HPN3 lämmitysvoimalaitosprojekti

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tiina Paavola Tampereen museot/ Kokoelmayksikkö
Advertisements

Leikkaukset koulutuksesta ja tutkimuksesta. Leikkaukset koulutukseen ja tutkimukseen tällä hallituskaudella Leikkauksia on tehty • laskennallisista valtionosuuksista,
Energian tuotanto, käyttö ja päästöt Suomessa ja globaalisti
Kauppapuutarhaliitto ry/JJ/ Kukkien ja vihannesten menekinedistäminen 2009–2010 – poimintoja – Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitto ry.
Metsäteollisuuden käyttämästä puusta 67 % tulee yksityismetsistä
Puimuri - kaava.
Tiedotustilaisuus Rakennustoimisto Pohjola Oy •Vuonna 1989 perustettu perheyritys •Toiminta-alue Pirkanmaa ja Etelä-Suomi •Liikevaihto n. 35,5.
Metsät ja hyvinvointi – metsien käytön mahdollisuuksia Sini Harkki Vapaus valita.
Taloustutkijan terveiset hallitusohjelman valmisteluun Pasi Holm Pellervon Päivä
Uusiutuvat energialähteet
UNIVERSITY OF JYVÄSKYLÄ Eero Tourunen 2003 Projektin johtaminen -opintojakso Yliopiston ja yritysten projektiyhteistyö.
Vihreän kasvun malli eli miten yhteiskunnan sähkön tarve turvataan ilman lisäydinvoimaa Oras Tynkkynen Helsinki.
Palmuöljy yhteiskuntavastuuun koetinkivenä, Greenpeacen kommentti
Henkilöstöä koskevat kirjaukset muissa yhdistymissopimuksissa, Salo ja Kouvola UusiKunta- henkilöstöryhmä.
Keijo Ullakko toimitusjohtaja
Energiavuosi 2013 Kaukolämpö
Keisari Pelletti Oy Lämpölaitos rakentaminen, avaimet kä-
Ennakkomaksut Saadut ennakkomaksut Maksetut ennakkomaksut Muut ennakot
Liikennevirasto ja Espoon kaupunki
Kannuksen kauppapuutarha
RAJUPUSU KOORDINAATIO- HANKE. Mihin tukea voi saada?
Keski-Pohjanmaan aikuisopiston palvelut yritysten ja työllisyyden kehittämiseksi Työllisyysseminaari Kaisa-Leena Ahlroth.
HÄMEENLINNAN SEUDUN TOIMITILAMARKKINAKATSAUS TAMMIKUU 2008
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2012
Miten korvata kivihiili
Venäjän merkitys kyselyn perusteella on ollut kasvussa: Tänä vuonna sen ilmoitti merkittävimmäksi ulkomaalaisten vieraiden lähtömaaksi jo 70 prosenttia.
Voimalaitosautomaatio
Metsäteollisuuden tehdaspolttoaineet Suomessa 2012
Avaintietoja Tutkinto-opiskelijoita Avoimen yliopiston ja täydennyskoulutuksen opiskelijoita Henkilöstöä Vuosibudjetti 256, 5 M€, josta.
OPPISOPIMUSKOULUTUS Ammatillisen koulutuksen järjestämismuoto Määräaikainen työsopimus Koulutuksesta yli puolet työpaikalla työtehtävien yhteydessä, täydennetään.
Presidentti Tarja Halosen aikakausi KESKI-POHJANMAALLA.
Akava tyrmää vuorotteluvapaa- korvausten leikkaamisen
Tenttiakvaariokokemuksia Suomen Turusta :Turun Ammattikorkeakoulu
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014

