Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

MTK-Start Lihamarkkinakatsaus

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "MTK-Start Lihamarkkinakatsaus"— Esityksen transkriptio:

1 MTK-Start 6.2.2009 Lihamarkkinakatsaus
Veikko Kemppi LSO Foods & HK Ruokatalo

2 Lihanhankinnan ammattilainen
LSO:n toiminnalla on pitkät perinteet. Toiminta alkoi jo vuonna 1913. LSO on kehittynyt Suomen johtavaksi lihanhankintayhtiöksi. LSO hankkii naudan- ja sianlihaa HK Ruokatalolle sekä syksystä alkaen myös Järvi-Suomen Portille. 2. huhtikuuta 2017

3 Toiminta-alue ja teurastamot
2. huhtikuuta 2017

4 Sika – hankinta vuonna 2008 Teuraseläimet Sianliha 86,5 milj. kg
Markkinaosuus 40 % Välityseläimet Porsaat kpl Markkinaosuus 41 % 800 tilaa 2. huhtikuuta 2017

5 Nauta – hankinta vuonna 2008
Teuraseläimet Naudanliha 21,7 milj. kg Markkinaosuus 27 % Välityseläimet Vasikat kpl Markkinaosuus % 5.000 tilaa 2. huhtikuuta 2017

6 Rakennekaavio LSO Foods Oy on 100 prosenttinen HKScan Oyj:n tytäryhtiö. 50% 40% 2. huhtikuuta 2017

7 Kaksi lihataloa ja osuuskuntaa
LSO hankkii sian- ja naudanlihaa HK Ruokatalolle ja Järvi-Suomen Portille. HK Ruokatalo on HKScan Oyj:n tytäryhtiö, joka vastaa konsernin kotimaan liiketoiminnasta. Ruokayhtiöiden suurimpina yksittäisinä omistajina ovat LSO Osuuskunta sekä Järvi-Suomen Portti Osuuskunta. 2. huhtikuuta 2017

8

9

10 Yhteenveto lihamarkkinatilanteesta
Suomen lihamarkkinat – tuotanto ja kulutus 2008 Vuonna 2008 tuotanto oli liki edellisvuotisella tasolla, 399 miljoonassa kilossa (+0,7 %). Kulutuksen kasvu jatkui ennakkotietojen mukaan 388 miljoonaan kiloon (+ 2 %). Kasvu tuli vain broilerista ja sianlihasta. Syksyllä arvo-osien kulutus on kärsinyt jonkin verran. Kinkkukauppa kävi hyvin ja eikä sianlihan kokonaiskäyttökään kärsinyt. Naudanlihan syönti väheni , mutta vain 2 %. Siipikarjanlihan kasvu jatkui, mutta hidastui (+6 %). Sianlihan markkinanäkymät kohenivat vain tilapäisesti loppukesällä. Loppusyksyllä finanssikriisi heikensi toimintaedellytyksiä, kilpailu vientimarkkinoilla kiristyi ja kansainvälinen hintataso kääntyi laskuun, vaikka tuotanto vähenikin merkittävissä sianlihantuotantomaissa. Tämä uhkasi ja uhkaa jatkossa myös Suomen hintojen vakautta. Sianlihaa tuotettiin ennätysmäärä, 217 miljoonaa kiloa. Tämä oli 2 % enemmän kuin vuonna Porsastuotoksen nousu korvasi lähes täysin emakkomäärän vähennyksen, sillä sikoja tuli markkinoille sama määrä kuin edellisvuonna. Lisäksi teuraspainot nousivat kilon. Vaikea markkinatilanne kiihdytti luopumista. Emakoiden teurastukset ja uudistaminenkin lisääntyi. Tuotanto taittui syksyllä noin 3 % miinukselle, mutta markkinoille tulo oli silti ennakoitua runsaampaa. Naudanlihan tuotanto oli 80 miljoonaa kiloa (- 8 %). Tuotanto väheni pääosin vuoden alkupuoliskolla, sillä loppupuoliskolla vähennys jäi vajaaseen 3 prosenttiin. Lehmiä poistettiin koko vuoden huomattavasti normaalia vähemmän. Siipikarjanlihan tuotanto ylitti 100 miljoonan kilon rajan ( + 6 %). Kasvu tuli broilerista ja vain teuraspainon nostosta.

