Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Audacity on saatavilla Linux, Mac OS X ja Windows -käyttöjärjestelmiin. www2.siba.fi/aanityo.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Audacity on saatavilla Linux, Mac OS X ja Windows -käyttöjärjestelmiin. www2.siba.fi/aanityo."— Esityksen transkriptio:

1 Audacity on saatavilla Linux, Mac OS X ja Windows -käyttöjärjestelmiin.
www2.siba.fi/aanityo

2 Mikä Audacity on? Audacity on avoimen lähdekoodin äänieditori.
Audacityä käytetään äänien nauhoittamiseen, esimerkiksi musiikin tai haastattelujen tekemiseen. Audacityä voi käyttää yhdistämään nämä äänet ja niistä voi editoida dokumentteja, musiikkia, podcasteja jne.

3 Mitä ohjelmalla voi tehdä?
äänittää ja päälleäänittää siirtää ääntä tallenteilta digitaaliseen muotoon editoida wav-, mp3- ja Ogg Vorbis –tiedostoja miksata ääniä yhteen efektoida ja muuntaa ääniä analysoida ääniä

4 Projektin luominen beta-versiossa
Valitse tiedosto Valitse Tiedosto-> Tuo -> Audio Valitse tuotava audiotiedosto ja avaa.

5 Tiedosto -valikko Uusi: Luo uuden, tyhjän projekti-ikkunan.
Avaa: Komennolla päästään valitsemaan avattava tiedosto. Audacity tunnistaa ja avaa mm. seuraavat tiedostomuodot: Audacity Project file format (AUP), WAV, AIFF, MP3, Ogg Vorbis ja MIDI. Sulje: Sulkee auki olevan projekti-ikkunan. Tallenna projekti: Tallentaa auki olevan projektin AUP-muotoon. Tallenna projekti nimellä: Tallentaa auki olevan projektin AUP-muotoon siten, että se voidaan nimetä uudelleen. Viimeaikaiset tiedostot: Valikosta voidaan avata nopeasti hiljattain työn alla ollut projekti. Vie WAV / MP3 / Ogg Vorbis -tiedostoon: Tällä komennolla työstettävän kappaleen miksauksesta tehdään oma, halutun tyyppinen tiedostonsa. Lopeta: Sulkee aukiolevan projektin ja Audacityn.

6 Muokkaa-valikko Kumoa (CTRL+Z): Kumoaa viimeisimmän muokkauskomennon. Kumoamisten määrä on rajoittamaton projekti-ikkunan avaushetkeen saakka. Leikkaa (CTRL+X): Leikkaa valitun alueen audioleikkeestä siirtäen sen leikepöydälle odottamaan. Kopioi (CTRL+C): Kopioi valitun alueen audioleikkeestä. Liitä (CTRL+V): Liittää kopioidun alueen Rajaa (CTRL+T): Jättää raidalle ainoastaan valitun alueen audioleikkeestä. Poista (CTRL+K): Poistaa valitun alueen audioleikkeestä. Vaimenna (CTRL+L): Korvaa valitun alueen hiljaisuudella. Jaa (CTRL+Y): Kopioi valitun alueen uudelle raidalle ja ja vaimentaa kyseisen alueen alkuperäiseltä raidalta. Kahdenna (CTRL+D): Kopioi valitun alueen uudelle raidalle. Valitse: Komennolla voidaan valita haluttu alue. Etsi nollakohdat (Z): Siirtää kursorin tai valinnan reunat kohtaan, jossa ääniaallon amplitudi kulkee nollan kautta. Tämä komento helpottaa sopivien editointikohtien löytämistä. Tallenna valinta: Tallentaa työstettävän valintakohdan. Käskyllä ei tallenneta siis audiota vaan valinnan rajat. Palauta valinta: Palauttaa aikaisemmin tallennetun valinnan. Siirrä kursori: Siirtää kursorin haluttuun kohtaan. Valinnan kohdistus: Muuttaa kursorin kohdistuksen määritellystä aika-arvosta riippuvaiseksi. Aika-arvot määritellään valikosta Näytä > Aseta valinnan mittayksikkö. Asetukset: (CTRL+P) Valikosta määritellään Audacityn asetukset.

