Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Mitä ihmeen globaalikasvatusta?

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Mitä ihmeen globaalikasvatusta?"— Esityksen transkriptio:

1 Mitä ihmeen globaalikasvatusta?
Maailmankoulu Opettajien ja kasvattajien globaalikasvatuksen tukipalvelu Luennon tavoitteet: Tarjota lyhyt katsaus ja kokonaiskäsitys siitä, mitä globaalikasvatus on Antaa esimerkkejä ja ajatuksia siitä, miten globaalikasvatuksen teemoja ja menetelmiä voi hyödyntää opetuksessa (itsenäisesti ja järjestökentän avulla) (Antaa esimerkkejä siitä, mitä gk-työtä kansalaisjärjestöt jo tekevät, eli miten tukevat kouluja ja opettajia) Kepa ry on globaalien kehityskysymysten asiantuntijajärjestö. Kepa on 300:n kehitysykysymyksistä kiinnostuneen kansalaisjärjestön kattojärjestö ja kehityspolitiikan järjestöasiantuntija. Kepan tehtävänä on innostaa suomalaisia toimimaan oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Kepa tukee kattojärjestönä suomalaisia globaalikasvatusta tekeviä kansalaisjärjestöjä. Kepa koordinoi vuosina EU-rahoitteista hanketta, jolla vahvistettiin suomalaisten kansainvälisyyskasvatusta tekevien järjestöjen toimintaa. Kepan nykyinen työ globaalikasvatuksen tukemiseksi on tämän hankkeen peruja.

2 Globaalikasvatuksen tehtävänä on
avata ihmisten silmät ja mieli maailman erilaisille todellisuuksille herättää heissä halu rakentaa oikeudenmukaisempaa, tasa-arvoisempaa ja ihmisoikeuksia kunnioittavaa maailmaa Maastrichtin kansainvälisyyskasvatuksen julistus 2002 Yhden tarinan vaara: Stereotypiat, yleistykset. Oma sisäryhmä (me) nähdään heterogeenisinä yksilöinä. Ulkoryhmä (muut) nähdään keskenään samanlaisina. Tärkeää olisi avata ihmisten silmät ja mieli maailman erilaisille todellisuuksille. Oppikirjat kuvaavat ihmistä länsimaisesta näkökulmasta. Afrikkalaiset kuvataan mediassa usein aliravittuina ja katastrofeista kärsivinä.

3 Globaalikasvatus Rivikansalainen vastuuta kantavaksi maailmankansalaiseksi Elämänmittainen prosessi Opettajalla ja koululla merkittävä rooli. Mitä globaalikasvatus tarkoittaa koulun arjessa? Käytännön esimerkkejä. Post-it lappuja ryhmässä/yksin fläppitaululle. Fläppitaululle jaoteltu alakoulu/yläkoulu/lukio

4 GLOBAALIKASVATUKSEN KENTTÄ: (Maastricht 2002)
RAUHAN EDISTÄMINEN JA KONFLIKTIEN EHKÄISY Arjen ristiriitatilanteet Maailman konfliktit ja rauhan rakentaminen Väkivallattomuus Rauhan esikuvat Mikä globaalikasvatuksen osa-alueista on sinulle tutuin? Mikä vähiten tuttu? Miten sen asioita voisi tuoda mukaan omaan opetukseen?

5 ” " Ollakseni heidän todellinen opettajansa minun on kosketettava heidän sydämiään. Kun sydämiä on kosketettu, ajattelu voi muuttua ja kädet ja jalat saadaan liikkeelle". - M. K. Gandhi

6 Arvojana Globaalin vastuun käsitteleminen ei ole opetussuunnitelmatavoite. Perusopetuksen arvopohja perustuu ihmisoikeuksien, tasa-arvon, lasten oikeuksien sopimuksen ja demokratian kunnioittamiselle. OPSin tulisi entistä tarkemmin velvoittaa opettajia globaalikasvatukseen. Se on. Löytyy perusopetuksen opetussuunnitelman arvopohjasta sekä lukion opetussuunnitelman laaja-alaisista kokonaisuuksista sekä oppiainesisällöistä (esim. katsomusaineet). Kyllä. Nämä ovat myös keskeisiä globaalikasvatuksen teemoja (globaalikasvatuksen kenttä). OPS2016 luonnoksessa globaalikasvatus on sekä laaja-alaisissa kokonaisuuksissa, tavoitteissa että kaikissa oppiainesisällöissä. Siirtyy siis arvopohjasta sisältöihin.