11 Yhteenveto lihamarkkinatilanteesta
Suomen lihamarkkinat – hinnat vuonna 2008 Tuottajahinta Naudan tuottajahinnat nousivat 9 % viime vuoden vastaavasta ajasta - sonnilla 8 %, hieholla 9 % ja lehmällä 11 %. Sian tuottajahinta kohosi 10 % ja broilerin 14 %. Sian (E) hinta alitti EU-keskihinnan keskimäärin 2 %. Sonnin (O2) keskihinta on ylittänyt 3 %:lla EU-keskihinnan. Hiehon (O3) keskihinta on alittanut EU-keskihinnan 5 % ja lehmän (P2) 11 %. Kuluttajahinta Lihatuotteiden hintataso nousi 9 % ja elintarvikkeiden hinnat keskimäärin 11 %. Vuoden 2008 joulukuussa naudanlihan keskihinta kaupassa oli 15 % ja jauhelihan 11 % korkeampi kuin vuosi sitten. Sianlihan keskihinta oli noussut 8 %, broilerin rintafileen 9 % ja broilerin suikaleiden 7 %.

12 Yhteenveto lihamarkkinatilanteesta
Suomen lihamarkkinat – tuotanto ja kulutusennuste 2009 Vuonna 2009 kulutuksen kasvun ennakoidaan jatkuvan (+1 %) ja tuotannon kääntyvän pienelle miinukselle (-1 %.). Kulutusennuste on 392 miljoonaa kiloa ja tuotantoennuste 393 miljoonaa kiloa. Taloustilanteen heikkeneminen vaikuttaa kulutukseen, mutta enemmän kulutuksen rakenteeseen kuin kokonaismäärään. Kuten 1990-luvun laman aikana kulutuksen ennakoidaan painottuvan sikaan ja siipikarjaan sekä yleensäkin edullisempiin lihatuotteisiin. Sianlihan kulutuksen kasvun ennakoidaan hieman loivenevan (+1,4 %). Koska emakoiden määrä on alentunut 5-6 %, tuotannon arvioidaan kääntyvän loivaan laskuun (-2-3 %) porsastuotoksen noususta huolimatta. Tuotannosta luopumisen arvioidaan jatkuvan suurempana kuin tänä vuonna ja sikamääriä vähennetään. Vuosi alkaa kuitenkin runsailla teurastuksilla, sillä joulukuulta siirtyi teurastettavaa enemmän kuin vuosi sitten ja lihasian teuraspainot ovat nousseet yli 89 kiloon. Naudanlihan kulutuksen ja tuotannon arvioidaan vähenevän %. Nuoren naudan tuotanto vähenee 2 % ja lehmien teurastusten ennakoidaan hieman kasvavan. Vuodelle 2010 ja 2011 ei olisi odotettavissa alamäkeä, sillä vasikoiden määrä oli hienoisessa kasvussa viime vuonna ja saman kehityksen ennakoidaan jatkuvan tänä vuonna. Siipikarjanlihan kulutuksen kasvuksi arvioidaan 3 % ja tuotannon 1 %.

