Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

”Omistajan odotukset ja jäsenistön oman governance ohjeistuksen kehittäminen” ”Hallinto hallinnassa?” –seminaari 4.9.2003 Hannu Hulkkonen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "”Omistajan odotukset ja jäsenistön oman governance ohjeistuksen kehittäminen” ”Hallinto hallinnassa?” –seminaari 4.9.2003 Hannu Hulkkonen."— Esityksen transkriptio:

1 ”Omistajan odotukset ja jäsenistön oman governance ohjeistuksen kehittäminen” ”Hallinto hallinnassa?” –seminaari 4.9.2003 Hannu Hulkkonen

2 Rahastopääomien kehitys 20444,4 milj. €

3 Sijoitusrahastotoiminnan organisointi Osakerahasto Pitkän koron rahasto Lyhyen koron rahasto Keskipitkän koron rahasto Yhdistelmä- rahasto Edustusto Rahastoyhtiö Hallituksessa 1/3 osuudenomistajien edustajia Tehtävät: Osuudenomistajien rekisteri Rahasto-osuuksien arvonlaskenta Tiedottaminen Markkinointi (RAHASTOJEN SALKKUJEN HOITO) Omaisuudenhoitaja yhtiö 1 Kotimaiset rahastot Omaisuudenhoitaja yhtiö 2 Ulkomaiset rahastot Säilytysyhteisö Tehtävät: Rahastojen varojen säilyttäminen Rahastoyhtiön valvonta Osuudenomistajat/osuudenomistajien kokous Rahoitustarkastus Toiminnan valvonta Omistus Hallituksen jäsenten valinta

4 1987 sijoitusrahastolain henki – ”rahastot jättäkööt yhtiöt rauhaan” 1987 lain esitöissä todetaan että rahastot ovat hyviä sijoittajia, koska eivät puutu yhtiöiden asioihin. Laissa on (direktiiviin perustuen) riskinhajautuksen kannalta tarpeettomia omistus- ja äänivaltarajoituksia. Rahastoyhtiön hallituksen oli päätettävä yhtiökokouksissa äänestämisestä joka kerta erikseen, ja osuudenomistajien valitsemien jäsenten tuli yhtyä päätökseen. Nykyään normaali päätös, mutta tulee antaa erilliset äänestysohjeet.

5 2003 korostetaan läpinäkyvyyttä Enää ei tulla vaatimaan erillistä hallituksen päätöstä Tuoreen hallituksen esityksen uusi 29§: ”Rahastoyhtiön hallituksen on hyväksyttävä tavoitteet ja toimintatavat sijoitusrahaston varoihin kuuluvien osakkeiden tuottaman äänioikeuden käyttämisestä osakeyhtiön yhtiökokouksessa. Omistajaohjauksen tavoitteet on ilmaistava rahastoesitteessä. Sijoitusrahaston vuosikertomuksessa on esitettävä tiedot siitä, miten sijoitusrahastolle kuuluvaa äänioikeutta on käytetty.”

6 Aktiivinen omistajuus – kyllä vai ei? –KYLLÄ Omistajaohjaus voi tuottaa lisäarvoa Velvollisuus valvoa osuudenomistajien etuja –EI Omistusosuudet pieniä Vapaamatkustaja ongelma Salkunhoidon ulkoistaminen Salkun likvidiys

7 Mutta jos joskus kuitenkin… …on tarpeen puuttua sijoituskohteen johdon toimiin => on tärkeä muistaa: Osuudenomistajien etujen ensisijaisuus –Intressiristiriita epäilysten välttäminen toimimalla ennalta osuudenomistajien tietoon saatettujen periaatteiden pohjalta ja raportoimalla osuudenomistajille toteutetut toimet jälkeenpäin.

8 No miksi ei myydä, jos ollaan tyytymättömiä? Salkun rakennetta, toimialajakaumaa yms. ei haluta tai voida muuttaa Yhtiö kuuluu vertailuindeksiin Epälikvidiys Vaihtoehtois- kustannukset Yhtiö on yksinkertaisesti hyvä sijoituskohde, mutta johdon toimet edellyttävät jo vähemmänkin vastuulliselta sijoittajalta asioihin puuttumista. Sijoitusstrategiana voi olla ”väärinhinnoitellut” yhtiöt Kun ongelmat tulevat julki, ollaan yleensä jo myöhässä.

9 Sijoitusrahastoyhdistyksen suositus Suositus rahastoyhtiöille laatia omat ohjeensa Vastaa ehdotettua uuden srl:n 29§:n henkeä Rahastoyhtiö voi minimissään todeta myös, että ei harjoita omistajaohjausta On samalla toimialan kannanotto julkisesti noteeratuille yhtiöille Yhdistys korostaa avoimuutta ja omistajien todellisia vaikutusmahdollisuuksia päätettäessä yhtiön johtoa ja pääomarakennetta koskevista asioista. www.sijoitusrahastot.fi


Lataa ppt "”Omistajan odotukset ja jäsenistön oman governance ohjeistuksen kehittäminen” ”Hallinto hallinnassa?” –seminaari 4.9.2003 Hannu Hulkkonen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google