Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Oppitunti 2. 8.4.2017.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Oppitunti 2. 8.4.2017."— Esityksen transkriptio:

1 Oppitunti 2.

2 TOSITILANTEESSA EI HÄTÄILLÄ
2. TOSITILANTEESSA EI HÄTÄILLÄ

3 Mitä tiedät aiheesta? Oletko nähnyt tulipaloa?
Onko ajatus tulipalon syttymisestä mielestäsi pelottava? Tiedätkö, mitä pitää tehdä, jos kotona syttyy tulipalo? Onko ajatus onnettomuuden näkemisestä mielestäsi pelottava? Osaisitko toimia esimerkiksi liikenneonnettomuudessa? Tiedätkö, mitä auttamisvelvollisuus tarkoittaa? Muistatko, mikä on hätänumero?’ Oletko koskaan joutunut soittamaan hätäpuhelua?

4 TULIPALOSSA ON KYSE MINUUTEISTA

5 Kun omassa asunnossa palaa
Huomaat, että kotonasi on syttynyt tulipalo. Mitä teet ensimmäiseksi? Mitä teet, jos alkusammutus ei tehoa? Miten liikut savuisessa huoneistossa Mitä pitää muistaa asunnosta poistuessa? Kun poistutaan, käytetäänkö portaita vai hissiä? Mistä teet hätäilmoituksen?

6 Savuinen portaikko on hengenvaarallinen
Jos olet kerrostalossa ja huomaat savua porraskäytävässä, pysy omassa huoneistossa, tilkitse porraskäytävän ovi ja mene avoimen ikkunan luokse tai parvekkeelle odottamaan apua. Älä mene savuiseen porraskäytävään! Kiinnitä huomiota siihen, mitä milläkin hetkellä tapahtuu!

7 Poistumisreitit Katso ympärillesi. Löytyykö opasteita siitä tilasta, jossa olet? Mitä nämä vihreät opasteet tarkoittavat? Missä olet nähnyt niitä? Pitääkö kotonakin olla tälläiset opasteet? Kuva: Jarmo Majamaa, SPEK

8 Julkiset rakennukset Julkisissa rakennuksissa poistumisreittejä tarvitaan kaksi, pääsisäänkäynti ja varatie. Tulipalon sattuessa toinen niistä voi olla savun vallassa. Molemmat on selvästi merkitty myös pimeässä. Savun suuntaan ei saa mennä. Kuva: Jarmo Majamaa, SPEK

9 MUISTA TARKISTAA VARATIE

10 Mission possible Katsokaa Mission Possible –video Toiminta tulipalon sattuessa

11 AUTTAMINEN ON VELVOLLISUUTESI

12 Pelastuslaki 3§ YLEINEN TOIMINTAVELVOLLISUUS
Jokainen, joka huomaa tai saa tietää tulipalon syttyneen tai muun onnettomuuden tapahtuneen tai uhkaavan eikä voi heti sammuttaa paloa tai torjua vaaraa, on velvollinen viipymättä ilmoittamaan siitä vaarassa oleville, tekemään hätäilmoituksen sekä ryhtymään kykynsä mukaan pelastustoimenpiteisiin.

13 Pelastuslaki 106§ RANGAISTUKSET
Joka tahallaan tai huolimattomuudesta laiminlyö 3 §:ssä säädetyn toimintavelvollisuuden, on tuomittava, jollei tekoa ole pidettävä vähäisenä tai jollei teosta muualla säädetä ankarampaa rangaistusta, pelastusrikkomuksesta sakkoon.

14 Tieliikennelaki 57§ YLEINEN AUTTAMISVELVOLLISUUS
Jos joku on liikenneonnettomuuden johdosta joutunut sellaiseen tilaan, että on välttämätöntä heti kuljettaa hänet saamaan hoitoa, jokainen ajoneuvon kuljettaja on velvollinen kuljettamaan hänet. Jos ajoneuvo ei sovellu turvalliseen kuljetukseen ja tarkoituksenmukaisempi kuljetus on saatavissa, kuljettajan on kuitenkin avustettava kuljetuksen järjestämisessä.

15 Tieliikennelaki 58§ ONNETTOMUUTEEN OSALLISEN AUTTAMISVELVOLLISUUS
Tienkäyttäjän, joka syystään tai syyttään on joutunut osalliseksi liikenneonnettomuuteen, on heti pysähdyttävä ja kykynsä mukaan avustettava vahingoittuneita tai avuttomaan tilaan jääneitä sekä muutoinkin osallistuttava niihin toimenpiteisiin, joihin onnettomuus antaa aihetta.

16 Rikoslaki 15§ PELASTUSTOIMEN LAIMINLYÖNTI
Joka tietäen toisen olevan hengenvaarassa tai vakavassa terveyden vaarassa on tälle antamatta tai hankkimatta sellaista apua, jota hänen mahdollisuutensa ja tilanteen luonne huomioon ottaen kohtuudella voidaan häneltä edellyttää, on tuomittava pelastustoimen laiminlyönnistä sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

17 Rikoslaki 14§ HEITTEILLEPANO
Joka saattaa toisen avuttomaan tilaan tai jättää sellaiseen tilaan henkilön, josta hän on velvollinen huolehtimaan, ja siten aiheuttaa vaaraa tämän hengelle tai terveydelle, on tuomittava heitteillepanosta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi

18 Toiminta liikenneonnettomuudessa 1/2
Auto ja moottoripyöräilijä törmäävät toisiinsa maantiellä. Satut ensimmäisenä paikalle. Miten toimit? TEE TILANNEARVIO Selvitä, mitä on tapahtunut. Tee tilannearvio, miten vakavasta onnettomuudesta on kysymys. PELASTA Pelasta välittömässä hengenvaarassa olevat ja loukkaantuneet henkilöt. ESTÄ LISÄONNETTOMUUDET Käytä hätävilkkuja tai varoituskolmiota. Pysäytä onnettomuusajoneuvojen moottorit. Huolehdi, että potilaat ja auttajat ovat tien sivussa.

19 Toiminta liikenneonnettomuudessa 2/2
HÄLYTÄ Tee hätäilmoitus numeroon 112 ja noudata sieltä saamiasi ohjeita. RAUHOITA JA AUTA Pitele loukkaantunutta kädestä ja puhu hänelle. Älä jätä loukkaantunutta hetkeksikään yksin. OPASTA Opasta auttajat paikalle. Pysy onnettomuuspaikalla, kunnes saat luvan poistua.

20 Mission possible Katsokaa Mission Possible –video 112 ja loukkaantuneen auttaminen

21 KIIREELLISESSÄ TILANTEESSA SOITA 112

22 Miksi hätänumeroon ei saa soittaa turhaan
Video 1 Video 2 Katsokaa Hätäkeskuslaitoksen videot, joissa neuvotaan, milloin hätänumeroon ei tule soittaa.

23 Turvallisuuskävely TEHTÄVÄ:
Toteuttakaa koulussanne turvallisuuskävely. Ohjeet löytyvät oppilaan aineistosta. Opettajalta saatte lomakkeet, johon voitte kirjata havaintonne.

24


Lataa ppt "Oppitunti 2. 8.4.2017."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google