Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

24.11.2011 ELLO ESITTELY TULEVAISUUDENTUTKIMUKSEN MENETELMIEN KARTOITUS JA RÄÄTÄLÖINTI Alternative title slide.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "24.11.2011 ELLO ESITTELY TULEVAISUUDENTUTKIMUKSEN MENETELMIEN KARTOITUS JA RÄÄTÄLÖINTI Alternative title slide."— Esityksen transkriptio:

1 24.11.2011 ELLO ESITTELY TULEVAISUUDENTUTKIMUKSEN MENETELMIEN KARTOITUS JA RÄÄTÄLÖINTI Alternative title slide

2 24.11.2011 ELLO ESITTELY SELVITYSTYÖN TAVOITE ELLO-hankkeen kokonaistavoite: •ELLO-hankkeen muissa osaprojekteissa hyödynnetään konsortion monipuolista osaamista. Tavoitteena on tuottaa uutta tietoa logistiikka-alan suhdannenäkymistä ja asiakastoimialojen tarpeista kotimaassa ja ulkomailla, luoda skenaarioita kuljetuskäytävän tulevaisuudesta sekä tehdä konkreettisia kehittämistoimenpiteitä ekologisemman ja turvallisemman liiketoimintaympäristön luomiseksi. •Tulevaisuudentutkimuksen menetelmät – selvityksen tavoite: menetelmien kartoittaminen ja räätälöinti, sekä soveltuvuuden arviointi ELLOssa toteuttavien tulevaisuuspajojen, skenaarioprosessien ja PK-yritysten ennakointiosaamisen kehittämiseksi. Content slide

3 24.11.2011 ELLO ESITTELY SELVITYKSEN AIKATAULU JA ETENEMINEN Content slide, two columns with image 1. Suunnittelutapaaminen Tarkoitus Työsuunnitelman tarkentaminen ja toimenpiteistä sopiminen. Menetelmä ja aineisto Kokous tilaajan edustajien kanssa. Ajoitus Kesäkuu 2010. 2. Nykytilanneanalyysi Tarkoitus Dokumenttianalyysin tarkoituksena on perehtyä sekä ELLO-hankkeen etenemiseen että vastaaviin ennakointimalleihin kansallisella ja Pohjoismaiden tasolla ja luoda yhteinen näkemys tarpeista nykytilanteen pohjalta. Menetelmä ja aineisto ELLO-hankkeen aiempiin workpackage-vaiheisiin ja niiden tuotoksiin perehtyminen ja vastaaviin selvityksiin perehtyminen muualla Euroopassa dokumenttien avulla. Ajoitus Elokuu 2010. 3. Tarvekartoitus asiantuntijakyselyn avulla Tarkoitus Sähköisen kyselyn avulla kartoitetaan eri tahojen ELLO-hankkeen kannalta keskeisten avainhenkilöiden (opettajat ja yritykset) näkemyksiä ja tarpeita ennakointimenetelmien räätälöintiä varten. Kyselyllä pyritään tavoittamaan mahdollisimman moni eri toimija, jolloin haastattelut osaltaan sitouttavat menetelmien kehittämiseen ja myöhempään aktiiviseen osallistumiseen. Menetelmä ja aineisto Sähköinen kysely erikseen suunnattuna opettajille ja yrityksille. Opettajat (N=65) Ajoitus Syys-lokakuu 2010.

