Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Toiminnalliset ryhmätehtävät osana liikunnanopetusta:

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Toiminnalliset ryhmätehtävät osana liikunnanopetusta:"— Esityksen transkriptio:

1 Toiminnalliset ryhmätehtävät osana liikunnanopetusta:
Virpi Louhela-Risteelä Lassi-Pekka Risteelä 2015

2 Luennon teemoja: 1. OPS-uudistus: näkökulmana tässä työpajassa vuorovaikutustaidot, osallisuus, yhteisöllisyys ja yhdenvertaisuus liikunnan opetuksessa. 2. Ryhmäyttämisen merkitys: vertaisryhmän keskinäisessä vuorovaikutuksessa yhä heterogeenisemmissa opetusryhmissä 3. Mitä tarkoittaa toiminnallinen ryhmätehtävä? 4. Yhteistyön lisäämisellä monipuolinen mahdollisuus työtapojen vaihteluun

3 1. OPS uudistus 2016 (OPS 2014) Opettajan tulee tuntea opetussuunnitelma kokonaisuutena, ei ainoastaan opetettavien aineiden näkökulmasta. Ks. mm. luvut: Perusopetuksen arvopohja Oppimiskäsitys Perusopetuksen tehtävä Työtavat Oppiainekohtaiset kuvaukset

4 1. Perusopetuksen tehtävä (OPS 2014)
Perusopetusta kehitetään inkluusioperiaatteen mukaisesti. Opetuksen saavutettavuudesta ja esteettömyydestä pidetään huoli. Opetus edistää osallisuutta ja kestävää elämäntapaa sekä kasvua demokraattisen yhteiskunnan jäsenyyteen. Perusopetuksen yhteiskunnallisena tehtävänä on edistää tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja oikeudenmukaisuutta. Perusopetus kartuttaa inhimillistä ja sosiaalista pääomaa. Inhimillinen pääoma koostuu osaamisesta ja sosiaalinen pääoma ihmisten välisistä yhteyksistä, vuorovaikutuksesta ja luottamuksesta.

5 1. Oppimiskäsitys (OPS 2014) Oppiminen tapahtuu vuorovaikutuksessa toisten oppilaiden, opettajien ja muiden aikuisten sekä eri yhteisöjen ja oppimisympäristöjen kanssa. Kieli, kehollisuus ja eri aistien käyttö ovat ajattelun ja oppimisen kannalta olennaisia. Uusien tietojen ja taitojen oppimisen rinnalla oppilas oppii reflektoimaan oppimistaan, kokemuksiaan ja tunteitaan. Myönteiset tunnekokemukset, oppimisen ilo ja uutta luova toiminta edistävät oppimista ja innostavat kehittämään omaa osaamista.

6 1. Työtavat (OPS 2014) Työtapojen valinnalla voidaan tukea yhteisöllistä oppimista, jossa osaamista ja ymmärrystä rakennetaan vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Oppilaita ohjataan toimimaan erilaisissa rooleissa, jakamaan tehtäviä keskenään ja olemaan vastuussa sekä henkilökohtaisista että yhteisistä tavoitteista. Kokemukselliset ja toiminnalliset työtavat sekä eri aistien käyttö ja liikkuminen lisäävät oppimisen elämyksellisyyttä ja vahvistavat motivaatiota. Motivaatiota vahvistavat myös työtavat, jotka tukevat itseohjautuvuutta ja ryhmään kuulumisen tunnetta.

7 2.Toiminnalliset ryhmätehtävät
Toiminnallisilla ryhmätehtävillä rakennetaan: hyvää oppimisilmapiiriä luottamusta turvallisuutta ennakoitavuutta pysyvyyttä jatkuvuutta ja ennaltaehkäistään kiusaamista

8 2. Toiminnalliset ryhmätehtävät
HOX! Turvallisen ilmapiirin merkitys ryhmätoimintatehtävän onnistuneessa suorituksessa! Muista, että liikuntatunnilla työskennellään ryhmässä, jossa kunkin osaaminen on toisille näkyvää! Liikunnassa ryhmätoimintatehtävät suunnitellaan niin, että fyysisen, sosiaalisen ja psyykkisen toimintakyvyn tavoitteet toteutuvat opetussuunnitelman mukaisesti. (vrt. OPS 2014) OPS luonnoksessa kuvatuiden asioiden on mahdollista toteutua ryhmässä, johon on luotu turvallinen oppimisilmapiiri ja toimivat vuorovaikutussuhteet niin vertaisryhmässä kuin opettaja-oppilassuhteissakin.