13 Lähde: European Commission
Lähde: European Commission

14 Lähde: European Commission

15 Lähde: European Commission

16 Lähde: European Commission

17

18 Maailman lihantuotanto ja kauppa 2005-2009e

19

20

21

22 Yhteenveto lihamarkkinatilanteesta
Lihamarkkinat EU:ssa Naudanliha – Tuotanto Vuoden 2008 EU-27:n naudanlihantuotannon määrä oli EU:n komission arvion mukaan noin 8,1 milj. tonnia. Tuotanto aleni 2 % edelliseen vuoteen nähden. Lehmäteurastukset vähenivät. EU-15:n tuotanto oli 7,2 milj. tonnia, mikä on n. 90 % koko EU:n tuotannosta. Viisi suurinta tuottajamaata vastaavat 2/3 EU:n naudanlihantuotannosta. Nautojen lukumäärä kääntyi viime kevään maidon hinnan nousun seurauksena kuuden vuoden alenevan suuntauksen jälkeen hienoiseen kasvuun EU-27:ssä. Nautoja oli toukokuussa yhteensä noin 91 milj. (+0,4 % ed. vuoteen). Vuonna 2009 EU:n naudanlihantuotannon odotetaan olevan vajaan prosentin kasvussa 8,1 milj. tonnissa. Maidon hinnan aleneminen lisännee lehmien teurastuksia Kuten Suomessa emolehmien lukumäärä on koko EU:ssa noussut viime vuosina. Ranskassa on runsas kolmannes EU:n emolehmistä. Espanja, Iso- Britannia ja Irlanti ovat seuraavaksi suurimmat maat. Yhteensä näissä neljässä maassa on n. 75 % unionin emolehmistä.

23 Yhteenveto lihamarkkinatilanteesta
Lihamarkkinat EU:ssa Sianliha - Tuotanto Vuoden 2008 tuotannon määrä EU-27:ssa on EU:n komission arvion mukaan 22,5 milj. tonnia, missä on alenemaa edelliseen vuoteen nähden 2 %. EU:n suurimmassa tuottajamaassa, Saksassa, tuotanto kasvoi 2 %, mutta aleni muissa suurissa tuottajamaissa. Kuten Pohjois-Amerikassa, myös EU:ssa on markkinoiden tasapainottamiseksi vähennetty sikojen määrää. Keskeisten kuudentoista EU-maan emakoiden määrä on alentunut 7 % kesän 2007 ja kesän 2008 välillä. Saksassa alenema on 5 %, Tanskassa 8 % sekä Espanjassa ja Ranskassa 3 %. Tänä vuonna EU-27:n tuotannon odotetaan komission ennusteen mukaan vähenevän edelleen 2 % tai eräissä arvioissa 3 %. Saksassa aleneman odotetaan olevan 3 %. Viisi EU:n suurinta tuottajamaata tuottavat lähes 2/3 unionin sianlihasta. Vanhat jäsenmaat (EU-15) tuottavat 85 % unionin sianlihasta.

24 Yhteenveto lihamarkkinatilanteesta
Lihamarkkinat EU:ssa Siipikarjanliha – Tuotanto ja hinnat EU:n koko siipikarjantuotanto arvioidaan olleen viime vuonna 11,5 milj. tonnia. Viime vuonna broilerin tuotanto EU:ssa oli vajaan 2 prosentin kasvussa ja ylsi reiluun 8,8 milj. tonniin. Tälle vuodelle tuotantoarvio on viime vuoden tasoinen* Kalkkunan tuotannon arvioidaan alentuneen viime vuonna EU:ssa 1,8 milj. tonniin (- 1,5 %). Tälle vuodelle odotetaan vielä 2 %:n alenemaa. Tuotanto on alentunut koko viimeisen 8 vuoden ajan yhteensä lähes neljänneksen. Kokonaistuotantoa painaa alaspäin suurimman kalkkunantuottajamaan, Ranskan, 5 % alenema viime vuonna ja myös tämä vuosi näyttää alavireiseltä. Siipikarjanlihan hinnan nousu EU:ssa jatkui viime vuonna. Tuotannon kasvun arvioidaan jatkossa johtavan hintanousun taittumiseen. Alan kannattavuus on parantunut rehu- ja rahtikustannusten lähtiessä alenemaan vuoden lopulla. USA:n ja Brasilian hintataso on selvästi EU:n hintoja alempi, mikä lisännee tuontia.

25 Tervetuloa mukaan! 2. huhtikuuta 2017


Lataa ppt "MTK-Start Lihamarkkinakatsaus"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google