MITÄ LUKION JÄLKEEN? Ammatillinen koulutus Oppisopimuskoulutus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Toimintaohjeita kesää varten Lue huolella! Jälkiohjauksesta vastaavat: • 9A, 9D, 9E, 9F : Opo Elina Nissinen, p • 9B, 9C, 9G: Opo Satu Hietala,
Advertisements

Vieraskielisen koulutuksen yhteishaku • syksyllä 2007 alkavan vieraskielisen koulutuksen opiskelijavalinta yhteishaun avulla (ei koske vieraskielistä aikuiskoulutusta)
Päivi Koski-A. Suomalais-venäläinen koulu
Välivuoden hyödyntäminen  paranna pääsymahdollisuuksiasi lisäopinnoilla  hanki työkokemusta ja opiskelurahaa  paranna kielitaitoasi ja hanki elämänkokemuksia.
Jatkokoulutukseen hakeutuminen
Päiväopetus / nuorten suomenkielinen koulutus Koulutustarjonta ja haku
Ammattikorkeakoulujen yhteishaut 2013
Miten yhteishaussa haetaan Yhteisvalinnassa haetaan vähintään yhteen opiskelupaikkaan. Kannattaa kuitenkin aina laittaa varavaihtoehtoja. Yhteensä.
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
Maikki Naarala Rehtorin kanslia
VÄLIVUOSI.  Välivuosi voi osua omalle kohdalle joko suunnitellusti tai vahingossa, jos ei saakaan ensimmäisellä hakukerralla opiskelupaikkaa.  Välivuosi.
AMMATILLISTEN OPETTAJAKORKEAKOULUJEN YHTEISHAKU
Ajankohtaista korkeakouluvalinnoista
Haku ammatilliseen koulutukseen Kevään yhteishaku , haku päättyy klo Valinnan tulokset voi julkaista aikaisintaan Syksyn yhteishaku.
Opintopolku.fi ja opiskelijavalinta
KSHJ & KOULUTUSTARJONTA Opintohallinnon tietojärjestelmäiltapäivä Pia Penttinen, Hakijapalvelut.
Haussa käytettävä tutkinto ja hakeminen Mikäli hakijalla useampi tutkinto, hän voi valita seuraavista parhaan pistemäärän tuottavan vaihtoehdon: a)Ylioppilastutkinto.
Päivi Koski-A. Suomalais-venäläinen koulu
MITÄ LUKION JÄLKEEN? Kati Seise
Jatkokoulutukseen hakeutuminen
Usein kysyttyjä kysymyksiä Miten työkokemus huomioidaan pisteytyksessä? -Työkokemuspisteet huomioidaan vasta lopullisessa valinnassa, ei siis esivalintavaiheessa.
Peruskoulun päättöluokka, jatko-opinnot ja yhteishaku
Yhteishaku 2015.
Oulun seudun ammattikorkeakoulu. Ammattikorkeakoulu suomalaisessa koulutusjärjestelmässä Oppivelvollisuuskoulutus Perusopetus Esiopetus Ylioppilas- tutkinnot.
Suomenkielisen koulutuksen yhteishaku valinnan periaatteissa ei muutoksia vuodelle 2007 valintaperusteet samansisältöiset vuoteen 2006 verrattuna Ohjauksessa.
Jatko-opintoja koskeva vanhempainilta Pohdinnan tueksi Haut: opintopolku.fi Opinto-ohjaaja Päivi Jörgensen.
Mihin lukion jälkeen? Kaikki tarvittava tieto keskitetysti: opintopolku.fi.
 Yhteishaun aikataulu, käytännöt ja opiskelijavalinta – Jokirannan koulun opot  Toisen asteen oppilaitokset esittäytyvät  Kiimingin lukio  Oulun seudun.
Vanhempainilta KORKEA-ASTEELLE HAKEUTUMINEN UUDISTUU.
Hakuinfo. KORKEAKOULUJEN YHTEISHAKU - Yhteinen hakulomake: 6 hakukohdetta ensisijaisuusjärjestykseen - Haut tehdään osoitteessa
LYHYT INFO VALINTAPERUSTEISTA JATKO-OPINTOIHIN OP1.2.KEVÄT 2016.
YKKÖSTEN JATKO- OPINNOT. AMMATTIKOULUT  Haetaan lukion päättötodistuksella  +ylioppilastutkinto, mutta sen arvosanoja ei kysytä -Voi hakea pelkästään.
Opinto-ohjaajien ja ohjaustoimijoiden tiedotuspäivä Korkeakoulujen yhteishaku ja valintaperusteet
H AKUINFO KEVÄT H AKU KEVÄÄLLÄ 2014 Keväällä 2014 haetaan vielä erillisissä hauissa ammattikorkeakouluihin (neljä vaihtoehtoa) ja yliopistoihin.
YKKÖSTEN JATKO- OPINNOT. AMMATTIKOULUT  Haetaan lukion päättötodistuksella  +ylioppilastutkinto, mutta sen arvosanoja ei kysytä -Voi hakea pelkästään.
YHTEISHAKUILTA Huhtasuon yhtenäiskoulu ti Essi Riihinen ja Jyri Ylönen TERVETULOA!
JATKO-OPINNOT Viherlaakson lukio. ABI-VUOSI Jakoissa opiskelu koostuu jäljellä olevista pakollisista kursseista sekä yo-kokeisiin treenaavista.
KEVÄT 2017 YHTEISHAUT Vaihtoehtoja löytyy! Tuovi Liimatainen.
Avoin tulevaisuus? Kaikille avoimia korkeakouluopintoja
Vanhempainillan ohjelma
Jatko-opintoihin hakeminen
JATKO-OPINNOT OPO1 kurssi abeille Viherlaakson lukio
Jatko-opinnot Opinto-ohjaajat Terhi Kurri ja Noora Ranta
Opintopolku.fi Yhteishakulomakkeet 2017
Hakuinfo Kevät 2017.
Jatko-opintoinfo 2017.
KORKEAKOULUJEN YHTEISHAKU keväällä 2017
YHTEISHAKU 2015 Aikataulut Valintaperusteet
Erilaisia vaihtoehtoja….
4. oppitunti Jatko-opintojen hakuinfo.
Lukion jälkeen voi hakea opintopolku.fi
Mitä peruskoulun jälkeen?
Kauhavan lukion vanhempainilta Opinto-ohjaaja Henna Teikari
Jatko-opintojen hakuinfo
Opintopolku-palaveri
OPO 1 Kastellin lukio, Anja kunnari & mervi tuomela
Jatko-opintoinfo 2018.
Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistus Ilmari Hyvönen
Lentokonealan jatko-opinnot
Jatko-opinnot Jussi Lounassalo.
2. ja 3. vuoden opiskelijoiden vanhempainilta
AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA
MIKÄ MINUSTA TULEE ISONA?
Ajankohtaista korkeakoulujen yhteis- ja erillishauista
Päiväopetus / nuorten suomenkielinen koulutus Koulutustarjonta ja haku
YHTEISHAKU 2019.
2. Luokan OPO1 osa 2.
Turun kauppakorkeakoulu Opiskelijavalinta 2019
Lukiolaisen jatko-opinnot
Ammattikorkeakoulujen opiskelijavalinnat 2020
Esityksen transkriptio:

