTP-protokollalle.
Tietokantapalvelimet -Mikko Pehkonen, Tite4. Tietokantapalvelimista  DBMS (Database Management Systems)  Tarkoitettu tiedon keskitettyyn hallintaan.
Sähköisen kokeen pitäminen
Mysql ja Postgresql Henry Sunesson. Mitä ne ovat ● MySQL ja PostgreSQL ovat sql(standard query langue) palvelimia eli toiselta nimeltään tietokanta palvelemia.
WWW-sisällönhallintaohjelmistot
DNS ja DHCP-palvelut linuxissa

Linux Mint Heikkilä Visa.
Tietoturva.
Tietoturva Internetissä
Samba Tuukka Toropainen.
Esityksen transkriptio:

Filipp Koivu, Tomi Virtanen, Niclas Arvela Team Nagios

Suunnitelma palvelimelle CentOS käyttöjärjestelmä Nagios Mitä suunnittelimme? Mitä saimme toteutettua? Mikä ei onnistunut? Miten toteutimme conffaukset ja asennukset (CLI vai graaffinen)

Nagios Nagios on tehokas seurantajärjestelmä, jonka avulla organisaatiot voivat tunnistaa ja ratkaista IT-infrastruktuurin ongelmat ennen kuin ne vaikuttavat kriittisiin liiketoimintaprosesseihin. Mikä on nagios? Miksi Nagios on tärkeä yritykselle Miten nagiosta käytetään!

Nagioksen asennus Paketit piti ladata erikseen, yum:min avulla ei löytynyt Nagiosta Purimme ja asensimme Asennuksen askeleet .tar paketin purku haluttuun paikkaan Configure komento puretussa kansiossa Make all ja make install komennot kansiossa Nagios löytyy helposti ubuntun käyttämästä apt-get komennolla Koska CentOS käyttää yum:a törmäsimme ongelmiin Latasimme Nagioksen nettisivulta .tar tiedostona Tämän jälkeen purimme tar tiedoston Kerrotaan tässä conffauksesta, makesta ja installesta Jälkeen päin käytettävät conffit Nagioksen yhteydessä olevat komennot Nagioksen järjestelmät vaadittavat paketit (Huom! Jouduimme asentamaan lähes kaiken käsin!)

Nagioksen vaatimat paketit Itse Nagios: nagios nagios-plugins nagios-devel nagios-plugins-nrpe Muut vaadittavat paketit: httpd(Apache), php, gcc, glibc, glibc-common, gd, gd-devel Eli apachet, php:T yms. Systeemit jotka piti asentaa nagiosta varten palvelimelle Huom! Paketeista tehtävä lista tulee Nagios otsikon alle. Tähän tulee tarkemmin eri moduuleiden ja ohjelmien asennuksesta

Palvelinturvallisuus Tehdään Nagiokseen oma käyttäjä komennolla htpasswd -c /etc/nagios/htpasswd.users nagiosadmin Päivitetään palvelimen paketit komennolla yum update Suljetaan palvelimesta ylimääräiset palvelut komennolla setup Miten teimme teron tehtävät (Huom! tähän tulee ne jotka vaikuttavat meidän projektiin.) Palvelujen esto Käyttäjät ja niiden ryhmät (luonti) Sivu Palvelimen nimeäminen Käyttiksen päivitys Pakettien päivitys yms.

Centreon Centreon on yksi joustavimmista ja suorituskykyisimmistä monitorointi-ohjelmista GPL-lisenssin alla. Centreon kerää toiminnot, jotka ovat välttämättömiä kriittisen infrastruktuurin valvontaan. Koska se on modulaarinen, sen toimintoja voidaan laajentaa tarpeiden mukaisesti. Nagios yhteensopiva. Mikä on centreon Miksi emme loppujen lopuksi asentaneetkaan Centreonia Koska yum ei löydä sen vaatimia paketteja Ja centrionin asentaminen käsin osoittautui liian työlääksi ja aikaa vieväksi emmekä olisi kerenneet asentaa sitä Normaalisti Centrionin asennust apt:llä olisi ollut huomattavasti helpompaa Kerrotaan mitkä paketit tuottivat erityistä ongelmaa Kerrotaan mitkä paketit asentuivat sulavasti

