Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

ÄYRIÄISET helenarimali2013mankkaankoulu.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "ÄYRIÄISET helenarimali2013mankkaankoulu."— Esityksen transkriptio:

1 ÄYRIÄISET helenarimali2013mankkaankoulu

2 Äyriäiset ovat niveljalkaisia ja selkärangattomia
Hengittävät kiduksilla Kuori kasvun aikana luotava uudelleen - kuorettomana äyriäinen on suojaton. 2 paria tuntosarvia 1 pari yläleukoja 2 paria alaleukoja Keskiruumiissa vaihteleva määrä raajoja, joita käytetään liikkumiseen tai tarttumiseen. Tikapuuhermosto.

3 Äyriäisiä Rapu video: Merirokko Kuva siirasta: Kalatäi

4 Rapu pää, keskiruumis ja takaruumis kuori suojaa sisäelimiä
etummaiset raajat kehittyneet suuriksi saksiksi kävelyraajat pyrstöjalkojen perusteella voi erottaa sukupuolen. ravustuskausi pyyntikokoinen rapu (10 cm) on vuoden ikäinen.

5 Ravun elinympäristö Järvet ja joet.
Suojaksi kivikkoa tai uppopuita, eivät viihdy muta-tai liejupohjalla Vaatii hapekasta ja puhdasta vettä. Liikkuvat hämärässä ja elävät erakkoina.

6 Ravun ”menu” Kaikki kelpaa
Aikuiset ravut ravut ovat kasvissyöjiä, jotka kuitenkin syövät myös eläinravintoa. Erityisesti nuoret ravut syövät eläinravintoa. Kannibaaleja eli ne syövät lajitovereitaan. Kalanviljelylaitoksilla ravuille syötetään mm. omenoita, porkkanoita, perunoita, kurkkuja.

7 Rapurutto 1800-luvulla rapurutto tuhosi maamme rapukannan.
Pohjois-Amerikasta peräisin oleva leväsieni kasvaa kuoressa. Sienen erittämät myrkyt tappavat ravun. Rapuruttosieni ei ole vaarallinen ihmiselle. Pahimpia levittäjiä ovat ihmiset. Ravut levittävät rapuruttoa itsekin: kun terveet yksilöt syövät sairastuneita lajitovereitaan, myös syöjät sairastuvat. Täplärapu ei sairastu rapuruttoon, mutta se levittää sitä. Sairastunut rapu on veltto eikä jaksa pitää saksiaan ylhäällä. Se liikkuu raajat suorina epävarmasti. Sairastunut rapu liikkuu myös päiväsaikaan järven eikä pakene vaaran uhatessa.

8 Lisää rapulapsia Rapu on sukukypsä 4-6-vuoden ikäisenä.
Sentin mittaiset kuoriutuneet poikaset muistuttavat suuresti aikuista rapua.


Lataa ppt "ÄYRIÄISET helenarimali2013mankkaankoulu."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google