Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Jonnan tarina yliopistosairaalassa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Jonnan tarina yliopistosairaalassa"— Esityksen transkriptio:

1 Jonnan tarina yliopistosairaalassa

2 Jonnan tarina yliopistosairaalassa
Jonna sairastui anoreksiaan syksyllä 2006 ja oli avohoidossa toukokuun 2007 loppuun. Toukokuussa tutustumiskäynti yliopistollisen sairaalan nuorisopsykiatriselle osastolle, jossa hoito alkaisi vasta elokuussa osaston ollessa kesäaikaan suljettu. Tutustumiskäynnin yhteydessä todettiin, että Jonnan tilanne vaatii välitöntä hoitoa. Kotitilanteen kärjistyttyä toukokuun lopussa Jonna meni vapaaehtoisesti päivystyspotilaana nuorisopsykiatrian akuuttiosastolle. Jonna oli tuolloin 16-vuotias.

3 Jonnan tarina yliopistosairaalassa
Nuorisopsykiatrian akuuttiosasto tarjosi psykiatrisen hoidon, mutta lastenlääkäri ei voinut seurata fyysisestä vointia, koska 16 vuoden ikä oli tullut täyteen. Fyysisen tilan seuranta jäi psykiatrin huoleksi. Painonlasku ei pysähtynyt sairaalahoidossa. Jonnalle laitettiin nenä-mahaletku nuorisopsykiatrian akuuttiosastolla. Kovat vatsakivut alkoivat ja verensokeri laski jyrkästi.

4 Jonnan tarina yliopistosairaalassa
Jonna lähetettiin ambulanssilla lasten ensiavun kautta lastentautien osastolle. Olo koheni, ja hänet siirrettiin takaisin nuorisopsykiatrian akuuttiosastolle. Alle viikon sisällä Jonna joutui kipujen takia taas lastentautien osastolle, jonka jälkeen hänet siirrettiin takaisin nuorisopsykiatriselle akuuttiosastolle. Elokuussa Jonna pääsi viimein nuorisopsykiatriselle osastolle. Fyysisen tilan seurantaan saatiin tällä kertaa lastenlääkärin apua, vaikka ikää oli jo yli 16 vuotta. Syyskuussa poistettiin nenä-mahaletku.

5 Jonnan tarina yliopistosairaalassa
Syyskuussa Jonna siirrettiin hematologiselle osastolle punasoluja saamaan. Vanhempien huoleksi jäi Jonnan ruokailuista huolehtiminen ja psyykkinen hoito. Jonna siirrettiin jatkotutkimuksiin lastentautien osastolle. Osastolla oli tiiviisti mukana ravitsemusterapeutti.

6 Jonnan tarina yliopistosairaalassa
Jonna siirrettiin taas takaisin nuorisopsykiatriselle osastolle, josta edessä oli taas siirto hematologiselle HB:n laskettua jyrkästi. Tämän jälkeen vuorossa oli taas siirto lastentautien osastolle jatkoselvittelyyn. Lastentautien osastolla Jonnan syöminen edistyi hoitajien ja ravitsemusterapeutin tuella.

7 Jonnan tarina yliopistosairaalassa
Kuitenkin Jonna siirrettiin takaisin nuorisopsykiatrian osastolle, jossa vointi huononi ja syöminen onnistui huonommin. Jonna palautettiin takaisin sisätautiosastolle. Jonnalle ja omaisille kerrottiin, ettei sisätautiosaston ja nuorisopsykiatrisen osaston välillä ole minkäänlaisia yhteistyökäytäntöjä. Osastojen välillä saatiin kuitenkin aikaiseksi yhteispalaveri.

8 Jonnan tarina yliopistosairaalassa
Sisätautiosastolla Jonnan paino putosi entisestään, ja kesässä määritelty alaraja nenä-mahaletkun asettamiselle oli jo alitettu. Sisätautiosaston hoitokäytännöt poikkesivat suuresti lastenosaston ja nuorisopsykiatrisen osaston menettelyistä. Omaisen oli hyvin vaikea ymmärtää, miksi painorajasta nenä-mahaletkun suhteen oli luovuttu.