Oulun Keskuspesula Oy Työntekijöitä 80 henkilöä pesemme päivässä kiloa pyykkiä Tekstiilikappaleita toimitetaan n kpl joka päivä. Asiakaskunta.
Kannelmäen peruskoulu Vanhempainilta Suuntaviittoja lukuvuoteen.
Taustatietoja maatalouteen liittyen Lähde: MTK / MTK-Pohjois-Savo
Psykologian koulutuksen abi-info 2012
NYKYHINTA Nykyhintaprosentin kehitys ilman investointeja Korjausvastuun hallinta Nykyhintojen ohjaus -menetelmällä Markku Koskinen.
Gasek oy.
Miten turvata infraosaaminen 2020 Turku
Toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille Talousarvio 2011.
Yhteysopettajien kokous Kirkkoharjun koululla
Usage of biofuel in Finnish municipal heat supply systems South-East Finland - Russia European Neighborhood and Partnership Instrument St. Petersburg.
Ammattistartti ja seuranta Seminaari Ahlmanin ammattiopistolla Tampere Ulla Aunola.
Taina Wilhelms Energiavuosi 2011 Kaukolämpö.
Julkisen talouden sopeutus ja palkkaverotus
© SUOMEN AKATEMIA 1 Julkisen tutkimusrahoituksen toimijat Suomessa.
4/8/2017 UE direktiivin tavoitteiden saavuttamisen edellytykset ja vaikutukset sekä mukanaan tuomat kehittämistarpeet alueellisen energiayhtiön näkökulmasta.
Napapiirin Kuljetus Oy
Mitä tilastot kertovat ulkona liikkumisen turvallisuudesta/turvattomuudesta ANTTI IMPINEN / THL.
Kuntouttava työtoiminta 2010 – Kuntakyselyn osaraportti Esa Arajärvi.
Aluetilinpito Lähde: Tilastokeskus/Tuotannon ja työllisyyden aluetilit
Yksityinen palvelutuotanto sosiaali- ja terveyspalveluissa 2009
Betonimestarit Oulainen oy Centria tutkimus ja kehitys |
1 Suomen Numerot Numpac Oy Numeronsiirtotilastot
Biopolttoaine Biopolttoaine on biomassasta eli eloperäisestä aineesta valmistettu polttoaine; Biopolttoaineesta saatavaa energiaa kutsutaan bioenergiaksi.
RELAIS – kaukopalveluohjelmisto tilannekatsaus Asiantuntijakokoukset Minttu Hurme.
Rovaniemen voimalaitoshanke 120 MW S / 120 MW L Esisuunnittelu ja toteutus
Bioenergia, Suomen kansallinen voimavara Tavoitteet 2010 FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.
Hankkeen esiselvittelyn tausta
TURVE On muodostunut kuolleista kasvin osista maatumalla kosteissa olosuhteissa. Kasvava turvekerros syntyy, kun kasvit eivät pääse hajoamaan hapenpuutteen.
Suomen Numerot Numpac Oy Numeronsiirtotilastot
Vuosikellon otsikko Tekstiä tähän Tekstiä
Suomen Numerot NUMPAC Oy Numeronsiirtotilastot
25/12/2018.
Suomen Numerot NUMPAC Oy Numeronsiirtotilastot
Suomen Numerot NUMPAC Oy Numeronsiirtotilastot
RUOKAKASVATUKSEN VUOSIKELLO
Esityksen transkriptio:

HPN3 lämmitysvoimalaitosprojekti 1.1.2011

Yleistä (1/3) Haapaniemen uusi, vuonna 2012 kaupallisen käyttönsä aloittava, kolmas voimalaitosyksikkö tulee korvaamaan vuonna 1972 käyttöön otetun Haapaniemi 1-yksikön. Uuden voimalaitoksen polttoaineteho on 162 MW ja se on kooltaan nykyisten laitosten välistä. Mitoituksessa on haettu laitokselle maksimikoko siten, että käyttö on mahdollista myös kesäajan pienillä kaukolämpökuormilla. Laitoksen sähköteho on 46 MW ja kaukolämpöteho 80 MW. Laitoksen pääpolttoaine on turve. Puuta ja ruokohelpeä arvioidaan alkuvuosina käytettävän noin 25 % polttoainetarpeesta. Puun osuus voi nousta jopa 70 %:iin. Kattilan polttotekniikaksi valittiin ns. kiertoleijutekniikka, joka on kilpailevaa kuplaleijutekniikkaa joustavampi polttoainevalikoiman suhteen.

