Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Suomi-Unkari Seuran Tampereen osasto

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Suomi-Unkari Seuran Tampereen osasto"— Esityksen transkriptio:

1 Suomi-Unkari Seuran Tampereen osasto
Eija Kukkurainen

2 Suomi-Unkari Seura on valtakunnallinen järjestö, joka perustettiin vuoden 1950 lopulla pitämään yllä ystävyyssuhteita näiden kahden maan ja niiden kansalaisten välillä. Seuralla on paikallisosastoja ympäri Suomea. Tampereen osasto on niistä vanhin, se perustettiin vain pari kuukautta seuran perustamisen jälkeen. Poliittinen tilanne oli silloin aivan erilainen kuin nyt ja se antoi oman värinsä alkuvuosina, mutta toiminta on jatkunut ystävyyden merkeissä koko tämän yli 50 vuoden ajan ja perustajajäseniä on ollut mukana siinä aivan näihin aikoihin asti. Miskolcista ja Tampereesta tuli ystävyyskaupungit 1960-luvulla. Kun sitten 1970-luvulta lähtien alettiin järjestää Suomen ja Unkarin ystävyysviikkoja, joilla vierailtiin toistensa luona, alettiin todella tutustua toisiinsa. Matkat Unkariin ovat tärkeä osa seuran osastojen toiminnassa, ja useimmiten matkat kohdistuvat juuri osaston kotipaikan ystävyyskaupunkiin. Me tamperelaiset olemme vierailleet Miskolcissa ja miskolcilaiset vuorostaan meillä Tampereella. Näiden tapaamisten myötä on syntynyt pitkäaikaisia ystävyyssuhteita, jotka ovat kestäneet, vaikka aina ei ole välttämättä ollut edes yhteistä kieltä.

3 Suomi-Unkari Seuran Tampereen osastossa on tällä hetkellä jäseniä noin 200. Se on paikallisosastoista jäsenmäärältään toiseksi suurin Helsingin jälkeen. Jäsenmäärä on pysynyt jokseenkin samana jo monia vuosia. Vuosittain uusia jäseniä tulee n ja saman verran entisiä jää pois. On monia syitä, jotka saavat suomalaiset kiinnostumaan Unkarista. Matkat Unkariin ja miellyttävät kokemukset sieltä on tavallinen peruste seuraan liittymiseen. Myös opiskelun yhteydessä on voitu tutustua Unkarin kieleen ja historiaan. Kontakteja on syntynyt urheilutoiminnassa ja taiteilijavierailujen yhteydessä. Noin 10 prosenttia osaston jäsenistä on unkarilaisia. Suomeen ja Tampereelle on muuttanut viime vuosien aikana paljon lisää unkarilaisia, mikä näkyy myös osaston toiminnassa. Vaikka kaikki eivät liity jäseniksi, heitä käy paljon osaston järjestämissä tilaisuuksissa, varsinkin Unkarin kansallisten juhlapäivien yhteydessä, pikkujoulujuhlissa ja saunailloissa. Joukossa on nuoria perheitä, jotka tuovat myös lapset mukanaan. On täysin unkarilaisia perheitä ja suomalais-unkarilaisia perheitä.

4 Suomeen on perustettu myös Suomen unkarilaisten yhdistys, joka kerää yhteen eri puolilla Suomea kaukana kotimaastaan elävät unkarilaiset. Tämän yhdistyksen kanssa on kuluneen vuoden aikana luotu hyvät yhteydet. Suomalaisten ja unkarilaisten välistä ystävyyttä pitävät yllä myös seurakunnat ystävyysseurakuntatoimintana. Tampereen seurakunnista erityisesti Kalevan seurakunnan yhteydenpito unkarilaiseen ystävyysseurakuntaansa on hyvin aktiivista. Suomi-Unkari Seuran Tampereen osaston hallituksessa onkin niin Suomen unkarilaisten kuin seurakuntienkin edustajat sekä monen muun tahon, joilla on yhteyksiä Unkariin. Tampereen kaupunki tukee ystävyysseurojen toimintaa yhtäältä jakamalla niille anomuksesta pieniä toiminta-avustuksia ja toisaalta antamalla niiden käyttöön tilan, joka tunnetaan Kansainvälisenä toimintakeskuksena. Kaupunki maksaa vuokran ja yhdistykset huolehtivat tilan siivouksesta ja varusteista muuten yhteisesti. Siellä on kokoustila, keittiö, isompi aulatila ja useita pieniä toimistohuoneita. Myös Suomi-Unkari Seuran Tampereen osasto pitää useimmat kokouksensa ja muut tilaisuutensa siellä. Siellä voidaan pitää kokouksia, juhlia ja esitelmätilaisuuksia ja myös järjestää näyttelyitä. Konserttitilaksi paikka on liian pieni ja hankalan mallinen.