9 Jonnan tarina yliopistosairaalassa
Joulun aikoihin Jonnaa hoidettiin jonkin aikaa suonensisäisellä ravinnolla sisätautiosastolla. Nuorisopsykiatrinen osasto oli joululomalla. Joululoman loputtua Jonna voitiin siirtää takaisin nuorisopsykiatriselle. Sisätautiosastolla laitettiin varmuuden vuoksi nenä-mahaletku, jos syöminen ei lähtisi toivotulla tavalla käyntiin.

10 Jonnan tarina yliopistosairaalassa
Nuorisopsykiatrisella aloitettiin tiukka vierihoito, joka tuotti tulosta kevään aikana. Fysioterapeutin säännölliset käynnit osastolla auttoivat myös. Syöminen lähti käyntiin, vointi koheni ja uloskirjaus sairaalasta tapahtui juhannuksen 2008 aikoihin – runsaan vuoden sairaalassaolon jälkeen.

11 Jonnan tarina yliopistosairaalassa
Kesäksi Jonnalle luvattiin nuorisopsykiatriselta poliklinikalta keskusteluapua kerran viikossa hoitajan kanssa kotiuttamisen tueksi. Keskustelut toteutuivat punnituksina, joissa paino kontrolloitiin. Tukea ja hoitoa ei ollut saatavilla. Elokuusta 2008 alkaen Jonna pääsi takaisin kaupungin nuorisopsykiatrisen poliklinikan sekä lasten ja nuorten poliklinikan avohoitoon.

12 Jonnan tarina yliopistosairaalassa
Jonnan hoitoon sisältyi vuoden aikana yhteensä 15 siirtoa osastolta toiselle.

13 Jonna – Erään haasteellisen päivän kulku sairaalassa
Kello 8.00 nuorisopsykiatrian osastolla alkaa Jonnan hoidon selvittely. Psykiatri arvio potilaan fyysisen kunnon olevan niin heikon ettei häntä voida sen vuoksi enää hoitaa psykiatrisella osastolla. Psykiatri pyytää lastenlääkärin konsultaatiota. Omahoitaja ja potilas siirtyvät taksilla lastenlääkärille tutkittavaksi. Lastenlääkäri tutkii potilaan ja toteaa, ettei häntä voi hoitaa lastenosastolla, koska ikää potilaalla yli 16 vuotta. Omahoitaja ja potilas palaavat takaisin taksilla psykiatriselle osastolle. Psykiatri osastolla jatkaa selvittämistä missä potilasta voitaisiin hoitaa. Soitto sisätautipoliklinikan lääkärille, joka kehottaa lähettämään potilaan lähetteellä yliopistosairaalan ensiapuun. Omahoitajan saattamana potilas siirtyy ensiapuun taksilla klo12. Ensiavun hoitaja haastattelee potilaan, laboratorionhoitaja ottaa verinäytteitä. Ensiavun lääkäri ihmettelee tilannetta ja on närkästynyt omaisille ensiapuun lähettämisestä, koska ei hänen mielestään tapaus ei ole päivystysasia. Ihmettelyn ja odottelun jälkeen klo 17 potilas siirretään hoitoon sisätautiosastolle. Potilaskuljettaja kuljettaa potilaan ensiavusta osastolle tunnelia pitkin. Hoitaja sisätautiosastolla haastattelee potilaan osastolla klo 19.

14 Jonna – Erään haasteellisen päivän kulku sairaalassa
Jonnan hoitoon yhden päivän aikana sisältyi neljä siirtoa. Tuolloin Jonna sairasti vaikeaa fyysistä ja psyykkistä sairautta.


Lataa ppt "Jonnan tarina yliopistosairaalassa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google