Yleistä (2/3) Uuden voimalaitosyksikön investointi-päätös tehtiin maaliskuussa 2008. Laitoksen kaupallinen käyttö on määrä aloittaa 1.1.2012. Uuden laitoksen höyryturbiinin toimituksesta sovittiin tšekkiläisen Skodan kanssa kesäkuussa 2008. Saman vuoden lokakuussa ostettiin höyrykattilalaitos Metso Powerilta Tampereelta sekä polttoaineen käsittelylaitteisto raumalaiselta BMH:lta. Voimalaitoshankkeen työllistävä vaikutus on noin 30 000 miestyöpäivää eli 130 henkilötyövuotta ja sen kotimaisuusaste on noin 70 %.

Yleistä (3/3) Nykyaikaisen polttotekniikan käyttöönotto vähentää parhaimmillaan laitoskohtaisia hiilidioksidipäästöjä 50 %, hiukkaspäästöjä 80 %, rikkidioksidipäästöjä 80 % ja typen oksideja 60 %. 70 % uuden laitoksen polttoaineesta voi haluttaessa olla puuta. Polttoöljyä kolmosyksikkö ei käytä kuin laitoksen käynnistystilanteissa. Raskaan polttoöljyn käyttö Haapaniemellä vähenee 7 000 tonnilla vuodessa.

Aikataulu (1/2)

Aikataulu (2/2) 2010-2011

Työmaan henkilövahvuus MAKS. 300 HENKILÖÄ

Päälaitteet - monipolttoainekattila HPN3 investoinnin arvo on n. 135 milj.€, josta Metson toimituksen arvo on n. puolet. Kattila on kiertoleijutekniikkaa (CFB) käyttävä voimakattila (149MWth), jonka polttoaineena on turve ja erilaiset metsätähteet. Ko. polttotekniikan avulla on mahdollista kasvattaa biopolttoaineiden osuutta ja vähentää öljyn käyttöä.

Kattilalaitoksen asennusten tilanne 1.1.2011 Kaikki vaativat nostot tehty Kattilahuone lämmin (katto kiinni) Putkistoasennkset, eristys- ja sähköistystyöt menossa Ensitulet kattilaan kesäkuun puolessa välissä

Päälaitteet - turbogeneraattori Tsekkiläinen Skoda Power a.s. toimittaa turbiinin ja generaattorin. Sopimuksen arvo on n. 11,5milj.€ (alv. 0%)

Turbiinitoimituksen tilanne (turbiini, vaihde ja generaattori) 1. 1 Turbiini ja generaattori testattuna toimittajan tehtaalla Toimitus työmaalle helmikuussa 2011 (turbiini, vaihde ja generaattori) Höyryä uudelle turbiinille 22.7-12.8.2011

Päälaitteet - kiinteän polttoaineen käsittelyjärjestelmä Raumalainen BMH Technology Oy toimittaa polttoaineen vastaanotto- ja käsittelylaitteet. Järjestelmä otetaan käyttöön syksyllä vuonna 2011. Kaupan arvo on n. 5,5 milj.€

Polttoaineenkäsittelyjärjestelmän asennusten tilanne 1.1.2011 Uusi kuljetinsilta asennettu Varastosiilon katto asennettu Mekaaniset laiteasennukset lähes valmiina 2010 loppuun mennessä Vastaanottorakennuksen asennukset alkavat tammikuun alussa 2011

Muut meneillään olevat työt Jäljellä olevia rakennustöitä (jälkivaluja ym.) Putkistoasennukset (BoP) Eristystyöt LVIS-asennukset Palosuojelujärjestelmät (sprinkleri, paloilmoitin ja palokalusto) Sähköistykset (rakennus, prosessi) DCS-järjestelmän toimitus

Lisätietoja Toimitusjohtaja Esa Lindholm p. 040 709 7101 Projektijohtaja Petri Luoma p. 040 709 7351