Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Paksusuolensyöpä.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Paksusuolensyöpä."— Esityksen transkriptio:

1 Paksusuolensyöpä

2 Yleisyys Paksusuolen syöpä on Suomen kolmanneksi yleisin syöpä ja vuosittain todetaan reilu parituhatta uutta tapausta. Molemmilla sukupuolilla paksusuolen syöpä on lisääntymään päin. Yleisin tämä syöpätyyppi on ylempien sosiaaliluokkien ammateissa, kaupunkiväestössä ja Etelä- ja Lounais-Suomessa. Erityisen yleinen iäkkäillä.

3 Riskitekijöitä Suurimpana pidetään runsasta rasvan saantia ja kuidun puutetta ruokavaliossa. Myös runsas lihansyönti ja sen valmistaminen grillaamalla tai käristämällä voi altistaa paksusuolen syövälle. Punainen liha yhdistettynä kuiduttomuuteen ja vihreiden kasvisten puutteeseen muuttaa paksusuolen mikrobiflooraa siten, että hyvät maitohappobakteerit vähenevät ja huonot lisääntyvät. Huonojen bakteerien aineenvaihduntatuotteet voivat lisätä syövän riskiä. Myös istumatyöllä saattaa olla osuutensa syövän synnyssä ja siksi liikunta on tärkeää etenkin istumatyötä tekevillä.

4 Oireet Ripuli tai ummetus, tunne ettei suoli tyhjene kunnolla tai suolitukos. Kasvaimen pinta on röpelöinen ja tästä syystä se vuotaa herkästi verta. Jos verenvuoto jatkuu pitkään, potilaalle kehittyy anemia (alhainen hemoglobiini) Vatsakipu ja ruokahalun heikentyminen. Etäpesäkkeet voivat aiheuttaa oireita, jotka vaihtelevat elimen mukaan.

5 Hoito Pyritään aina leikkaamaan. Sädehoitoa leikkausta edeltävästi.
Muihin elimiin levinneen suolistosyövän hoidossa käytetään solunsalpaajia.

6 Ehkäisy Hedelmien ja vihannesten suuri määrä ravinnossa saattaa jossain määrin suojata suolistosyövältä. Vaihteleva ja monipuolinen ravinto on terveellistä myös tässä mielessä.

7

8 Lähteet Peda.net Terveyskirjasto


Lataa ppt "Paksusuolensyöpä."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google