Hakukoneet Kotimaiset hakukoneetPortaalit Ulkomaisia hakukoneitaMetahakukoneet.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
0 Aloitussivu oppaat esittelevät pääosiot 2 Suomen kielen äännemaailma Ali 3 Matematiikka Ubah 1.0 Tietokoneen esittely Mai (audio + kuva) 1.1 Hiiriharjoitukset.
Advertisements

ENTERPRISE SEARCH Toteutustekniikka Mikko Uusitalo Tampereen ammattikorkeakoulu.
Wikin pikaohje /ut. Kirjautuminen palveluun • Mene osoitteeseen valitse sivun oikeasta yläkulmasta ”Sign.
TILDA-Verkkotilastointi
Suorita menulta voit ottaa yhteyden iSeries:iin tai katkaista yhteyden sinne ja poistua RI400:sta.
Vaihtuvia e-kirjoja it-alalta
Tiedonhaku Internetistä PODCASTING Katarina Andersson TU08se
Kalenterit ja ajanhallintaohjelmat Sanna, Laura, Nelli, Pilvi, Anne-Mari, Emilia, Suvi, Katariina, Elsa, Veera, Marjo-Riikka, Monika LUKO 1B.
Olio-ohjelmoinnin perusteet luento 3: Muuttujista ja funktioista Sami Jantunen LTY/Tietotekniikan osasto.
Arvioitavat kohdat Nielsenin mukaan – heuristinen lista
Moodlen ohje opiskelijoille
Wikispace jatkokurssi Jarmo Heikkinen Karoliina Kemppainen Satu Kylmänen.
JavaScript (c) Irja & Reino Aarinen, 2007
Tehdään nettisivu  suunnittelu  rakentaminen  testaaminen  julkaiseminen.
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Internet-hajatelmia Terveysala, Kuopio Seppo Räsänen
Mikä on internet? b Kymmenien tuhansien yhteen liitettyjen tietoverkkojen kokonaisuus b Internetin palvelut ovat ilmaisia - liittymät ovat maksullisia.
Kotisivukoulutus Kirjastotalo Metso Osa 1 Tekstin kirjoittaminen ja muokkaaminen, linkitys.
WIKISPACE ohjeita. Sivun muokkaaminen •Valitse Edit This Page •Kirjoittele, lisää kuvia, muokkaa tekstiä •Tallenna •Muokkaa lisää….history näyttä kaikki.
TIEDONHAUN PERUSTEET JA KIRJASTON PALVELUITA. Sisällöt  Aiheen ja tiedonlähteen valinta  Haku- ja asiasanat  Tiedonhaun perustekniikka  Kirjastoverkon.
TIEDONHAUN PERUSTEET JA KIRJASTON PALVELUITA. Sisällöt  Aiheen ja tiedonlähteen valinta  Haku- ja asiasanat  Tiedonhaun perustekniikka  Kirjastoverkon.
Julkaisukielet ja - tekniikat tMyn1 Julkaisukielet ja -tekniikat •Verkko-ohjelmointi voidaan jakaa kahteen osaan: asiakaspuolen ja palvelinpuolen ohjelmointiin.
Haun aloittamiseksi kirjoita yksi tai useampia sanoja ja paina 'enter'-näppäintä (tai klikkaa Google Search - nappia). Google palauttaa vain ne sivut,
2.8.3 Abstraktit tietotyypit
Power Point – esitysgrafiikkaohjelma lyhyesti
Valitse sanomapalkissa Ota muokkaus käyttöön,
Klikkaa Työkalut ja Mobile Properties. Sender id = Puhelinnumero, jolta lähetetään ja jolle vastaussanoma palautuu. Password = Operaattorilta saatu palvelun.
Auli Jaakkola 1 Palkkatiedustelun tietomallin mukaisen tilastovastauksen luonti Tässä esimerkissä tiedosto tuotetaan excelistä csv-muotoon. 1.Oletetaan,
Verkkotaitokoulutus Aloitus. Koulutuksen sisältö Verkonkäytön perustaitoja (3.11.) Tiedonhaku verkossa (10.11.) Työnhaku verkossa (17.11.) Asiointi ja.
Internetistä haku: USB portti – tiedonhaun vertailua Jouni Ojanperä TP09S
Slideshare koonti Mervi Isola.
