Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden opinpolkujen tukeminen muuttuvissa oppimisympäristöissä – peruskoulusta jatko-opintoihin Pirjo Räsänen 9.9.2010.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden opinpolkujen tukeminen muuttuvissa oppimisympäristöissä – peruskoulusta jatko-opintoihin Pirjo Räsänen 9.9.2010."— Esityksen transkriptio:

1 Erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden opinpolkujen tukeminen muuttuvissa oppimisympäristöissä – peruskoulusta jatko-opintoihin Pirjo Räsänen 9.9.2010

2 Tutkintouudistus vuosina 2006-2010 Opetussuunnitelmiin kirjatut tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset Henkilökohtaistaminen Valinnaisuuden lisääntyminen Tutkinnon osan suorittamismahdollisuus Tehostettu ohjaus opiskelijan arjessa Ammatillisen koulutuksen tutkintouudistus ja sen tuomat haasteet

3 Terveydentilavaatimuksista http://www.oph.fi/saadokset_ja_ohjeet/opetussuunnitelmien_ ja_tutkintojen_perusteet/ammatilliset_perustutkinnot Opiskelijaksi ei voida ottaa sellaista henkilöä, jonka sairaus tai vamma ilmeisesti on esteenä koulutukseen osallistumiselle. Opiskelijan oikeusturvan kannalta on tärkeää, että häntä ei valita sellaiseen koulutukseen, jonka mukaisissa tehtävissä hän ei terveydentilansa vuoksi voisi toimia. On kuitenkin huomioitava, että ammatteihin ja työhön sisältyy moninaisia tehtäviä. Saman tutkinnon sisällä voi olla tutkinnon osia, jotka mahdollistavat opiskelijalle yksilöllisiä ratkaisuja koulutuksen suorittamiseen.

4 Terveydentilavaatimuksista Koulutuksen järjestäjän tulee tiedottaa perustutkinnon terveydentilaa koskevista vaatimuksista ja edellytyksistä Opiskelijaksi hakeutuvan oma kuvaus nykyhetken terveydentilasta ja mahdollisen sairauden hoitotilanteesta riittää pääsääntöisesti Mikäli koulutusalan tai tutkinnon oma lainsäädäntö tai alan erityispiirteet edellyttävät opiskelijaksi valitulta lääkärintodistusta opiskelijan terveydentilasta, riittää siihen lääkärintodistuksen merkintä alalle soveltuvuudesta. Opiskelijaksi ottaminen on ehdollinen lääkärintodistuksen esittämiseen saakka. Koulutuksen järjestäjän tulee tämän lisäksi varmistaa, että opiskelijaksi valitun henkilön terveydentila on sellainen, että hän voi selviytyä myös koulutukseen kuuluvasta työpaikoilla tapahtuvasta oppimisesta, kuten alan tehtävissä toimiminen ja tutkinnon ammattitaitovaatimusten saavuttaminen edellyttävät.

5 Tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset Kaikki tutkinnot edellyttävät opiskelijalta työn kuormitukseen riittävää fyysistä kuntoa. Henkilöllä ei saa olla sellaisia synnynnäisiä tai hankittuja sairauksia, jotka vaarantaisivat hänen oman tai muiden lähellä työskentelevien terveyden tai turvallisuuden. Mm. seuraavilla tutkintoaloilla hakijan sopivuutta alan ammatilliseen koulutukseen ja työtehtäviin voidaan joutua harkitsemaan esim. pitkäaikaissairauksien takia Logistiikka-ala, rakennusala, hotelli-, ravintola- ja cateringala, sosiaali- ja terveysala, elintarvikeala Yhteistyö opiskelijaterveydenhuollon ja tutkintoalan opinto-ohjaajan kanssa hakeutumisvaiheessa!

6 Esimerkkinä rakennusalan perustutkintoa koskevat terveysvaatimukset Henkilön sopivuutta erilaisiin työtehtäviin voidaan joutua harkitsemaan oireiden ja toiminnan vajavuuden perusteella mm. seuraavissa sairauksissa: Š. astma Š. sokeritauti (diabetes mellitus) Š. epilepsia tai muut tasapainoon vaikuttavat sairaudet Š. näön tai kuulon heikkous Š. sydän- ja verenkiertosairaus Š. tasapainoelimistön toiminnan häiriö Š. tuki- ja liikuntaelimistön sairaus.

7 Henkilökohtaistaminen Tavoitteena on aktivoida nuoren omaa tulevaisuuden pohdintaa ja tavoitteiden asettamista Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma Yksilölliset opintopolut Aiemmin hankitun osaamisen tunnustaminen

8 Valinnaisuus opintosisällöissä ja opiskelumenetelmissä Tarjottimet; opiskelija voi valita opintoja kiinnostuksensa mukaan. Työvaltaisuus; opiskelija voi suorittaa opintoja tavanomaista enemmän työssäoppien. Tutkinnon opintosisältöjä opiskellaan työpaikalla ja erilaisten oppimistehtävien avulla ohjatusti. 2+1 –malli; opiskelija opiskelee kaksi vuotta oppilaitoksessa ja siirtyy kolmanneksi vuodeksi opiskelemaan oppisopimuksella oman alan yritykseen.

9 Tutkinnon osien suorittaminen Tutkinnon osien suorittaminen on mahdollista esim. elintarvikealan pt., elintarviketuotannossa toimiminen, 20ov Ensisijainen tavoite on kuitenkin kokonainen tutkinto Osaamista voi hankkia lisää valitsemalla tutkintoon yli 120 ov:n laajentavia tutkinnon osia Tutkinnon suorittanut opiskelija voi tulla suorittamaan tutkinnon osia tai toisen koulutusohjelman opintoja; esim. kokista leipuri-kondiittoriksi, sähköasentajasta automaatioasentajaksi Tavoitteena on työllistymis- ja/tai jatko-opintomahdollisuuksien parantaminen

10 Tehostettu ohjaus Nivelvaiheohjaus ja moniammatillinen verkostotyö siirtymävaiheissa Henkilökohtaiset opiskelusuunnitelmat ja uraohjaus – koskee myös tutkinnon osan suorittajia Ohjauksellinen työote - lähiohjauksen merkitys korostuu yksilöllisten opinpolkujen myötä Opinto-ohjauksen keskiössä erityisesti ohjauksen erityiskysymykset


Lataa ppt "Erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden opinpolkujen tukeminen muuttuvissa oppimisympäristöissä – peruskoulusta jatko-opintoihin Pirjo Räsänen 9.9.2010."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google