MITÄ LUKION JÄLKEEN? Ammatillinen koulutus Oppisopimuskoulutus Ammattikorkeakoulut Yliopistot Kansanopistojen yksivuotiset valmentavat linjat Töihin Ulkomaille: AuPair, vapaaehtoistyö, työ, harjoittelu Ulkomaille opiskelemaan Opiskelu avoimessa korkeakoulussa Yrityksen perustaminen Armeija/siviilipalvelus

1. AMMATILLINEN KOULUTUS Esim. lähihoitaja, merkonomi, datanomi, sähköasentaja, parturi-kampaaja, kosmetologi… Ylioppilaille omia linjoja Jos valintakokeita on, niihin kutsutaan kaikki hakijat 2 - 2,5 vuotta Käytäntöön suuntautuneille, hyviä väyliä AMK-jatko-opintoihin Sähköinen yhteishaku ja koulutusten kuvaukset www.opintopolku.fi Hakuaika 21.2. - 14.3. 2017

2. OPPISOPIMUSKOULUTUS Ammatillista koulutusta Monilla aloilla mahdollinen Määräaikainen työsuhde 1 - 4 v, suurin osa ajasta työssä. Teoriajaksot saman alan ammattioppilaitoksessa. Opiskelijan löydettävä työnantaja

Kirjallinen sopimus. Työnantaja sitoutuu opettamaan ammatin opiskelijalle. Työehtosopimuksen mukaisesta palkasta aluksi 60-80 %, voi olla työehtosopimuksen mukainen vähimmäispalkkakin.

3. AMMATTIKORKEAKOULUT Esim. LAUREA, HAAGA-HELIA, METROPOLIA, TAMK, HAMK, jne. Tradenomi, restonomi, sosionomi AMK, insinööri AMK, sairaanhoitaja, medianomi, kuvataiteilija AMK…

Opiskelijavalinta: YO-tutkinnon arvosanat, valintakoe, työkokemus Yo-tutkinnon arvosanojen perusteella todistusvalinnat tekniikan, liiketalouden, tietojenkäsittelyn ja luonnonvara-alojen koulutusaloilla. Valintakoekutsuja ei juuri enää lähetetä, hakuohjeissa kerrotaan valintakokeen aika ja paikka. Kokeet toukokuussa/kesäkuun alussa.

Tieto hyväksymisestä: ks. Opintopolku 3,5 - 4,5-vuotisia Käytännönläheisempää kuin yliopistossa, työharjoittelua, vaihto-ohjelmia ulkomailla.