7 Projekti-valikko Komennot liittyvät raitojen hallintaan ja tiedostojen tuomiseen: Tuo audiotiedosto (CTRL+I): Tuo halutun audiotiedoston projektiin. Tuo merkit: Tuo projektiin tekstitiedoston, joka sisältää aikakoodit ja tekstit ja muuttaa sen merkkiraidaksi. Tuo MIDI-tiedosto: Tuo projektiin MIDI-tiedoston. Tuo raakadataa: Tällä komennolla voit tuoda Audacityyn minkälaisen tahansa tiedoston. Pikamiksaus: Pikamiksaus luo halutusta määrästä raitoja stereotiedoston. Uusi audioraita: Luo tyhjän monoraidan. Uusi stereoraita: Luo tyhjän stereoraidan. Uusi aikaraita: Luo uuden aikaraidan, jota voidaan käyttää toistonopeuden muokkaamiseen. Poista raitoja: Poistaa valitut raidat. Kohdista raidat: Kohdistaa valittujen audioraitojen äänileikkeet haluttuun kohtaan. Kohdista ja siirrä kursori: Kohdistaa valittujen audioraitojen äänileikkeet ja kursorin haluttuun kohtaan. Lisää merkki toistokohtaan (CTRL+M): Lisää uuden merkin haluttuun kohtaan toiston aikana.

8 Luo-valikko Valikon komennoilla voidaan tuottaa erilaisia jaksoja ääniraidoille: Silence: Komennolla luodaan äänileikkeeseen halutun pituinen jakso hiljaisuutta. Valkoista kohinaa: Komennolla luodaan äänileikkeeseen halutun pituinen jakso valkoista kohinaa. Click track: Luo stereoraidalle halutunlaisen klikki- eli metronomiraidan.

9 Efektit Tyypillisimmät miksauksessa käytetyt efektointikeinot ovat taajuuskorjaus, dynamiikansäätö ja kaiuttaminen. Audacityssä on valmiiksi tiettyjä perusefektejä. Valitaan efektoitava alue maalaamalla hiirellä. Yleensä on tapana, että koko raita, esimerkiksi laulustemma, editoidaan samalla tavalla alusta loppuun. Valitaan haluttu efekti efektivalikosta: jos halutaan esimerkiksi tehdä taajuuskorjaus, valitaan Efekti > Taajuuskorjaus. Säädetään efektin parametrit halutuiksi ja tarvittaessa koekuunnellaan efektin vaikutus. Painetaan OK.

10 Editointi Kaikessa Audacityllä tehtävässä editoinnissa pitää huomioida, että yhdellä raidalla voi olla kerrallaan ainoastaan yksi audioleike. Tiedostoon voi toki esimerkiksi lisätä hiljaisuutta, mutta sen on silti oltava yhtenäinen. Muuten pätevät tavanomaiset editointikomennot: Leikkaaminen: Leikkaus tehdään valitsemalla Muokkaa > Leikkaa (CTRL+X) Vaimentaminen: Osa tiedostosta voidaan vaimentaa valitsemalla Muokkaa > Vaimenna (CTRL+L). Vaimentaminen on siis kuin leikkaamista, mutta tiedoston pituus pysyy ennallaan. Kopiointi ja liittäminen: Valintatyökalulla maalatun tiedoston tai sen osan voi kopioida valitsemalla Muokkaa > Kopioi (CTRL+C). Tämän jälkeen se voidaan liittää mille tahansa raidalle valitsemalla Muokkaa > Liitä (CTRL+V). Kahdentaminen: Käskyllä Muokkaa > Kahdenna (CTRL+D) valittu alue kopioituu ja kopioitu materiaali siirtyy uudelle raidalle alimmaiseksi. Jakaminen: Muokkaa > Jaa (CTRL+Y). Toiminto on muuten sama kuin kahdentaminen, mutta tässä alkuperäinen materiaali hiljentyy. Rajaaminen: Komento Muokkaa > Rajaa (CTRL+T) jättää raidalle ainoastaan valitun alueen audioleikkeestä.

11 Miksaus Tasonsäätö: Voimakkuuden säädin. Kun liukusäädintä raahataan hiirellä, se liikkuu kolmen desibelin portaissa. Kun säädintä raahataan SHIFT pohjassa, porras on yhden desibelin suuruinen. Panorointi: Kumpaan kaiuttimeen/kuulokkeeseen haluat panoroida äänen. Panorointisäädin sijaitsee raidan kontrollipaneelissa tasonsäädön alapuolella. Efektointi: Efektejä ei voi jälkikäteen hienosäätää kuin kumoamiskomennon avulla.

12 Efektointi valitaan efektoitava alue maalaamalla hiirellä
valitaan haluttu efekti efektivalikosta säädetään efektin parametrit halutuiksi ja tarvittaessa koekuunnellaan efektin vaikutus painetaan OK


Lataa ppt "Audacity on saatavilla Linux, Mac OS X ja Windows -käyttöjärjestelmiin. www2.siba.fi/aanityo."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google