Centreon Yritimme asentaa centreonia palvelimellemme – epäonnistuimme Centreonin asennus on helppoa jos käytössä oleva linux distro käyttää pakettien hakuun apt-get palvelua CentOS käyttää yum:a Yum ei löydä Centreonia ja suurinta osaa sen vaatimista paketeista Asennus olisi onnistunut jos meillä olisi ollut enemmän aikaa tehdä se – jouduimme jättämään Centreonin asentamatta ajan puutteen vuoksi

Centreon ongelma Aluksi asensimme itse centreonin hakemalla .tar paketin sen valmistajien kotisivuilta Käänsimme .tar paketin Tämän jälkeen etsimme ohjeista paketit, jotka centreon tarvitsee toimiakseen Pakettien määrä on erittäin suuri ja siksi epämiellyttävä asentaa Yum ei löytäny perl paketteja eikä fping pakettia Käytännössä nämä olisi pitänyt asentaa käsin ja kääntää itse Asensimme perl ympäristön palvelimelle ja yritimme sitä kautta hakea perl paketit Toiminto osoittautui erittäin hankalaksi ja aikaa vieväksi Yritimme pidemmän aikaa sentaa perl paketteja mutta luovutimme loppujen lopuksi

Nagioksen palvelinseuranta Jouduimme conffimaan valvottavat palvelimet CLI:n kautta käsin, koska emme saaneet centreonia toimimaan Valvottavien palvelinten lisääminen Nagiokseen CLI:n kautta käsipelillä tehdään confimmalla nagioksen .cfg tiedostoja Miten palvelin seuranta nagioksella toimii Mitä seurantapalveluja olemme asentaneet nagiokseen Kuinka nagiokseen lisätään seurattavia palveluja Kommennot Tiedostot Toiminnot Yms. Conffi tiedostojen esittely

Nagioksen .cfg tiedostos Nagios palvelun käynnistyessä palvelu lukee nagios.cfg tiedoston Tämä tiedosto sisältää muuttujia, jotka viittaavat nagioksen käyttämiin cfg tiedstoihin ja tätä kautta lataa nämä conffit nagiokseen käynnistykse yhteydessä.

.cfg tiedoston luonti Aloitimme luomalla seuraavan tiedoston: /usr/local/nagios/etc/object/hosts.cfg (nagioksen sijainti)/etc/objects/ kansio sisältää nagioksen valvontaa liittyvät objectit Servicet Hostit Taskit Yms. Tämän jälkeen lisäsimme Nagios.cfg seuraavan rivin, joka viittaa asetus tiedostoon cfg_file=/usr/local/nagios/etc/objects/hosts.cfg

.cfg tiedoston sisältö Hosts.cfg tiedostossa määriteltiin valmiita templateja käyttämällä seuraavat asiat Valvottavat hostit Host ryhmä Käytettävät palvelut Palvelimemme asetettiin valvomaan kahta konetta ja käyttämään niiden valvontaa seuraavia palveluit Ping valvonta (Valvoo meneekö pingaukset läpi) SSH valvonta (Valvoo onko ssh palvelu valvottalla palvelimella) http valvonta (Valvoo http palvelun toimintaa Edellä mainitut ovat sellaisia palveluita joiden valvontaa ei tarvitse tietää rootin tai käyttäjien salasanaa

Miten host määritellään .cfg tiedostoon Hostit määriteltiin seuraavan laisesti define host{ use linux-server host_name mns.lns-server.com alias NikoMiikka address 192.168.10.44 check_command check-host-alive max_check_attempts 20 notification_interval 240 notification_period 24x7 notification_options d, u, r

Miten hostgroup ja service määritellään .cfg tiedostoon Hostgroupin määrittely define hostgroup{ hostgroup_name valvottavat alias Valvottavat palvelimet members mns.lns-servers.com, jute-centos-2.lns-servers.com } Servicen määrittely define service{ use local-service host_name mns.lns-servers.com, jute-centos-2.lns-servers.com service_description SSH description check_command check_ssh notifications_enabled 0 }

Uusien asetusten käyttöön otto Muuttaessamme Nagioksen asetuksia on ihan fiksua tarkastaa että .cfg tiedostoissa ei ole vikaa komento tähän: (nagioksen sijainti)/nagios –v (nagioksen sijainti)/nagios.cfg Kun asetukset on tarkastettu voidaan käynnistetään uudestaan nagios komennolla /etc/init.d/nagios restart

Lopputulos Lopputuloksen esittely Mitä opimme Mitä ongelmia kohtasimme Nagioksen esittely

Kiitos! Kysymyksiä?