4. YLIOPISTOT Vanhoja valintakokeita tiedekuntien sivuilla Opiskelu teoriapainotteista, luentoja, harjoituksia, seminaareja, pro gradu- tai diplomityö Tavoiteaika 5 - 6 v. alasta riippuen. Riippuu myös opiskelijasta. Vaihto-opiskelumahdollisuudet

KORKEAKOULUJEN YHTEISHAKU WWW.OPINTOPOLKU.FI Ensimmäinen hakuaika: 10.1. - 25.1.2017 klo 15.00 Taideyliopisto ja vieraskielinen koulutus Toinen hakuaika: 15.3. - 5.4. 2017, klo 15.00 Muut korkeakoulujen koulutukset Voi hakea enintään kuuteen koulutukseen, toiveet on asetettava sitovaan järjestykseen. Vahvistussähköpostin mukana linkki: voi muuttaa hakuaikana hakutoiveiden järjestystä, lisätä tai poistaa hakutoiveita. Oma Opintopolku-palvelussa hakemusta voi muokata enemmän. Tunnistautuminen esim. verkkopankkitunnuksilla.

Etsi koulutuksia kirjoittamalla hakukenttään haluamasi koulutus tai opiskelupaikka Rajaa koulutuksia esim. pohjakoulutuksen tai paikkakunnan mukaan Katso, että hakemasi AMK-koulutuksen kohdalla lukee ”päivätoteutus”. Yliopistotutkinnoissa kandidaatti + maisteri tai 2 + 3 v.

Toisena hakuaikana ei voi muuttaa ensimmäisen hakuajan hakutoiveiden keskinäistä järjestystä tai poistaa yksittäisiä hakukohteita! Lomakkeelle voi lisätä toisen hakuajan hakutoiveita Valinnan tulokset viimeistään 30.6.2017 Paikka otettava vastaan viimeistään 14.7.2017 klo 15.00 Paikan voi ottaa vastaan Oma Opintopolku-palvelussa (tai paperisella ilmoituksella).

ENSIKERTALAISKIINTIÖT Korkeakoulujen on varattava osa yhteishaun opiskelupaikoista ”ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville” Myös ei-ensikertalaiset voivat hakea yhteishaussa. Aloituspaikkojen varaaminen ensikertalaisille ei saa kohtuuttomasti heikentää muiden kuin ensikertalaisten mahdollisuuksia päästä opiskelemaan.

YHDEN KORKEAKOULUPAIKAN SÄÄNNÖS JA LISÄHAUT Hakija voi ottaa vain yhden korkeakoulupaikan vastaan lukukaudessa Korkeakoulut voivat järjestää lisähakuja 3.7.-30.8.2017 Lisähaussa haettavien koulutusten määrää ei ole rajoitettu

5. KANSANOPISTOJEN YKSIVUOTISET LINJAT Korkeakouluopintoihin valmentavia linjoja, esim. taide- ja viestintä- ja teatterialojen linjat Esim. Borgå Folkakademi Porvoossa, Työväenakatemia Kauniaisissa, Helsingin kristillinen opisto, Pekka Halosen akatemia Tuusulassa… www.kansanopistot.fi Maksullisia, mahdollisuus myös asua

7. ULKOMAILLE: AU PAIR, VAPAAEHTOISTYÖ, TYÖPAIKKA TAI HARJOITTELU 6. TÖIHIN? Onko mahdollista, että koulutus jää kokonaan hankkimatta?? 7. ULKOMAILLE: AU PAIR, VAPAAEHTOISTYÖ, TYÖPAIKKA TAI HARJOITTELU Ks. www.maailmalle.net, www.mol.fi

8. ULKOMAILLE OPISKELEMAAN CIMO, www.maailmalle.net, www.maatieto.net Suunnittelulle varattava paljon aikaa! Selvitettävä opintojen rahoitus, kielitestit, tutkinnon vastaavuus Suomessa, asuminen… Ruotsin yhteishaun osoite: www.antagning.se Iso-Britannian yhteishaun osoite: www.ucas.fi

9. OPISKELU AVOIMESSA KORKEAKOULUSSA Suoritukset voi liittää myöhemmin tutkintoon, ei pääsykoetta Koko tutkintoa ei voi suorittaa Avoimen väylät

10. YRITYKSEN PERUSTAMINEN Yritysideaa testattava esim. keskustelemalla ideasta Yritysvalmennukset Starttirahamahdollisuus Yritysmuodot: Kaupparekisterin sivut, muutakin tärkeää tietoa yrityksen perustamisesta. ks. myös www.yrityssuomi.fi

YHTEENVETO Koulutus hyvä hankkia, oli se mikä tahansa Kiinnostus kantaa pisimmälle Pelkkää työllisyysnäkökulmaa ei kannata (eikä voi) liikaa miettiä, vaikka sekin on tietysti hyvä ottaa huomioon Omista valinnoista kannattaa keskustella Opinto-ohjaaja on käytettävissä Oppilaitosten hakuoppaat ja nettisivut tietolähteitä Tietoja myös messuilta ja abi-infoista