RefWorks-demo TKK Kirjasto. RefWorks-demon sisältö (1) Kirjautuminen Viitteiden siirto, kun tietokannassa ei ole siirtokuvaketta Viitteiden siirto, kun.
Tiedonhaun työkalupakki - tiedonhaun tekniikka haltuun
Joel-niksit Keskivertoa paremmaksi tiedonhakijaksi 15 minuutissa KARELIA AMK, Kirjasto.
Internet-projekti - MUM2TM Heikki Hietala Jukka Mutikainen TIKO – Malmi
Mikä ihmeen Office 365? Office 365
Kalenteri 2005 AJAVA – Ajanvarausjärjestelmä CSP Compact Software Products.
Dokumenttien käsittely ja tietoverkot Wordin toiminnot, toinen tapaaminen.
Kuinka tehdä blogi o365:ssä
TIEDONHAUN PERUSTEET JA KIRJASTON PALVELUITA. Sisällöt Aiheen ja tiedonlähteen valinta Haku- ja asiasanat Tiedonhaun perustekniikka Kirjastoverkon palvelut.
TIETOA JA TAITOJA TIEDONHANKINTAAN: Marttaliitto ry:n ja Uudenmaan Marttojen toimiston henkilökunnalle.
Seurantalojen korjausavustuksen sähköinen haku - pikaohje Sähköisessä hakupalvelussa on kullakin sivulla ohjeita hakemuksen tekemiseen. Joissakin kohdissa.
Tiivistelmä sisällöstä:  Facta Tietopalvelu on kotimainen hakupalvelu, joka vastaa sisällöltään moniosaista painettua tietosanakirjasarjaa Miten käytössä?
Metropolian kirjasto oppimisen tukena. Häkkinen / Ylitalo-Kallio Mistä tietoa? Metropolian kirjaston kokoelmat ja www-sivut
Tiedonhaku Tiedonhankinta Tiedonhallinta Äidinkielen opetus 2.0.
Systemaattisen tiedonhankinnan perusteet
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
VERKKOTUNNUKSET  Mikä on Domain eli verkkotunnus?  Domain eli verkkotunnus mahdollistaa henkilöasiakkaalle persoonallisen ja helposti muistettavan sähköposti-
Lomakkeet © Reiska, Lomakkeet Varsinkin Web-sovelluksia ajetaan täyttämällä sivulla lomake ja lähettämällä tiedot palvelimella olevan Web-sovelluksen.
XHTML-perusteita Teppo Räisänen
6. Relaatioalgebra ja relaatiokalkyyli
Esityksen ”fonteista” päätteettömät kirjaimet (groteski) erottuvat paremmin kun teksti on suurta, esim. ARIAL on päätteetön kirjaintyyppi päätteelliset.
Surffailun salat Internet tutuksi. Mikä on Internet? Internet on samaan verkkoon liitettyjen palvelimien, reitittimien, kytkimien, keskittimien ja tietokoneiden.
© Jukka Juslin1 Osio2 Olio-ohjelmointi: Merkkijonot eli Stringit Jukka Juslin.
CSS – osa 1 Teppo Räisänen
XML Schema Teppo Räisänen Liiketalouden yksikkö.
Javascript 2: Ohjelmointikielen ominaisuudet Jaana Holvikivi Metropolia.
Listat eli luettelot listaelementit ovat lohkoelementtejä:  lista ja listan alkiot alkavat uudelta riviltä  listan jälkeen tuleva elementti alkaa uudelta.
Tiedonhaku Kirjastot ja kirjat 4. (toiminta) 4 ● Valitun kirjaston verkkopalvelusta tulostetaan eri teosten viitetietoja ● Opiskelijoille jaetaan ryhmittäin.
Tiedonhankinnan perusteet
Digi.kansalliskirjasto.fi - järjestelmä sukututkijan näkökulmasta
Jani Kiviharju Helsingin normaalilyseo Syksy 2016
Kirjaston tiedonhaku - yläkoulu
LÄHTEIDEN KÄYTTÖ.
OSAO Myllytulli Taina Kylmänen, Marjo Ahola
Artikkelihakujen tekeminen
CLT132 Tehtävät (viikko 2).
Otsikko Ingressiin kirjoitetaan kortin sisältö tiivistettynä.
Kirjaston tiedonhaku – yläkoulu ja lukio
Digiopastus kirjastossa – googlen kaikki mahdollisuudet
Esityksen transkriptio:

