Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Unrealistic assumptions in rational choice theory.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Unrealistic assumptions in rational choice theory."— Esityksen transkriptio:

1 Unrealistic assumptions in rational choice theory

2 Kysymyksen asettelu Miksi RVT malleja käytetään myös taloustieteen ulkopuolla? Pääargumentti: RVTn tulokset eivät usein riipu psykologisista oletuksista, vaan mallit ovat robusteja näiden suhteen. ’Oman edun tavoittelu’ ei vielä kerro mitä yksilöiden oletetaan tekevän jossakin annetussa tilanteessa.

3 As if Yleinen argumentti: RVT teoriat ovat psykologisesti epärealistisia koska ihmiset eivät toimi itsekkäästi. As if väitteet ovat usein psykologisesti epärealistisia mutta behavioraalisesti realistisia oletuksia.

4 Mikroperusteet Tekevätkö ne teoriasta realistisemman?

5 Folk psykologia Onko RVT folk psykologian formalisointi?  Ei oikeastaan, koska pelkkä introspektio ei riitä (ja siksi henkilöiden välisiä hyötyvertailuja ei saa tehdä), vaan tarvitaan valintoja (vertailuarpajaiskoejärjestelyssä).

6 Folk psykologian rooli RVT teoriassa Fp intuitioiden avulla konstruoidaan peli. Ohut ja paksu rationaalisuus. oma etu on paikanvaraaja (template) konkreettisemmalle oletukselle

7 Miten oma etu operationalisoidaan? Esim. kehnosta operationalisoinnista: Niskasen budjettia maksimoivat byrokraatit. Hyödyn maksimointi ja budjetin maksimointi voivat olla ristiriidassa keskenään. Lisäksi maksimointioletuksen arviointiin tarvitaan usein oletuksia institutionaalisesta rakenteesta.

8 Ikään kuin Ja hyödyn maksimointi Biljardiesimerkki Machlup ja komputointi Friedmanin valinta-argumentti: vain voittoa maksimoivat yritykset selviytyvät (vrt. Amerikkalaiset kirkot)

9 Selittäminen ilman preferenssejä Jos rakenteelliset rajoitteet ovat kausaalisesti tärkeämpiä kuin psykologiset oletukset, psykologiset oletukset voidaan korvata toisilla ilman että tulokset muuttuvat. Robustius käyttäytymisoletusten suhteen RVT ei yleensä yritä selittää yksilöiden käyttäytymistä.

10 Robustius Esim. Beckerin kysynnän laki Schellinging shakkilautamalli Duvergerin laki Downsin kaksiulotteinen poliittisen kilpailun malli Miten arvioida onko epärealistisella oletuksella väliä?  Käsittelemällä kontrastia (eli arvioimalla robustiutta)

11 Instituutioiden suunnittelu ja epärealistiset oletukset Karikatyyrit (todellisuutta tahallaan vääristeleviä oletuksia) voivat olla hyödyllisempiä kuin realistisuuden maksimointi. Buchananin vertailuargumentti

12 RVT teorioiden rakenne Yleensä todellisia preferenssejä ei oteta selville, vaan ne postuloidaan.


Lataa ppt "Unrealistic assumptions in rational choice theory."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google