Maapallon lämpeneminen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Globaaliin maankäyttöön liittyviä näkökohtia Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Ilmastopaneelin tiedotustilaisuus
Advertisements

Onko tämä näkemys täysin yksimielinen?
Etelä-Savolla on ratkottavana monia haasteita, mm: Bkt/asukas Etelä-Savossa 73,3% koko maan tasosta vuonna 2010 Etelä-Savo keski-iältään (45,9 v) maan.
Jarrut ilmastonmuutokselle! Ihmiskunnan megahaaste ja kuinka se selätetään?
ENERGiA JA iLMASTONMUUTOS
Havaintoja Arktisilta jäätiköiltä
lämpöoppia eri lämpötila, eri aineet, loppulämpötila?
Veritas vahinkovakuutus
Talonrakennuksen jatkokurssi 6 op Säätekijät
Ilmastonmuutos - mistä siinä on kyse?
1 Ilmastonmuutos NYT! Ilmastovastaava Leo Stranius Punavihreää yhteistyötä yli puoluerajojen.
Lukion maantiede 1. kurssi
Ilmastonmuutos, politiikan muutos ja joukkoliikenteen muutos
Itämeren tulevaisuus – jäätön, suolaton ja tulviva meri ?
Puheenvuoro ilmastofoorumissa Ilmastokampanjavastaava Lauri Myllyvirta
Suon eri pintojen metaanipäästöjen mallintaminen
luonnontieteellinen tausta
Ostopalvelujen kasvu selittää parhaiten menojen jyrkkää kasvuvauhtia Juuassa Palvelujen ostoihin Juuan kunta käytti vuoden 2009 tilinpäätöksen.
Copenhagen Oslo Reykjavik
TOLERATE research meeting Progress by FMI: some results for weather extremes Kirsti Jylhä Thanks to material: Seppo Saku, Ari Venäläinen, Teija.
helenarimalimankkaankoulu 2009
Nykyajan talous, ympäristö ja väestö:
1 Tuleeko vielä hiihtokelejä? Ilmastovastaava Leo Stranius.
Tieteellinen näyttö on kiistaton EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos.
Uuden kansainvälisen sopimuksen laatiminen EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos.
Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä
Annuiteetti- eli tasaerälaina
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Negatiiviset luvut. Esimerkki 1 Järjestä talven matkakohteiden lämpötilat kylmimmästä lämpimimpään.
– 10 kysymystä ja vastausta–
Väder- och Klimatförändringar
Rapautuminen.
Maa Kiertää aurinkoa tekijä jarno.
Kasvihuoneilmiön voimistumisen vaikutus ilmastoon
Taiga.
ILMASTONMUUTOS.
Ilmastonmuutos Ilmasto on meidän onneksemme pysynyt viime aikoina samana. Lisääntyvien kasvihuonekaasujen myötä ilmasto kuitenkin uhkaa muuttua ja näin.
Ilmastonmuutos.
Sään vaihtelut Sää vs. ilmasto? Sään vaihtelut johtuvat tuulten ja merivirtojen muutoksista –Vaikuttavina tekijöinä pinnanmuodot, sijainti pohjois-etelä.
Maapallon muuttuva ilmasto
Lämpövyöhykkeet ja ilmasto
Maanjäristykset.
Yhteenveto ympäristöongelmista
ISLANNIN LUONNONOLOT.
Pohjois-Amerikan ilmasto ja kasvillisuusvyöhykkeet
24. Paine Tavoitteet ja sisällöt Paine Hydrostaattinen paine
ILMASTO. Ilmastojen vaihtelut pitkän ajan muutokset: –Auringon aktiivisuus –Maan radan ja akselikaltevuuden muutokset –mannerlaattojen liikkeet merivirrat,
Malli aluesuunnittelijoille (tätä PPT-tiedostoa voidaan käyttää ja muokata vapaasti) Päivämäärä, tekijä, aihe/teema jne. "Ilmastonmuutoksen luomat haasteet.
Ympäristön myrkyttyminen. Orgaaniset ympäristömyrkyt  Orgaanisilla ympäristömyrkyillä tarkoitetaan hiiliyhdisteitä, jotka ovat vahingollisia eläimille.
Mitä tiede sanoo Hallitustenvälisen ilmastopaneelin uusin arviointiraportti G.
Tehtävät 1. Biodiversiteetti
Malli yritysmaailman toimijoille (tätä PPT-tiedostoa voidaan käyttää ja muokata vapaasti) Päivämäärä, tekijä, aihe/teema jne. "Ilmastonmuutoksen luomat.
Mänty saavutti laajimman levinneisyytensä vuotta sitten, jolloin heinäkuussa oli vähintään 2,6 o C nykyistä lämpimämpää ja mäntymetsiä 13000km.
ILMASTONLÄMPENEMI NEN. YLEISESTI Ilmastonlämpeneminen on maapallon keskilämpötilan kohoamista. Merien ja alailmakehän lämpötila kohoaa ja sen on ennustettu.
MITEN METSÄNOMISTAJAN TULISI VARAUTUA ILMASTONMUUTOKSEEN? Kari Mielikäinen Metsäntutkimuslaitos © Metla/Arvo Helkiö.
Balticclimate Malli päättäjille "Ilmastonmuutoksen luomat haasteet ja
Ilmastonmuutos ja ilmastopolitiikka Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Hiilivapaa Suomi, Vantaa
HT Eero Laesterä – KTM Tuomas Hanhela – KTM Katja Pesonen
Ilmastonmuutos.
Sään vaihtelut Sää vs. ilmasto?
ILMASTONMUUTOS.
Ilmastonmuutos.
9. Ilmastonmuutoksella ennustetaan olevan monia seurauksia
Haihtuminen.
13. Ilmastonmuutos.
12. Ilmastovyöhykkeet Vyöhykkeisyys-kartta sademäärien mukaan vuodelta 1894.
Ilmastonmuutoksen Syyt ja seuraukset.
Ilmastonmuutos ja tulvariskit Kokemäenjoella v. 2050
9. Ilmastonmuutoksella ennustetaan olevan monia seurauksia
Ekologiset ympäristöongelmat
Esityksen transkriptio:

