Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Nykyajan talous, ympäristö ja väestö:

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Nykyajan talous, ympäristö ja väestö:"— Esityksen transkriptio:

1 Nykyajan talous, ympäristö ja väestö:
Väestönkasvu? Ruuantuotanto? Ympäristö? Talouden kehitys?

2 Väestönkasvu: Tällä hetkellä väestö reilu 6 miljardia.
Kasvu rajuinta Aasiassa, Eurooppa taantuu. Hurjimmat kasvuennusteet kuitenkin osoittautuneet toistaiseksi vääriksi Väkiluku voi kuitenkin kiivetä n. 10 miljardiin Haasteet: Ruuantuotanto? Viljelyalaa jää urbaanin asutuksen alle. Lisäksi ruokakasvien tuotannosta on useilla alueilla siirrytty taloudellisesti kannattavampien kasvien viljelyyn (tupakka, kahvi, kaakao) Kaupungit: Aasiaan tulee todennäköisesti useita jopa miljoonan asukkaan slummikaupunkeja => Elinolot? Ympäristötuhot lisääntyvät väestönkasvun myötä (energia, raaka-aineet yms.)

3 Ruuantuotanto: Toistaiseksi pysynyt väestönkasvun perässä viljelyteknologian kehittyessä. Thomas Malthusin ennuste luvulta ei ole toteutunut! Haasteena ruuantuotannon ja ruuan epätasainen jakaantuminen maailmalla Yhtenä ratkaisuna kasvisruoka kaikille? Tupakan ja kahvin kulutus tuskin vähenee? Ratkaisuksi tarjottu myös geenimuunneltuja kasvilajikkeita, mutta niiden eduista ei ole yksimielisyyttä Yhtälönä: Jokainen tarvitsee Kcal päivässä => Mikä on maapallon kalorituotantokyvyn katto?

4 Ympäristön tila: Ilmaston lämpeneminen? Ei yksimielisyyttä sen syistä (Kasvihuoneilmiö vai normaali kausivaihtelu?) Joka tapauksessa aiheuttaa: Napajäätiköiden sulaminen Merivirtojen ja tuulien muutokset Kuivuus / rankkasateet uusille alueille Suurin haaste kehitysmaat! (Oikeus kehittyä, oikeus saastuttaa?)

5 Ympäristö: Muita ihmisen aiheuttamia muutoksia:
Lajien siirtyminen uusiin paikkoihin Eri alueiden ”köyhtyminen”, lajeja vähemmän Urbaani asutus, tiet, voimalinjat yms. peittävät maan pinta-alasta yhä enemmän Luonnossa hajoamattomat kemialliset yhdisteet ja aineet säilyvät luonnossa jopa vuosisatoja! Kemikaalit => perimämuutokset Usein ongelmana myös muutoksen rajuus, luonto ei ehdi sopeutua ”Ekologinen jalanjälki” yhä raskaampi!

6 Talous: Euroopan vastattava yhä uusin haasteisiin Aasiasta ja Amerikasta. Kääntyykö USA kohti länttä? Kiina tulevaisuuden talousjätti (USA:n ohi v mennessä?) Palvelut ja aineettomat hyödykkeet ratkaisu talouskasvun ja saastumisen ongelmaan??? Voiko kasvu olla loputonta? (3% työllisyyssääntö) ”Limits to Growth” - tutkimus 1970-luvulla Miten Afrikka ja Etelä-Amerikka saadaan mukaan kehitykseen? Kehitysapu vai osallistuminen maailmankauppaan? Oma kehitys vai tuontiteknologia?


Lataa ppt "Nykyajan talous, ympäristö ja väestö:"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google