Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

SYÖMISHÄIRIÖISTEN OSASTOHOITO LASTENPSYKIATRIAN KLINIKASSA

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "SYÖMISHÄIRIÖISTEN OSASTOHOITO LASTENPSYKIATRIAN KLINIKASSA"— Esityksen transkriptio:

1 SYÖMISHÄIRIÖISTEN OSASTOHOITO LASTENPSYKIATRIAN KLINIKASSA
lastenpsykiatrian el. Saana Pohjamo-Lehtinen

2 Lastenpsykiatrinen osastohoito iän mukaisesti vuodeosastoilla:
Lastenpsykiatrian osasto (n vuotiaat) Lastenpsykiatrian varhaisnuorten osasto 50 (n vuotiaat)

3 HOITOONTULO Syömishäiriön kyseessä ollessa hoitoon tullaan yleensä os:n 62 kautta. Nuoren ollessa hoidossa somaattisella osastolla sovitaan tarvittaessa nuoren asettamisesta jonoon lastenpsykiatrian osastolle. Usein tästä sovitaan yhteispalaverissa. Yhteistyö jatkuu tutustumiskäynnillä osastolla 50. Jos perheen kanssa on sovittu osastolle 50 tulosta, voivat omahoitajat aloittaa käynnit nuoren luona somaattisella osastolla. Osastohoito alkaa tulopalaverilla osastolla 50.

4 HOITAVA TIIMI Osaston hoitavaan tiimiin kuuluu lääkäri, 2 omahoitajaa, 2 vanhempien tapaajaa, psykologi Hoidossa on mukana koko osaston hoitohenkilökunta Hoitoon liitetään tarvittaessa fysioterapeutin tai toimintaterapeutin tutkimukset ja hoidot. Psykoterapian aloituksen harkinta tehdään yhdessä nuoren ja vanhempien kanssa

5 HOITO Hoito alkaa yleensä arviojaksolla, jolloin voidaan arvioida oireiden vakavuutta. (Kehityskriisi vai vakavampi psyykkinen häiriö). Osastohoidon alkaessa tehdään hoitosuunnitelma ja hoitosopimus. Anoreksian kyseessä ollessa käytetään usein hoito-ohjelmaa. Nykyisin hoito-ohjelmissa on tapahtunut muutosta ja niitä on kehitelty useissa anoreksiaa hoitavissa yksiköissä, myös osastolla 50. Hoito jaetaan hoito-ohjelmassa kolmeen vaiheeseen. Aloitetaan tiiviimmästä hoidosta osastolla, jolloin joudutaan usein keskittymään aliravitsemuksen korjaamiseen ja konkreettisiin asioihin. Hoidon kuluessa mennään kohti avohoitopainotteisempaa suuntaa, jolloin nuori kykenee ottamaan enemmän vastuuta omasta syömisestään myös osaston ulkopuolella ja paino ei laske kotilomien aikana. Hoidossa tärkeäksi on nähty turvallisuus, selkeys ja johdonmukaisuus. a

6 Anoreksian hoidossa tärkeä on omahoitajasuhde, joka usein pitkän hoidon myötä tulee merkittäväksi ja jatkuu usein myös avohoitovaiheessa. Hoitoneuvottelut potilaan, omahoitajan ja lääkärin kanssa pyritään järjestämään säännöllisesti 2-4x/kk. Vanhempien tapaamiset myös n. 2-4x/kk. Hoitoon kuuluvat myös n. 1x/kk tapahtuvat hoitoneuvottelut, joissa mukana perhe, tiimin jäseniä ja lääkäri. Ruokailutilanteisiin kiinnitetään huomiota. Pyrkimys normaaliuteen ja oma-aloitteisuuteen. Tehdään mm. tavoitteita ruuan lisäämisen ja ruokavalion laajentamisen suhteen. Mietitään myös punnitustiheyden tarpeellisuutta vaiheen mukaan.

7 HOIDON TAVOITTEET Hoidossa yleisenä tavoitteena on painon ja ruokavalion normalisoituminen ja että nuori vähitellen kykenisi itse ottamaan vastuun syömisestään. Lisäksi tärkeää on nuoruusiän etenevä kehitys. Tavoitteena hoidon aikana on auttaa nuorta myös arkea hallitsevien pakkomielteiden ja pakonomaisten toimintojen esim. pakonomaisen liikkumisen vähentämisessä ja näin ollen hoitoon liittyy syömishäiriöiden kohdalla usein työskentelyä vaikeiden tunteiden kuten ahdistuksen kanssa. Lisäksi psykoedukatiiviset tavoitteet, antaa tietoa kehon toiminnasta, normaalin ruokavalion koostumuksesta jne.


Lataa ppt "SYÖMISHÄIRIÖISTEN OSASTOHOITO LASTENPSYKIATRIAN KLINIKASSA"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google