Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Asiantuntija-ammattien etiikka

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Asiantuntija-ammattien etiikka"— Esityksen transkriptio:

1 Asiantuntija-ammattien etiikka
Timo Airaksinen

2 1 En käsittele ”teknisiä” eettisiä pulmia, vaan ”ideologiaa”.
Tiede ja palveluihanne Ammatilla on oma tiede. Tieteellisyys mahdollistaa portinvartijan - Palveluihanne merkitsee aina arvon tunnustamista.

3 2 Lääkärit – terveys1 Hoitajat – terveys2 Opettajat – ihmisen kasvu
Psykologit – autonomia Sosiaaliala – Hyvinvointi (min)

4 3 Asianajajan palvelutehtävän arvo liittyy oikeudenmukaisuuteen (hyvät ja oikeat lait) ja reiluun peliin (jokainen saa mitä hänelle kuuluu). Tämä on ihanteellista. Pelkkä lainmukaisuus ei riitä: laki on joskus epäeettinen ja usein kovin tulkinnanvarainen.

5 4 Ammatin arvostus ja auktoriteetti on sidoksissa palvelutehtävän edellyttämien arvojen vaalimiseen. Ammatin arvostus vaihtelee: lääkärit ovat aina olleet korkealla, poliitikkojen arvostus on kyseenalaista. Menetettyä arvostusta on vaikea saada takaisin.

6 6 Heterogeeninen ammattietiikka Ammattilaisella on monta roolia:
- Arvojen ja oikeudenmukaisuuden palveleminen (ammattietiikka) - Rahan tekeminen (bisnesetiikka) - Tulokkaiden kouluttaminen, jne.

7 7 Arvot on asetettava tärkeysjärjestykseen, kumpi on tärkeämpää, reilu peli vai rahan tekeminen? Toimintalogiikka riippuu vastauksesta Ammatin yleisö odottaa ammattikunnalta eettistä otetta, vaikka rahaa tehdään hyvin.

8 8 Ammattietiikan suuri kysymys kuuluu:
Kuinka toimia siten että arvot toteutuvat ja taloudellinen etu turvataan? Väärä vastaus kysymykseen tuhoaa ammatin arvovallan ja jopa oikeutuksen.

9 9 Esimerkki: Kieltäydyn palvelemasta asiakasta, koska hänellä ei ole rahaa. Palvelen rahatonta asiakasta, koska hänellä on vaatimusoikeus palveluihin. * * *


Lataa ppt "Asiantuntija-ammattien etiikka"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google