Tilastokuvaajien tulkinta

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Miltä Suomen talouden tulevaisuus näyttää?
Advertisements

Taloustutkijan terveiset hallitusohjelman valmisteluun Pasi Holm Pellervon Päivä
Opettajan sähköinen aineisto
Talouden näkymät Suomessa ja Euroopassa Valtakunnallinen luonnonkiviseminaari 2010 Joensuu Pääekonomisti Anssi Rantala OP-Pohjola-ryhmä.
Voimista liikeilmiöihin ja Newtonin lakeihin
Kansantalouden tilinpito
Viron talousnäkymat Märten Ross Eesti Pank 11. maaliskuu 2009.
Talouden näkymät ja Suomen haasteet
IS-LM -malli crash course
BKT:n määrän muutos ja työttömyysaste , %
Näkökulmia tilastojen tulkitsemiseen Käytä oikeita käsitteitä.
Kansantalouden häiriöt:
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Miltä Suomen talouden tulevaisuus näyttää? Petri Mäki-Fränti Ekonomisti.
Talouden näkymät vuosina Euro & talous 3/2012
Annuiteetti- eli tasaerälaina
Aluetilinpito Lähde: Tilastokeskus/Tuotannon ja työllisyyden aluetilit
Sosiaalimenot ja rahoitus 2009 Esa Arajärvi, Nina Knape.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Euro & talous 4/2010 ja Rahoitusjärjestelmän vakaus -erikoisnumero Pääjohtaja Erkki Liikanen
Lähde: Tilastokeskus, neljännesvuositilinpito
Terveydenhuollon menot ja rahoitus 2013
Oma koti - osaprojekti Kohti sujuvampaa arkea. Mistä on kyse? Tavoitteena on, että pystymme täyttämään kasvavan asiakastarpeen järkevästi siten, että.
3.1. SOVELLUKSIA, pinta-ala
Sosiaalimenot ja rahoitus 2011 Esa Arajärvi, Nina Knape
Terveydenhuollon menot ja rahoitus 2011
Terveydenhuollon menot ja rahoitus 2010 Petri Matveinen Nina Knape.
Sosiaalimenot ja rahoitus 2014 Hannele Tanhua, Nina Knape Tilastoraportti 2/2016. Suomen virallinen tilasto, Sosiaalimenot. THL
PALKANSAAJIEN TUTKIMUSLAITOS TALOUSENNUSTE 2016– EnnustepäällikköEero Lehto Muut ennusteryhmän jäsenetSeija Ilmakunnas Ilkka Kiema Sakari.
TALOUSTIETO Rahavirta Kansantalouden tilinpito. KOTI- TALOUDET YRITYKSET JULKIS- YHTEISÖT MYYNTITULOT TUOTANNONTEKIJÄTULOT RAHOITUS- LAITOKSET SÄÄSTÖT.
Talouden häiriöt. Suhdannevaihtelut O Taloudessa vaihtelevat suhdanteet eli talouden hyvät ja huonot ajat O 1. Noususuhdanne: talous kasvaa, yritykset.
Terveydenhuollon menot ja rahoitus 2014 Petri Matveinen Nina Knape.
Toimeentulotuen menot 2015 Hannele Tanhua Toimeentulotuen menot 2015 / Hannele Tanhua
YH2, Kertaus -Kokeesen luettavat peruskäsitteet
Kertaus.
HT Eero Laesterä – KTM Tuomas Hanhela – KTM Katja Pesonen
BKT:n ja työllisten (15-74 v.) määrän muutos , %
Alla on katkelma pääministeri Juha Sipilän hallituksen ohjelmasta keväältä Julkisen talouden tasapainottaminen käynnistetään välittömästi. Suomen.
BKT:n ja työllisten (15-74 v.) määrän muutos , %
JULKINEN TALOUS -Valtio ja Kunnat -Valtion Budjetti HE → EDK hyväksyy.
20 Yritykset käyvät ulkomaankauppaa s
Terveydenhuollon menot ja rahoitus 2015
SUHDANNEVAIHTELUT.
Talouden ulkoinen tasapaino Suhdannevaihtelut
Osakkeet Laskea, onko omat osakkeet plussalla vai miinuksella
Alla on katkelma pääministeri Juha Sipilän hallituksen ohjelmasta keväältä Julkisen talouden tasapainottaminen käynnistetään välittömästi. Suomen.
14 ja 15 Talouden häiriötilat ja talouspolitiikka
KESTÄVYYSVAJE.
Tilastokartan tulkinta
Finanssipolitiikka = Valtion Budjettipolitiikka ja Rahapolitiikka =Keskuspankin korkopolitiikka TALOUDEN SUHDANTEISSA.
Näkökulmia tilastojen tulkitsemiseen
23 Talouden kasvu vaihtelee s
Yhteiskunnallinen kyselytutkimus
BKT:n ja työllisten (15-74 v.) määrän muutos , %
Taito: Tilastokuvaajien tulkinta
Mistä suhdannevaihtelut johtuvat?
Aluetilinpidon arvonlisäys Turunmaan seutukunnassa 1975–2014
KAUPPATASE JA VAIHTOTASE.
KESTÄVYYSVAJE.
6 KANSANTALOUDEN TILINPITO
MAKROTALOUSTIEDE KANSANTALOUDEN TILINPITO
Taloudellinen katsaus
BKT:n ja työllisten (15-74 v.) määrän muutos , %
Aluetilinpidon arvonlisäys Turunmaan seutukunnassa 2000–2016
Muista nämä aineisto- tai dokumenttitehtävään vastatessasi:
KAUPPATASE JA VAIHTOTASE.
BKT:n ja työllisten (15-74 v.) määrän muutos , %
TEHTÄVÄ s . 95.
INFLAATIO.
KAUPPATASE JA VAIHTOTASE.
JULKINEN TALOUS -Valtio ja Kunnat -Valtion Budjetti HE → EDK hyväksyy.
INFLAATIO.
Esityksen transkriptio:

