Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

E-kirjojen metadata Työryhmän työskentely vielä kesken 12.9.2013 Erkki Tolonen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "E-kirjojen metadata Työryhmän työskentely vielä kesken 12.9.2013 Erkki Tolonen."— Esityksen transkriptio:

1 E-kirjojen metadata Työryhmän työskentely vielä kesken 12.9.2013 Erkki Tolonen

2 KIRJASTOVERKKOPALVELUT 19 kirjastoa vastasi kyselyyn. Suuri osa näistä 2.-aallossa. Kaikkien kirjastojen luetteloissa paitsi yhdessä oli e-kirjojen kuvailutietoja. 63% Kirjastoista oli saanut kuvailutietoja suoraan kustantajilta Kustantajia, joilta e-kirjojen kuvailutietoja oli saatu oli mm. seuraavat: Thieme, Cambridge Books, SAGE, Springer, Ebrary, Ebsco, Elsevier, Ebrary, SanomaPro, Suomenlaki.com, Oxford Handbooks Online, Elib, Taylor&Francis, ACLS Humanities E-Book. Ei ollut ihan selvää, että mistä kaikista oli saatu suoraan metatietopaketteina kustantajilta. kolmella kirjastolla oli tiedossa joku sopimus, mitä kuvailutiedoilla saa tehdä. Tarkemmissa kyselyissä selvisi, että vain yhdeltä kirjastolta löytyi selkeä sopimuskohta, jossa käsiteltiin metadatan uudelleen käyttöä. Siinä ProQuest & EBSCO periaatteessa kieltävät kaikenlaisen jakamisen muissa web- luetteloissa kyseisen sopimuksen puitteissa. Kysely kirjastoille, yhteenveto vastauksista

3 KIRJASTOVERKKOPALVELUT Skenaarioluonoksia: Pidemmän aikavälin skenaario Tavoitteena ratkaista ongelma koko kirjastokentän osalta: 1) saada näyttöoikeus Finnassa ja 2) saada oikeus jakaa rajapinnassa CC0-lisenssillä. jos kumpikaan ei toteudu: kirjaston rajapinnasta ei tarjota Finnan haravoitavaksi kustantajilta kopioitua metadataa (kirjasto vastaa filtteröinnistä; Voyagerin osalta KK voi auttaa teknisessä toteutuksessa). kirjasto pyrkii näyttämään oman elektronisen aineiston PCI:ssä, ei omassa kirjastoluettelossa. jos kohta 1 (näyttöoikeus) toteutuu, mutta ei kohta 2 (jakaminen rajapinnassa): Finnassa näytetään käyttöoikeudet tietuekohtaisesti: Edellyttää että käyttöoikeustieto on jotenkin saatavilla haravoitavasta tietueesta. Tämän aineiston jakaminen rajapinnassa rajoitetaan. mikäli sopimuksen mukaan ei voi näyttää jaetuissa web-luetteloissa: Tietueita ei voi näyttää kansallisessa näkymässä. Jos molemmat toteutuvat, ei ongelmaa!

4 KIRJASTOVERKKOPALVELUT Skenaarioluonoksia: Lyhyen aikavälin skenaario (koskee käyttöä Finnassa, ei julkaisua rajapinnasta CC0:na) Tavoite: saada mahdollisimman laajasti korkeakoulukirjastojen aineistot Finnan 1. versioon Edetään Finnan 2. aallossa kirjastokohtaisesti (mm. tarkistetaan sopimus) ja mietitään ratkaisu kirjasto kerrallaan. Kirjaston rajapinnasta ei tarjota Finnaan kustantajilta kopioitua metadataa (kirjasto vastaa filtteröinnistä; Voyagerin osalta KK voi auttaa teknisessä toteutuksessa). Ellei ole selkeästi kielletty, voidaan haravoida Finnaan, mutta lisätään tietueisiin tieto ettei ole vapaasti käytettävissä. Mikäli sopimuksen mukaan ei voi näyttää jaetuissa web-luetteloissa, ei voi näyttää kansallisessa näkymässä. Mahdollisuus tehdä Finna-sopimus ilman, että tarjotaan vain vain CC0- metadataa.

5 KIRJASTOVERKKOPALVELUT Huonoin tilanne Mikäli kirjastoluettelossa on kustantajilta kopioitua metadataa, jonka sopimus kieltää näyttämisen Finnassa, eikä kirjasto pysty erottelemaan tuota metadataa muusta Finnaan haravoitavasta metadatasta, tuolloin kirjasto ei voi tuoda kyseistä tietolähdettä Finnaan.

6


Lataa ppt "E-kirjojen metadata Työryhmän työskentely vielä kesken 12.9.2013 Erkki Tolonen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google