Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Finna ja avoimen metadatan lisenssi Finnan konsortioryhmä 1.2.2013 Tapani Sainio, Kansalliskirjasto.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Finna ja avoimen metadatan lisenssi Finnan konsortioryhmä 1.2.2013 Tapani Sainio, Kansalliskirjasto."— Esityksen transkriptio:

1 Finna ja avoimen metadatan lisenssi Finnan konsortioryhmä 1.2.2013 Tapani Sainio, Kansalliskirjasto

2 KIRJASTOVERKKOPALVELUT Taustaa  Asiakasliittymän lähtökohtana on ollut metadatan avoimuus ja yhteiskäyttöisyys.  Nykyisen palvelusopimuksen mukaan metatieto on ”vapaasti kaikkien käytössä”.  Muotoilu on tulkinnanvarainen; Finnan metatiedon julkaisu avoimena datana vaatii selkeän lisenssin.  Kansalliskirjasto ehdottaa CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication (CC0) –lisenssin käyttöönottoa, järjestää kommenttikierroksen KAM-sektoreille ja laatii kommenttikierroksen tulosten pohjalta esityksen KDK-hallinnointielimille.

3 KIRJASTOVERKKOPALVELUT Lähtökohtia  Organisaatio määrittelee, mitä metadataa Finnaan haravoidaan.  CC0 koskee Finnan ”omaa” indeksiä, ei lisensioidun aineiston omaa indeksiä.  CC0 koskee vain metatietoa, ei esimerkiksi esikatselukuvia tai digitaalisia sisältöjä.

4 KIRJASTOVERKKOPALVELUT Miksi avoin metadata?  Avoin data = dataa, joka on vapaasti käytettävissä ja uudelleenkäytettävissä avoimella lisenssillä.  Mahdollistaa metatietoihin perustuvien uusien palveluiden ja sovellusten tekemisen ja datan yhdistämisen.  Julkishallinnon linjaukset ja yhteiskunnan tarpeet.  Miksi ei? – enemmän mahdollisuuksia kuin riskejä.

5 KIRJASTOVERKKOPALVELUT Miksi Creative Commons?  Lisenssit käytössä muuallakin, kv-yhteentoimivuus  CC0 on kaikkein vapain CC-lisenssi, siten myös kaikkein selkein.  CC0 myös käytännössä helpompi käyttää kuin viittausta edellyttävä lisenssi.

6 KIRJASTOVERKKOPALVELUT CC0 vaikutukset  Organisaatio luopuu kaikista oikeuksista, jotka mahdollisesti liittyvät siihen metadataan, joka haravoidaan Finnaan.  Metadataa voi sen jälkeen käyttää kuka tahansa haluamallaan tavalla.  Myös metadatan alkuperäinen omistaja voi edelleen käyttää metadataa haluamallaan tavalla.  Toivottuna vaikutuksena Finnan aineistot saavat lisää näkyvyyttä ja käyttöä verkossa.

7 KIRJASTOVERKKOPALVELUT Europeana ja CC0  Europeana otti CC0-lisenssin käyttöön kesällä 2012.  Käyttöönottoa edelsi pitkä kommentointiprosessi, johon myös suomalaiset muistiorganisaatiot osallistuivat.  2012 syksyllä julkaistiin 20 miljoonan kulttuuriobjektin metatiedot CC0- lisenssillä.

8 KIRJASTOVERKKOPALVELUT  Datan kanssa työskentelyä: 18.9.2012 Culture and Science Hackday Helsingissä OK Festivalilla. Kuva (CC BY 2.0): mihi_tr

9 KIRJASTOVERKKOPALVELUT Kommenttikierros  Kansalliskirjasto tuottaa esityksen CC0-lisenssin käyttöönottamisesta Finnassa, sen perusteluista ja vaikutuksista.  Esitys julkaistaan Finna-wikissä  Arkistot, kirjastot ja museot ja muut tahot voivat kommentoida esitystä.  Erityisesti toivotaan palautetta, mikäli metatiedon avaamiseen liittyy sopimuksellisia tai lainsäädännöllisiä esteitä.  Kommentit julkaistaan Finna-wikissä kaikkien nähtäville  Kommenttikierroksen perusteella laaditaan päätösesitys, joka käsitellään KDK-hallinnointielimissä.

10 KIRJASTOVERKKOPALVELUT Eteneminen ja aikatauluarvio  Asiasta keskusteltu syksyllä 2012 1. aallon kokouksissa  CC0-esityksen esittely: –konsortioryhmässä 1.2. –ohjaus- ja johtoryhmässä 14.2. –tarvittavissa tilaisuuksissa (mm. 2. aallon kick-off 5.3.)  Kommenttipyyntö sektoreille vk 9  Kommentit Kansalliskirjastolle vk 15  Kooste kommenteista ja päätösesitys vk 18  Asian käsittely konsortioryhmässä ja ohjaus- ja johtoryhmässä vk 19->

11 KIRJASTOVERKKOPALVELUT Lisätietoa  CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication: http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/ (englanniksi) http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/  Julkinen data - johdatus tietovarantojen avaamiseen: http://www.lvm.fi/c/document_library/get_file?folderId=964902&name= DLFE-10617.pdf&title=Julkinen%20data http://www.lvm.fi/c/document_library/get_file?folderId=964902&name= DLFE-10617.pdf&title=Julkinen%20data  Tietoa Europeanan datan lisensioinnista: http://pro.europeana.eu/web/guest/licensing http://pro.europeana.eu/web/guest/licensing


Lataa ppt "Finna ja avoimen metadatan lisenssi Finnan konsortioryhmä 1.2.2013 Tapani Sainio, Kansalliskirjasto."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google