Maapallon lämpeneminen Ilmaston muutos Maapallon lämpeneminen

Mitä tarkoitetaan Ilmaston lämpenemisellä? Ilmaston lämpenemisellä tarkoitetaan viime vuosikymmeninä tapahtunutta maapallon alailmakehän ja merien keskilämpötilan nousua ja nousun arvioitua jatkumista. 

Mistä johtuu? Johtuu todennäköisesti ihmiskunnan aiheuttamista kasvihuonekaasu- ja nokipäästöistä. Ilmaston lämpeneminen johtuu ennen kaikkea fossiilisten polttoaineiden käytöstä ja maataloudesta, koska näillä toiminnoilla on kasvihuoneilmiötä voimistava nettovaikutus, joka johtaa maanpinnan ja alailmakehän lämpenemiseen. Maailmanlaajuisella lämpötilojen nousulla on monia vaikutuksia, kuten merenpinnan nousu ja sademäärien muutokset, joiden seurauksena äärimmäisten sääilmiöidenyleisyyden ja voimakkuuden arvioidaan kasvavan. Maapallon lämpenemiseen vaikuttaa 10-20% myös auringonsäteily.

Esihistoriaa Maa on lämmennyt ja viilennyt useaan otteeseen menneisyydessä. Etelämantereelta otetusta EPICA- jääkairausnäytteestä on saatu tietoa lämpötilojen vaihtelusta viimeisten 800 000 vuoden ajalta. Tänä aikana maapallolla on ollut kahdeksan jääkautta ja jääkausien väliin jäävää lämmintä kautta, jolloin vallinneet lämpötilat ovat verrattavissa nykyisiin lämpötiloihin.

Vaikutukset Joitakin ympäristöön ja ihmiselämään kohdistuvista tapahtumista lasketaan jo nyt ainakin osittain ilmastonmuutoksen seuraukseksi. IPCC:n (arvioi ihmisen aiheuttamaa ilmaston lämpenemistä ja sen vaikutuksia koskevaa tieteellistä tietämystä) mukaan jäätiköiden peräytyminen, merijään repeytyminen, merenpinnan nousu, sadannan muutokset, äärimmäisten sääilmiöiden voimakkuuden ja esiintymistiheyden kasvu johtuvat osittain ilmaston lämpenemisestä. Lämpötilojen nousulla on lukuisia vaikutuksia ihmisterveydelle. Ilmaston lämpenemiseen liittyvistä äärimmäisistä sääolosuhteista aiheutuvat kuolemat,ilmastopakolaisuus ja taloudelliset menetykset voivat pahentua vaikutusalueilla väestötiheyden kasvun seurauksena, vaikka lämpimille alueille on odotettavissa myös pieniä hyötyjä kuten kylmyyteen kuolemisen laskua. Ulkoilman hiilidioksidipitoisuuden kohoaminen saattaa aiheuttaa ilmanlaatuongelmia sisätiloissa. Hengitysilman liian suuri hiilidioksidipitoisuus voi aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä, keskittymisvaikeuksia ja suorituskyvyn laskua.

Suomen muuttuva ilmasto Suomen ilmastoa leimaavat suuret vuosien väliset vaihtelut. Eri maakuntien ilmastoon vaikuttavat mm. laajat vesistöalueet sekä maanpinnan korkeussuhteet. Viimeisen sadan vuoden aikana Suomen keskilämpötila on noussut noin asteen. Ilmastomallien pohjalta arvioidaan, että keskilämpötila jatkaa nousuaan ja sateisuus lisääntyy erityisesti talvella, rankkasateet voimistuvat ja Etelä-Suomen lumipeite muuttuu oikukkaammaksi. Vaikka lämpeneminen vuoden keskilämpötilalla mitattuna on toistaiseksi ollut melko pientä Suomen lämpöolojen suureen vuosienväliseen vaihteluun verrattuna, se on kuitenkin jo moninkertaistanut huippukorkeiden kuukausi- ja vuodenaikaiskeskilämpötilojen esiintymisen todennäköisyyden. Esimerkiksi ennätyslämpimän heinäkuun 2010 keskilämpötilan nykyiseksi toistuvuusajaksi saadaan Helsingissä noin 300 vuotta, jos jo toteutunutta lämpenemistä ei oteta huomioon. Maailmanlaajuinen ilmastonmuutos huomioon ottaen toistuvuusaika on vain noin 60 vuotta.