Tilastokuvaajien tulkinta Talouden ilmiöitä kuvataan usein tilastokuvaajilla eli diagrammeilla. Niiden avulla on kätevää tehdä huomioita talouden ilmiöiden suurista linjoista. Kun tulkitset tilastokuvaajaa: Lähde liikkeelle kuvaajan otsikosta: mistä kuvaajassa on kyse, ja mitä mittayksiköitä siinä on käytetty.

Hahmota tilastokuvaajan päälinja ja selitä, mistä se johtuu. Kiinnitä huomioita siihen, onko kyse absoluuttisista yksiköistä, kuten eurot, vai suhteellisista yksiköistä, kuten prosentit tai indeksipisteet. Pohdi, onko kuvaajassa useampia toisiinsa vaikuttavia käyriä. Selvitä, mikä on käyrien suhde toisiinsa. Hahmota tilastokuvaajan päälinja ja selitä, mistä se johtuu. Kiinnitä huomiota poikkeamiin päälinjasta ja selitä, mistä ne johtuvat.

Mitkä tekijät ovat vaikuttaneet tähän kehitykseen? Seuraava kuvio kertoo julkisen talouden vajeesta ja velkaantumisesta vuosina 1975–2013. Miten julkisen talouden vaje ja velkaantuminen ovat kehittyneet kuvion osoittamana aikana? Mitkä tekijät ovat vaikuttaneet tähän kehitykseen? (Yo-tehtävä, kevät 2013)

Vihje opettajalle: Kuvasta paljastuu klikkauksella 1) Julkisyhteisöihin kuuluvat valtio, kunnat sekä esimerkiksi työeläkelaitokset ja sosiaaliturvarahastot 2) Kuvio esittää alijäämää ja velkaa suhteessa BKT:hen. Näin ollen vaikka kuvion käyrä kulkisi alaspäin, velan absoluuttinen euromäärä ei laske, jos bruttokansantuote samanaikaisesti kasvaa. 3) Vaikka tilastokuvion otsikossa puhutaan alijäämästä, ovat nollan yläpuolelle menevät kohdat julkisyhteisöjen ylijäämää.

s. 98-99 Vastauksen tueksi Valtion velka suhteessa bruttokansantuotteeseen pysyi alle 20 prosentissa vuoteen 1990 saakka. Vuoden 1991 jälkeen se kipusi lähes 60 prosenttiin, josta se laski vähitellen vuoteen 2008 saakka. Tämän jälkeen se on taas noussut.

s. 98-99 Kehityksen tekijöitä käsitellessä voisi kiinnittää huomiota ainakin seuraaviin asioihin: Julkisyhteisöjen velan osuus suhteessa bruttokansantuotteeseen kasvoi erityisesti 1990-luvun laman ja vuoden 2008 finanssikriisin seurauksena. Laskusuhdanteessa julkisyhteisöjen menot vähenevät, ja tätä pyritään paikkaamaan velanotolla. Näin voidaan vähentää paineita nostaa veroja tai leikata palveluista. Heikkenevää taloutta voidaan myös koettaa elvyttää velkarahalla. Erityishuomiona voisi vielä mainita tilastokaavion ulkopuolelta, että myös BKT laski taloustaantuman aikaan, jolloin suhde julkisyhteisöjen velkaan näyttää dramaattisemmalta.

s. 98-99 Kokeile itse Tutki tilastokuvaajia inflaatiosta ja kotitalouksien velkaantumisesta. Perehdy myös tilastoihin Suomen bruttokansantuotteesta asukasta kohden oppikirjan sivulta 52 sekä vaihtotaseesta ja kauppataseesta oppikirjan sivulla 118. Pohdi tilastojen perusteella Suomen kansantalouden tilaa vuosina 2000–2015. Kuinka paljon tilastot kertovat samoista ilmiöistä ja kuinka paljon ne poikkeavat toisistaan?

s. 98-99 Kotitalouksien velkaantuneisuusasteella kuvataan luottojen suhdetta kotitalouden käytettävissä olevaan tuloon vuodessa.

s. 98-99 Kyseessä on suhteellinen vuosimuutos Kuluttajahintaindeksiä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Määrävuosin uudistettavat kuluttajahintaindeksit sopivat lyhyen aikavälin tarkasteluihin.

s. 98-99 Kauppatase kuvaa tavaraviennin ja tavaratuonnin erotusta; osa vaihtotasetta Vaihtotase on kauppa- ja palvelutaseen sekä ulkomaisten korkojen, osinkojen sekä tulonsiirtojen kuten kehitysavun summa Kuvaaja kuvaa miljardeja euroja eikä suhteellista muutosta.

s. 98-99 Kuvio kuvaa absoluuttisia euroja, mutta on suhteutettu Suomen asukaslukuun