Hakukoneet Kotimaiset hakukoneetPortaalit Ulkomaisia hakukoneitaMetahakukoneet

Kotimaiset hakukoneet Ihmemaa/ fi.soneraplaza.net altavista.mtv3.fi

MSN.FI fi.soneraplaza.net Portaalit

Ulkomaisia hakukoneita

Metahakukoneet

Hakutermien selityksiä •INDEKSI = Peräkkäin järjestetty materiaali, jota päivitetään jatkuvasti. Alta Vistan indeksiin kuuluu yli 100 miljoona dokumenttia ja yli 11 miljardia sanaa. Alta Vistan indeksi päivittyy 1-3 kuukauden välein. Maailmalla olevat Alta Vistan indeksit päivittyvät n. 1-2 viikkoa pääindeksin jälkeen. •HAKUSANA = Hakusana voi olla kirjaimia tai numeroita tai näiden yhdistelmä. Hakusanojen määrää ei ole rajoitettu. Alta Vista erottaa suuret ja pienet kirjaimet. •HAKUFRAASI = Fraasi on sanojen ja/tai lukujen yhdistelmä. Alta Vista tunnistaa fraasin lainausmerkeillä. Esim. "Helsingin sanomien verkkoliite".

Hakuihin liittyviä vinkkejä Sanojen valinta ja poisto - voit pakottaa tietyn sanan esiintymisen hakutuloksissa lisäämällä sen eteen + -merkin (+kissa). Sanojen poissulkeminen tapahtuu - -merkillä (-koira). Esim. +lemmikit +kissa -koira määrittää hakuun mukaan sanat lemmikit ja kissa mutta sulkee pois sanan koira. Jokerimerkin (*) käyttö - voit laajentaa hakuja käyttämällä * -merkkiä. Esimerkiksi autom* antaa tulokseksi mm. automotive, automation, automobile jne. Jos et määritä tiedostotunnistetta (Esim. -gif tai -jpg) etsitään kaikkia halutun nimisiä kuvia.

Hakuihin liittyviä vinkkejä Käytä kielivalintaa -näin voit kohdistaa haun hauamaasi kieltä sisältäviin sivuihin. Esimerkiksi hakusana auto tuottaa haun kohdistuessa kaikkiin kieliin yli hakutulosta. Jos sivut on valittu suomenkielisiksi (finnish) tuloksia löytyy "vain" n Käytä pieniä kirjaimia - hakutuloksiin sisältyvät myös isoja kirjaimia sisältävät sanat. Huom! Voit käyttää kyseistä ominaisuutta sulkeaksesi pois hakutuloksia jos olet varma, että haluamassasi sanassa on mukana myös isoja kirjaimia.

Boolen operaattorit Käytettävissä olevat Boolen operaattorit ovat AND, OR, NEAR ja AND NOT. Allaolevassa taulukossa on selitetty operaattorien toiminta. Operaattori Symboli Toiminto AND& Etsii ainoastaan asiakirjat, jotka sisältävät kaikki hakusanat tai lauseet. Esimerkisi lemmikki AND koira löytää asiakirjat, joissa sekä sana lemmikki että koira esiintyvät. OR| Löytää asiakirjat, joissa vähintään yksi ehdollisista sanoista tai lauseista esiintyy. Esimerkiksi lemmikki OR koira etsii asiakirjat, joissa esiintyy joko lemmikki tai koira. NOT! Sulkee pois sellaiset asiakirjat, joissa esiintyy tietty sana tai lause. Esimerkiksi lemmikki AND NOT koira löytää asiakirjat, joissa esiintyy sana lemmikki mutta ei koira. NOT ei voi esiintyä yksinään - käytä sitä aina jonkin muun operaattorin kanssa, kuten AND. NEAR~ Löytää asiakirjat, joissa molemmat hakusanat esiintyvät korkeintaan kymmenen sanan etäisyydellä toisistaan.

Hakujen kohdistaminen kenttiin AvainsanaToiminto anchor:textEtsii sivut joilla hyperlinkissä on sana text. applet:morphEtsii sivut joilla esiintyy määritelty Java-applet. domain:fi Etsii tietyn alueen sivuja. Esimerkkitapaus etsii kotimaisia fi -päätteisiä sivuja host:nokia.com Etsii sivuja tietystä tietokoneesta. Esimerkkihaku etsii nokia.com -palvelimia. Image:pallo.jpg Etsii sivuja, joilla annetulla tiedostonimellä varustettu kuva esiintyy. Esimerkki etsii palloi kuvaa joka on jpg - muodossa link:altavista.digit al.com Etsii sivut, joilla on linkki, joka sisältää annetun URL - tekstin. Esimerkki etsii sivut, joilta löytyy linkki altavista.digital.com -palveluun. Sanojen lisäksi hakuja voidaan kohdistaa WWW-sivulla oleviin kenttiin - mm. teksti- ja otsikkokenttiin.

AvainsanaToiminto text:"internet - hakupalvelut" Etsii sivut, joilla annettu teksti esiintyy missä tahansa sivulla paitsi kuvamerkissä, linkissä, tai URL-osoitteessa. Esimerkki etsii sivut joilla esiintyy fraasi internet - hakupalvelut. Voit käyttää myös normaaleja hakusanoja fraasien sijasta. title:hakupalvelut Etsii sivut, jotka sisältävät annetun sanan tai tekstin nimiotsakkeessaan (mikä ilmestyy nimikenttään useimmissa selaimissa). Esimerkki etsii sivuja joilla on otsikkona (tai sen osana) sana hakupalvelut. url:altavista Etsii sivuja, joilla tietty sana tai fraasi esiintyy URL- osoitteessa. Esimerkki löytää sivut kaikilta palvelimilta, joilla sana altavista esiintyy tietokoneen nimessä, polun nimessä, tai tiedostonimessä - toisin sanoen koko URL- osoitteessa. Hakujen kohdistaminen kenttiin