Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kummallisia termejä? Ekologinen selkäreppu Ekologinen jalanjälki

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kummallisia termejä? Ekologinen selkäreppu Ekologinen jalanjälki"— Esityksen transkriptio:

1 Kummallisia termejä? Ekologinen selkäreppu Ekologinen jalanjälki
Ekotehokkuus MIPS Kohtuullisuus

2 Ekologinen selkäreppu
sisältää ne näkymättömät materiaalipanokset, jotka on otettu luonnosta tuotteen valmistukseen ja jotka eivät sisälly itse tuotteeseen. Jokainen suomalainen kerää viikossa noin kg painavan ekologisen selkärepun.

3 Ekologisia selkäreppuja
Hammasharja ,5 kg Kahvinkeitin kg Hopeaketju kg Kultasormus, 5g kg Puuhelmet ,5 kg Appelsiinimehu, 1l:n tölkki kg

4 Ekologinen jalanjälki
kertoo, kuinka monta hehtaaria valtion tai kunnan asukkaan tarpeiden tyydyttämiseen ja jätteiden ja muiden päästöjen käsittelyyn tarvitaan maata. Ruuan, materiaalien ja energian kulutusta verrataan niiden tuotantoon käytettävään maa- tai vesipinta-alaan. Ekologisen jalanjäljen avulla voidaan arvioida ihmisen kuluttamien luonnonvarojen määrää suhteessa luonnon kykyyn uusiutua.

5 Ekologisia jalanjälkiä
Suomessa asukasta kohti: 3,4 hehtaaria maailmassa henkilöä kohti keskimäärin: 2,85 hehtaaria maapallon tämänhetkinen sietokyky jokaista ihmistä kohti: 1,8 hehtaaria Huom! Suomalaiset kuluttavat lisäksi paljon tuotteita, joiden tuottamisen jalanjälki näkyy muualla maailmassa, esimerkiksi kahvi, tee ja etelän hedelmät.

6 Ekotehokkuus - vähemmästä enemmän !
Tavoitteena on raaka-aineiden, materiaalien, energian ja teknologian mahdollisimman tehokas ja tarkoituksenmukainen käyttö. Mitä pienempi tuotteeseen tai palveluun tarvittava materiaalipanos on, sitä tehokkaammin luonnonvaroja käytetään. Copyright, 1996 © Dale Carnegie & Associates, Inc.

7 Tavoitteena on luonnonvarojen käytön tehostaminen
nelinkertaiseksi kehitysmaissa ja kymmenkertaiseksi teollisuusmaissa. Perinteisestä ympäristönsuojelusta ekotehokkuusajattelu poikkeaa siinä, että tuotosten sijaan tarkastellaan panoksia eli raaka-aineita, energiaa ja luonnonvarojen käyttöä tuotteen koko elinkaaren aikana.

8 MIPS - Material Input Per Service Unit
materiaalitehokkuuden mittari. MI = Materiaalipanos = tuotteen oma paino + se luonnovarojen määrä, minkä tuote vaatii elinkaarensa aikana = tuotteen oma paino + ekologinen selkäreppu S = palvelusuorite = tuotteen kaikkien käyttökertojen summa

9 Muovikassi vai kestokassi kauppareissulle?
Ekologinen selkäreppu Muovikassi (18 g) 1,3 kg Paperikassi (60 g) 8,4 kg Puuvillakassi (54 g) 219,6 kg MIPS Muovikassi, vuoden kauppareissut, 67,6 kg Paperikassi, vuoden kauppareissut, 436,8 kg Puuvillakassi, vuoden kauppareissut, 4,2 kg TIP Develop transitions or bridges between key points.

10 Kohtuullisuus Ei auta, jos ekotehokkaita tuotteita kulutetaan entistä enemmän. Kuinka korkeaa taloudellista ja materiaalista hyvinvointia on syytä tavoitella? Mitä on hyvinvointi?


Lataa ppt "Kummallisia termejä? Ekologinen selkäreppu Ekologinen jalanjälki"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google