perushiukkasia ja niiden välisiä vuorovaikutuksia kuvaava teoria

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
5 RADIOAKTIIVISUUS.
Advertisements

kvanttimekaniikka aalto vai hiukkanen Mikko Rahikka 2004
Hajoamislajit Ionisoimaton Ionisoiva säteily Hajoamislaki Radon
FYSIIKKA 8 AINE JASÄTEILY
3 ATOMIN MALLI.
Compact Muon Solenoid.  Lieriön muotoinen  Pituus 21m, halkaisija 15m, korkeus 15m  Painaa tonnia.
Atomin rakenteesta videohttp://oppiminen.yle.fi/artikkeli?id=2222.
5 SÄHKÖINEN VOIMA.
Neutriinot.
Aineen rakenteen standardimalli
KVANTTI Määrämittainen paketti
Atomin rakenteen vaikutus kuvautumisessa
4 ATOMIN YDIN.
2 SÄTEILYÄ JA AINETTA KUVATAAN USEILLA MALLEILLA
Quiz Visailu Mikä hiukkanen toimii vahvan vuorovaikutuksen välittäjähiukkasena? Neutraliino A Snail B Gluoni C Pigsiino D 1.
Luento 5 Atomimalli J J Thomson löysi elektronin 1897 ja määritti sen varaus-massa-suhteen e/m. Vuonna 1909 Millikan määritti öljypisarakokeella elektronin.
KVANTTIFYSIIKKA 1900-luvun fysiikan kaksi merkittävintä saavutusta: kvanttifysiikka ja suhteellisuusteoria todellisuus ei arkikokemuksen tavoitettavissa.
Vetyatomin stationääriset tilat
SÄTEILYN LUONNE 1924 Louis de Broglie esitti seuraavaa:
Hiukkasfysiikan uudet teoriat
KLASSINEN FYSIIKKA Aikaisemmat kurssit olivat klassista fysiikkaa.
Alkeishiukkaset Alkeishiukkasiksi kutsutaan
LHC – Hiukkaskiihdytin Rakennetaan parhaillaan Sveitsin CERNissä. LHC = 27 km pitkä ympyrän muotoinen hiukkaskiihdytin tunnelissa, 100 m syvyydessä. Tulee.
ATOMIN YDIN Kertaa seuraavat käsitteet omatoimisesti s.70-73
Standardimalli.
VUOROVAIKUTUKSET Kaksi kappaletta ovat keskenään vuorovaikutuksessa, jos ne vaikuttavat jotenkin toisiinsa. Vaikutukset havaitaan molemmissa kappaleissa.
Aineen rakenne.
SÄHKÖVARAUS Sähkövaraus on aineen perusominaisuus, joka ilmenee voimavaikutuksina. Protonin ja elektronin varaukset kumoavat toistensa vaikutuksen ne.
Perusvuorovaikutukset
Tino Seilonen ja Vili-Petteri Salomaa
LHC -riskianalyysi Emmi Ruokokoski Johdanto Mikä LHC on? Perustietoa ja taustaa Mahdolliset riskit: –mikroskooppiset mustat aukot.
Albert Einstein. Elämä Syntyi vuonna 1879 Saksassa, kuoli 1955 Yhdysvalloissa Hänellä on epäilty autismia 1900-luvun tärkeimpiä fyysikkoja Teoreettinen.
Mikä on CERN? Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire.
Fysiikan ja kemian sanaston luomiseen ja käsitteiden selventämiseen tähtäävä harjoitus. VUOSILUOKILLE 7-9 OTSO JARVA, SAARNILAAKSON KOULU AVAINSANAT Euroopan.
FY8 –kurssi TNE Maailmankaikkeus. Yleinen suhteellisuusteoria Albert Einsteinin kehittämä teoria, jonka mukaan gravitaatio on avaruuden ja ajan vaikutusta.
Fysiikkaa runoilijoille Osa 5: kvanttikenttäteoria Syksy Räsänen Helsingin yliopisto, fysiikan laitos ja fysiikan tutkimuslaitos.
Avain Fysiikka 3 | Luku 1 Magneetissa on kaksi napaa, N-napa ja S-napa. Magneetin erinimiset navat vetävät toisiaan puoleensa ja samannimiset navat hylkivät.
Valo hiukkasfyysikon silmin Aleksi Vuorinen Helsingin yliopisto Tähtitieteellinen yhdistys Ursa Helsinki,
29. Jännite on pariston kyky tuottaa sähkövirtaa
Hiukkaskiihdyttimet ja -ilmaisimet
Fysiikkaa runoilijoille Osa 7: kohti kaiken teoriaa
Laudaturseminaari osa 2
SUPERSYMMETRIA SUSY.
Laudaturseminaari osa 1
Suhteellisuusteoriaa
VUOROVAIKUTUKSET Kaksi kappaletta ovat keskenään vuorovaikutuksessa, jos ne vaikuttavat jotenkin toisiinsa. Vaikutukset havaitaan molemmissa kappaleissa.
Vuorovaikutus ja voima
Atomin rakenne 8Ke.
Tiivistelmä 1. Atomi Alkuaine sisältää vain yhdenlaisia atomeja, jotka on nimetty kyseisen alkuaineen mukaan. Atomin pääosat ovat ydin ja elektronipilvi.
14 Makrokosmos ihminen: 100 m = 1m  Suomi: 106 m
Maailmankaikkeuden ja aineen rakenne sekä perusvuorovaikutukset
31. Salama on hankaussähköilmiö
Aine rakentuu atomeista
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Jaksolliset ominaisuudet
Sähkövaraus ja sähkökenttä
- hyvä esimerkki fysiikan malleista
Atomi, perushiukkaset ja perusvuorovaikutukset (kappale 10)
Kvanttimekeaaninen atomimalli
Jaksollinen järjestelmä
Kemialliset sidokset Metallisidos
Säteilylajit ja radioaktiivisuus
Muutokset atomin elektronirakenteessa
Fysiikka 9 lk Leena Piiroinen 2016.
Kertauskirja kpl 2, 3, 4.
3 ATOMIN MALLI.
Kemiallinen merkki   59Co3+ protonit neutronit elektronit
Radioaktiivinen hajoaminen
1. Atomi Massaluku kertoo protonien ja neutronien yhteismäärän.
Lämpö ja infrapunasäteily
Esityksen transkriptio:

perushiukkasia ja niiden välisiä vuorovaikutuksia kuvaava teoria Standardimalli perushiukkasia ja niiden välisiä vuorovaikutuksia kuvaava teoria

Historiaa 1802 - Daltonin teoria atomeista 1898 - Thomsonin rusinakakkumalli: teoria elektroneista 1905 - Einstein: Massan ja energian vastaavuus: E=mc^2. Massaan sisältyy sisäinenen energia E=mc^2, jossa c on valon nopeus tyhjiössä. 1911 - Rutherfordin vetyatomimalli: Kultalevyä pommitetaan alfa-hiukkasilla, jolloin selviää atomissa olevan ydin. Rutherford päättelee ytimen olevan positiivinen (protonit). 1923 - DeBroglie: aineella ja säteilyllä on hiukkas- ja aalto-ominaisuuksia. 1925 - Heisenbergin epätarkkuusperiaate: liikemäärää ja paikkaa ei voi tarkasti mitata molempia. 1925-26 - Schrödingerin aaltoyhtälö Maaliskuu 1926 - KVANTTIMEKAANINEN ATOMIMALLI 1932 - James Chadwick: neutroni löydetään 1962 - Kokeellisesti löydetään myoni pilvikammiokokeiden avulla

historiaa 1964 - Murray Gell-mann ja ja George Zweig: kvarkkien olemassaoloista teoria 1967 - Weinberg, Glasgow ja Salam: sähköheikko vuorovaikutus (heikko ja sähkömagneettinen vuorovaikutus ovat itse oikeastaan yhtä voimakkaita: vuorovaikutuksen voimakkuus riippuvainen välittäjähiukkasten massasta sekä hiukkasten etäisyydestä. (W ja Z hiukkasilla suuri massa, fotonilla olematon massa -> voimakkuuserot suuria)) 1969 - Jerome Friedman, Henry Kendall ja Richard Taylor: todisteita kvarkeista 1970-73 Hiukkasfysikan standardimallin kehittäminen 1974 - Charm kvarkki löydetään 1975 - Tau leptonista löytyy todisteita 1976 - Bottom kvarkki löytyy 1983 - Carlo rubbia löytää W ja Z bosonit (heikon vuorovaikutuksen välittäjähiukaset) 1994 - LHC (LARGE HADRON COLLIDER) suunnittelu CERNissä alkaa 1995 - Top kvarkki löytyy Fermilabissa 2000 - Tau neutriino löytyy Fermilabissa

Aine koostuu perushiukkasista - perushiukkaset jaetaan kolmeen perheeseen, Elektronin, Myonin ja Taun perheisiin - jokaiseen perheeseen kuuluu neljä perushiukkasta, kaksi kvarkkia ja kaksi leptonia (yhteensä kuusi kvarkkia, kuusi leptonia) - kvarkit esiintyvät aina muodostaen jonkin hiukkasen (eivät voi esiintyä yksin) leptonit voivat esiintyä yksin ja vapaana - jokaisella perushiukkasella on antihiukkanen, jonka massa on sama kuin hiukkasella, mutta vastakkainen varaus - kaikki näkyvä aine koostuu Elektronin perheen hiukkasista

Perusvuorovaikutukset = perushiukkasten väliset vuorovaikutukset - Vuorovaikutuksilla välittäjähiukkaset, joita osapuolet luovuttavat/vastaanottavat 1. Sähkömagneettinen vuorovaikutus 2. Vahva vuorovaikutus 3. Heikko vuorovaikutus (4. Gravitaatio)

Perusvuorovaikutukset 1. Sähkömagneettinen vuorovaikutus - välittäjähiukkanen: fotoni - kantama: ääretön - elektronit sitoutuvat atomin ytimen ympärille sähkömagneettisen vuorovaikutuksen avulla - sähkömagneettinen vuorovaikutus esiintyy varattujen hiukkasten välillä: samanmerkkiset hylkivät toisiaan erimerkkiset vetävät toisiaan puoleensa

Perusvuorovaikutukset 2. Vahva vuorovaikutus - välittäjähiukkanen: gluonit (8 kpl) - kantama: 1 fm - esiintyy vain kvarkkien välillä - värivaraus kvarkkien (up ja down) välillä hyvin voimakas: pitää protonia, neutronia ja atomin ydintä kasassa -> ydinvoima - Protoni: uud - Neutroni: udd

Perusvuorovaikutukset 3. Heikko vuorovaikutus - välittäjähiukkanen: välibosonit W+, W-, Z0 - kantama: 0,001 fm - kvarkkien välillä ja aiheuttaa β+ -hajoamisen

Higgsin kenttä - selittää hiukkasen ja siten kappaleen massan: higgsin kentän hiukkaset, higgsin bosonit, hidastavat hiukkasia ja pienentynyt nopeus ajatellaan massana (massa on hitauden mitta) video