5 Suomi-Unkari Seuran Tampereen osasto pyrkii järjestämään jäsenilleen monipuolista ohjelmaa. Tänä vuonna olemme tehneet retken Lahden kaupunginteatteriin katsomaan Unkari-aiheista näytelmää, viettäneet maaliskuun 15. päivää yhdessä Tampereella ja muualla Suomessa asuvien unkarilaisten kanssa ja päättäneet kevätkauden saunomalla ja keittämällä gulyásia järven rannalla. Elokuussa järjestimme Unkariin matkan 13 hengen ryhmänä ja olimme matkan aikana myös yhden päivän Miskolcissa. Seuraavaksi vietämme unkarilaisten kansallista juhlapäivää ensi viikon lopulla, marraskuussa opettelemme valmistamaan unkarilaisia ruokia ja katselemme videolta unkarilaisia elokuvia. Myös pikkujoulua vietetään ennen joulua. Ohjelmatarjontaan pyritään saamaan vaihtelua kuuntelemalla jäsenistön toiveita. Monet paikallisosastot järjestävät kielikursseja, mutta Tampereella emme ole siihen ryhtyneet, koska unkarin kielen kursseja on joka vuosi ollut tarjolla kansalaisopistoissa.

6 Suomi-Unkari Seura julkaisee Suomi-Unkari -lehteä, jonka kaikki jäsenet saavat neljä kertaa vuodessa. Siinä tiedotetaan seuran tapahtumista koko Suomen alueella ja julkaistaan Unkarin tapahtumia ja kulttuuria valaisevia artikkeleja. Tampereen osastolla on myös pieni jäsenlehti ”Unkarin Uutiset – Magyar Hírek”, jonka osaston jäsenet saavat niin ikään neljä kertaa vuodessa. Se korvaa muut jäsenkirjeet, sillä siihen kootaan tiedot tulevista tapahtumista. Lisäksi siinä julkaistaan jäsenten ja muiden avustajien kirjoituksia. Suomi-Unkari Seuralla on myös omat internet-sivut, ja sieltä löytyy kaikkien paikallisosastojenkin yhteystiedot. Tampereen osastolla oli omat nettisivunsa 1990-luvun loppupuolella, mutta kun niiden päivittämiseen ei löytynyt aikaa eikä tekijää, niin ne poistettiin sittemmin vanhentuneina, kun seura sai omat sivunsa. Nyt on suunnitteilla uusien verkkosivujen avaaminen lähitulevaisuudessa. Entiset sivut olivat kaksikieliset, luettavissa myös unkariksi, ja todennäköisesti näin tulevat olemaan myös uudet sivut. Suomi-Unkari Seuran Tampereen osasto löytyy myös Tampereen puhelinluettelosta, siellä on sekä puheenjohtajan että sihteerin puhelinnumero, johon kuka tahansa Unkarista kiinnostunut voi soittaa. Näitä soittoja tuleekin melko usein. Kysymykset koskevat usein matkustamista Unkariin tai mitä erilaisimpia käytännön asioita unkarilaisessa tai suomalaisessa yhteiskunnassa. Jossain tarvitaan tulkkaus- tai käännösapua tai soittaja haluaa liittyä Suomi-Unkari Seuraan. Kaikkiin kysymyksiin emme osaa suoralta kädeltä vastata, mutta pyrimme silloin ainakin neuvomaan, mihin seuraavaksi kannattaa ottaa yhteyttä.

7 Miskolcin Suomen ystäviin, Unkari-Suomi Seuraan, Tampereen osaston yhteydet ovat olleet enemmän tai vähemmän säännölliset. Olemme tehneet ikimuistoisia ryhmävierailuja puolin ja toisin. Majoittumalla toistemme koteihin olemme saaneet tuntumaa, millä tavoin Unkarissa ja Suomessa eletään ja asutaan, ja olemme saaneet hyviä ystäviä. Yhteyttä on pidetty kirjeenvaihdolla ja viime aikoina myös sähköpostitse. Internet ja sähköposti ovatkin lähentäneet maailman eri kolkkia. Maantieteelliset ja ajalliset välimatkat ovat lyhentyneet. Tapahtumista voi tiedottaa nopeammin ja tilaisuuksien järjestelyt helpottuvat. On helppo koota aineistoa ajankohtaisiin juttuihin jäsenlehteen, kun voi päivittäin selata unkarilaisten tiedotusvälineiden tarjontaa internetissä. Vain kieli voi tuottaa näissä yhteyksissä vaikeuksia. Yhteydenpitoa Miskolcin ja Tampereen ystävyysseurojen välillä voisi kuitenkin ajatella kehitettäväksi tältä pohjalta sitä mukaa, kun tekniset mahdollisuudet siihen koko ajan paranevat. Ja tamperelaisten Unkarin Uutiset on avoin foorumi myös miskolcilaisille ystävillemme. Uutiskirjeitä ja tervehdyksiä voi lähettää, me suomennamme ne jäsenillemme, ja me voisimme tehdä samoin Miskolciin päin. Samoin toivotamme miskolcilaiset ystävämme tervetulleiksi Tampereelle. Kun tiedämme, että tulette, teemme parhaamme, että viihtyisitte.


Lataa ppt "Suomi-Unkari Seuran Tampereen osasto"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google