4 24.11.2011 ELLO ESITTELY SELVITYKSEN AIKATAULU JA ETENEMINEN 4. Menetelmätyöpajat Tarkoitus Tulevaisuudentutkimuksen menetelmätyöpajat opettajille Tuomo Kuosan johdolla. Menetelmä ja aineisto Konsultin fasilitoima työpaja, johon kutsutaan keskeiset avainhenkilöt ja vapaaehtoisesti ilmoittautuneet opettajat KYAMKista. Ajoitus Tammikuu 2011 5. Esittelytilaisuus 24.11.2011 Tarkoitus Menetelmäkorttien yhteinen testaus Tuomo Kuosan johdolla Menetelmä ja aineisto Yhteinen työpajatilaisuus Ajoitus 24.11.2011

5 ELLO ESITTELY MENETELMÄKORTIT • Ideana korttipakka • 4 maata, jokainen edustaa erilaista lähestymistapaa • Kukin kortti on oma menetelmänsä • Kustakin menetelmästä kirjattu tietyt perusfaktat • Menetelmien yhdistelmät keskeisiä!

6 24.11.2011 ELLO ESITTELY MUSTAT KORTIT – TULEVAISUUSTIEDON KERÄÄMISEN MENETELMÄT Mustat kortit soveltuvat ensisijaisesti tulevaisuustiedon keräämiseen, yhdistelyyn ja ryhmittelyyn mahdollisimman luotettaviksi kokonaisuuksiksi. Nämä ns. ”eksplorative forecasting” -menetelmät jakautuvat kahteen ryhmään: Risti: Risti-menetelmät soveltuvat erityisesti tulevaisuustiedon systemaattiseen keräämiseen ja ryhmittelyyn hyvin erityyppisistä lähteistä. Risti-menetelmät ovat ennakoinnin perusta, joista voidaan siirtyä esimerkiksi Pata-menetelmien kautta toivottavan tulevaisuuden rakentamiseen tähtääviin punaisiin kortteihin Herttaan ja Ruutuun. Pata: Työpajoissa käytettävät ryhmätyömenetelmät ovat Pata-menetelmiä. Ryhmätyömenetelmien tavoitteena on tuottaa ryhmädynamiikan kautta tulevaisuustietoa tiettyyn aiheeseen liittyen. Tuotoksena on kuvaus organisaation omista resursseista ja kytköksistä, ”kysy yleisöltä” (wisdom of crowds) tyyppistä tietoa, tai jonkin ilmiön ”räjähdyskaavio” historiasta tulevaisuuteen.

7 24.11.2011 ELLO ESITTELY PUNAISET KORTIT: TULEVAISUUDEN TEKEMISEN MENETELMÄT Punaiset kortit soveltuvat ensisijaisesti hyvän tulevaisuuden visioimiseeen sekä toivottavan tulevaisuuden aktiiviseen tekemiseen. Nämä ns. ”normative forecasting” - menetelmät jakautuvat kahteen ryhmään: Hertta: Valittujen yksilöiden näkemyksiin nojaavia Hertta-menetelmiä käytetään yleisimmin toivottavan tulevaisuuden tilan kuvittelemiseen ja kuvaamiseen. Tavoitteena on luoda yritykselle joko valittujen asiantuntijoiden yhteneväinen näkemys todennäköisestä tulevaisuuden kehityksestä ja siihen liittyvistä aikatauluista tai tuottaa organisaatiolle toivottava päämäärä ja visio, joka voidaan rakentaa kertomukseksi tai jota voidaan lähteä viemään käytäntöön Ruutu-menetelmillä. Ruutu: Ruutu-menetelmiä käytetään yleisimmin yrityksen tai organisaation strategiatyön edistämiseen. Tällöin tavoitteena on joko auttaa yritystä mieltämään oman paikkansa arvoketjussa ja markkinoilla, auttaa asemoimaan keskeisimmät muutoksen ajurit, jotka vievät eri suuntiin ja jotka on otettava huomioon strategiatyössä, tai tavoitteena on edesauttaa organisaatiota kokoamaan uskottava kuvaus valittavina olevista strategisista tulevaisuuden vaihtoehdoista.

8 24.11.2011 ELLO ESITTELY KIITOS!


Lataa ppt "24.11.2011 ELLO ESITTELY TULEVAISUUDENTUTKIMUKSEN MENETELMIEN KARTOITUS JA RÄÄTÄLÖINTI Alternative title slide."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google