7 Arvojana 4. Opettajan tehtävä on järjestää tilaa, aikaa ja mahdollisuuksia oppilaan maailmankuvan laajentamiselle. 5. Tietoja ja taitoja lisäämällä voidaan muuttaa ihmisen toimintamalleja. 6. Kokemuksellinen oppiminen avartaa oppilaan perspektiiviä enemmän kuin teorian opiskelu. 7. Haluan kokeilla uusia toiminnallisia menetelmiä opetuksessani. 8. En tiedä, miten linkittäisin globaalikasvatusta opetukseeni. 4. Kyllä. Tämä kohta löytyy OPSista ja se velvoittaa kaikkia opettajia. Ei saa jäädä vain mielipide tai henkilökohtaisen innostuksen kysymykseksi. 5. Tiedot ja taidot ovat tärkeitä, mutta eivät yksin riitä. Vasta kun asenteet muuttuvat, niin toiminta voi muuttua. Toiminnan muuttuminen on oppimista. 6. Kokemuksellisuus mahdollistaa asian syvällisempää ymmärtämistä, perspektiivin laajentamista, toisen asemaan asettumista, teorian linkittämistä käytäntöön. Ei koulua vaan elämää varten. 7. Draama, kirjallisuus, sadutus, videot, näytelmät, pelit, leikit, ryhmätyöt.. 8. Sirpaleisuuden poistaminen, kokonaisuudet, ilmiöpohjaisuus, eri oppiaineiden yhdistäminen. Maailmankoulun nettisivut, matkalaukut, koulutukset

8 MAAILMANKOULU ON OPETTAJIEN KEHITTÄMÄ TUKIPALVELU OPETTAJILLE JA KASVATTAJILLE
Hankkeen käynnistivät vapaaehtoiset opettajat Oulussa v (Krapu ry) Nykyisin toiminnasta vastaa Rauhankasvatusinstituutti ry ja hankkeen rahoittaa Ulkoasiainministeriö Maailmankoulu toimii tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla, Oulussa, Turussa, Kokkolassa, Satakunnassa ja Tampereen seudulla.

9 Maailmankoulu kouluttaa
Maksuttomat koulutukset seuraa Maailmankoulun Tampereen nettisivuja tai Tampereen seudun koulujen kansainvälisyyden kehittämisohjelman wiki-sivua

10 Koulutus on suunnattu alakoulun opettajille ja muille opetus- ja kasvatusalan ammattilaisille sekä opiskelijoille. Aika: klo Paikka: Kokoustila Strömmer, Monitoimitalo, Tampere. Osoite: Satakunnankatu 13 Kouluttajat: Annukka Toivonen, Rauhankoulun koordinaattori ja Heidi Meltovuo, Maailmankoulun koordinaattori Globaalikasvatus on toimintaa, joka avaa ihmisten silmät ja mielen maailman eri todellisuuksille ja herättää heissä halun toimia oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Draaman keinot puolestaan ovat välineitä aidon dialogin mahdollistavalle pedagogiikalle, ne ovat ikään kuin ajatteluprosessia tukevia rakennuspalikoita, joilla "näkymätön tehdään näkyväksi" luokkahuoneissa. Koulutuksen tarkoituksena on: Saada omakohtainen elämys tai idea, miten toteuttaa globaalikasvatusta oppilaiden kanssa. Tarjota (globaalikasvatukseen) toimiva kokonaisuus, draamatarina, jota osallistujat voivat suoraan hyödyntää alakouluikäisille suunnatussa globaalikasvatuksessa. Koulutuksesta saat itsellesi materiaalipaketin! Koulutuksessa on kahvitarjoilu. Koulutus on maksuton. Ilmoittautumiset viimeistään tai puh Koulutukseen otetaan 15 ensimmäiseksi ilmoittautunutta.

11 Maailmankoulun materiaalit
Valmiit aktivoivat ja toiminnalliset tunti-suunnitelmat ja materiaalit globaalikasva-tukseen teemallisissa matkalaukuissa Tule tutustumaan Maailmankoulun avajaistempauksessa klo 9-14 uunituoreisiin laukkuihin, Monitoimitalo 13 (Satakunnankatu 13, Tre)! Tuo luokkasi/ryhmäsi toiminnalliseen pajaan!

12 Maailmankoulun materiaalit
Alakoulu: Lapsen oikeudet-laukku Moninaiset perheet-laukku Mistä sadut tulevat-laukku? Rauhaa!-laukku

13 Maailmankoulun materiaalit
1. Historia opettaa (yläkoulun historia ja ET, lukion HI3, HI6, PS1, AI, ET3) 2. Tavat, arki ja yhteisöllisuus- suuret maailmanuskonnot (yläkoulun uskonto ja ET, lukion UE4, ET1, ET4) 3. Afrikan monet kasvot (yläkoulun maantieto ja historia, lukion GE2, GE3, GE4, HI6, HI8) 4. Musiikin sanoma - oikeudenmukaisempi maailma (yläkoulun musiikki, lukion MU3, MU4)

14 Matkalaukkujen lainaus
Varaus sähköposti-ohjelman Outlook-kalenterista hakusanalla MK vaka/alakoulu/yk_lukio Laina-aika 4 viikkoa Lainaus ja palautus: Tampereen Vanha kirjastotalo (Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen hallintorakennus) koordinaattorin huone 111

15 Sähköiset materiaalit
Runsas materiaalipankki Jaoteltu aiheittain, aineittain, teemapäivittäin ja ikäryhmittäin

16 Tampereen seudun koordinaattorin yhteystiedot
Heidi Meltovuo puh: sähköposti: heidi.meltovuo(at)tampere.fi Vanha kirjastotalo Keskustori Tampere huone 111

17 Kiitos ja mukavaa koulutusiltapäivää!


Lataa ppt "Mitä ihmeen globaalikasvatusta?"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google