9 2. Toiminnalliset ryhmätehtävät
Opettele tuntemaan lapsiryhmä hyvin. Huomaa, havainnoi, tunnista! Sovella oppiaineesi tavoitteita suhteessa oppilasryhmäsi lasten tarpeisiin. Istuta harjoitteet johdonmukaiseksi kokonaisuudeksi sekä oppiaineen sisällöllisen oppimisprosessin että ryhmäytymisprosessin eri vaiheisiin. Hyödynnetään valmiita ideoita, kaikkea ei tarvitse keksiä itse, opitaan soveltamaan harjoitteita oman opetusryhmän tarpeisiin.

10 3. Ryhmäyttäminen = Tutustumista, ihmissuhteiden rakentamista, avointa keskustelua Vuorovaikutussuhteiden havainnointia ja niiden muodostumisessa tukemista Yhdessä toimimista, yhteisten tavoitteiden saavuttamista Oppimisilmapiirin rakentamista, jossa jokainen yksilö uskaltaa näyttää omaa osaamistaan.

11 3. Ryhmäyttäminen: Erilaisten ryhmätoimintaharjoitteiden, toiminnallisten tehtävien, ryhmä/parityöskentelyn, pelien ja leikkien valikoimista ryhmätoimintataitojen sekä oppiaineen tavoitteiden näkökulmasta. (ryhmäprosessien oikeisiin vaiheisiin) Oppilasryhmien ryhmäyttämisellä luodaan toimivia vertaissuhteita, jolloin oppilas kehittyy taidoissaan ilman vertailua ja kokee iloa oppimisestaan turvallisessa ilmapiirissä!

12 4. Yhteisopettajuuden työmuodot apuna ryhmän tarpeisiin
Yleisen, tehostetun ja erityisen tuen lapset opiskelevat samoissa opetusryhmissä – yhä heterogeenisemmat opetusryhmät kaikilla opettajilla. Yhteistyötä tekemällä opettajilla on parempi mahdollisuus kohdata oppilaiden erilaisia tarpeita ja täyttää ammatillinen velvollisuutensa

13 4. Yhteisopettajuuden työmuodot apuna ryhmän tarpeisiin
Molemmilla opettajilla on vastuu opettamisesta, mutta vastuuta ja rooleja vaihdellaan joustavasti suhteessa erilaisiin ryhmäkokoonpanoihin. Samanaikaisopettajuutta toteuttaessaan opettajat voivat jo suunnitteluvaiheessa pohtia, millainen ryhmän jakotapa ja opettajien keskinäinen vastuunjako hyödyttää kulloinkin parhaiten oppilaita ja opetettavaa sisältöä.

14 4. Yhteisopettajuuden työmuotoja myös liikuntaan!
Suomessa kaikille yhteisen koululiikunnan toteuttamista on pyritty tukemaan soveltavan liikunnanopetuksen toteuttamismallin avulla (Heikinaro-Johansson 1995, Huovinen 2000). Erityisesti intensiivisesti ja säännöllisesti toteutettu erityisliikunnanopettajan konsultointi todettiin toimivaksi tukikeinoksi (Heikinaro-Johansson 1995, Huovinen 2000). Jyväskylän seudulla toteutetussa Kerlo-hankkeessa aloitti Suomen ensimmäinen konsultoiva erityisliikunnanopettaja työnsä lokakuussa Erityisliikunnanopettajan tehtävänä oli olla koulujen kiertävä liikunnanopetuksen resurssihenkilö, joka auttaa, ideoi ja osallistuu toteutukseen erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden liikunnanopetuksessa sekä suunnitelmissa. (Hanke on loppunut)

15 4. Yhteisopettajuuden työmuotoja myös liikuntaan!
Louhelan (2012) tutkimuksessa (Kuulluksi tulemisen pedagogiikka kaikille yhteisessä koululiikunnassa) erityisopetuksen ja yleisopetuksen resurssit, tukikeinot, oppilaantuntemus ja diagnooseihin liittyvä asiantuntemus olivat erityisluokanopettajan ja liikuntaan erikoistuneen luokanopettajan samanaikaisopettajuuden myötä läsnä kaikilla liikuntatunneilla. Tukea ja konsultaatiota annettiin kollegalle vastavuoroisesti ja tasa-puolisesti tarvittaessa. Soveltavan liikunnan ja yleisopetuksen liikuntakasvatuksen toimintakulttuureista muodostui yhteinen kokonaisuus.


Lataa ppt "Toiminnalliset ryhmätehtävät osana liikunnanopetusta:"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google