Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi"— Esityksen transkriptio:

1 Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi Tupakointi Ylipaino Perimä Kohonnut verenpaine (Normaali verenpaine: alle 140/90 mmHg, nuorilla: 120/80mmHg) Sepelvaltimotauti Sydämelle happea ja ravintoaineita tuovat sepelsuonet ovat kalkkeutuneet ja ahtautuneet (ateroskleroosi) > veren virtaus vähenee > sydänlihakseen hapenpuute. Hoidetaan lääkkeillä. Jos lääkitys ei riitä > sepelsuonen pallolaajennus tai ohitusleikkaus. Ateroskleroosi = Valtimokovettumatauti, jossa verisuonet kalkkeutuvat ja ahtautuvat. Taustalla usein ravinnon liian suuri energiamäärä ja vähäinen liikunta sekä LDL-kolesterolin suuri määrä Aivoinfarkti eli aivoverisuonten tukos Taustalla usein verisuonten kovettuminen ja ahtautuminen. Aivoissa sijaitsevaan suoneen tukos > hapenpuute aivoihin > pysyvä vaurio. Aivoverenvuoto Tukkeutunut verisuoni repeää > veri vuotaa aivoaineen sisään tai lukinkalvon alaiseen tilaan > pysyvä vaurio. Sydäninfarkti eli sydänveritulppa Taustalla yleensä sepelvaltimotauti, jonka aiheuttama sepelvaltimon seinämän kalkkeuma repeää > verihyytymä, joka tukkii sepelvaltimon >osa sydänlihaksesta tai koko sydänlihas jää ilman happea ja vaurioituu. Hoidetaan nitroilla, liuotushoidolla, pallolaajennuksella. Vaikeissa tapauksissa sydäninfarkti aiheuttaa kuoleman.

2 Kolesteroli - Ihmisen elintoiminnoille välttämätön rasvaliukoinen aine. Solukalvojen tärkeä rakenneosa, jota elimistö tarvitsee myös monien hormonien, D-vitamiinin sekä sappihappojen tuotantoon. Kolesterolia on kaikissa elimistömme osissa. Suurimman osan kolesterolista elimistö tuottaa itse. Tämän lisäksi sitä saadaan ruuasta. Liiallinen veren kolesterolimäärää altistaa sydän- ja verisuonitaudeille, esim. sepelvaltimotaudille.

3 LDL= huono kolesteroli, kuljettaa kolesterolia kudoksiin ja verisuonten seinämiin. Lisää riskiä sydän- ja verisuonitauteihin. HDL= hyvä kolesteroli, kuljettaa ylimääräistä kolesterolia pois kudoksista ja verisuonista. Vähentää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. TRIGLYSERIDIT = veressä olevia rasvoja, kolesterolin ohella veren tärkeimpiä rasvoja. Lisäävät riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin Suositeltavat arvot: LDL alle 3 mmol/l HDL yli 1 mmol/l Triglyseridit alle 2 mmol/l Kokonaiskolesteroli alle 5 mmol/l Ravinto ei sinänsä sisällä ”hyvää” tai ”pahaa” kolesterolia, vaan yleensä kolesterolia Tyydyttyneet (kovat) rasvat nostavat kolesterolitasoa, tyydyttymättömät (pehmeät) laskevat sitä. Kolesterolitason laskemiseksi tulisi siis suosia tyydyttymättömiä rasvoja ja kuitupitoista ruokavaliota ja pysytellä normaalipainoisena. Hyvän HDL-kolesterolin määrää lisäävät pehmeät rasvat ja liikunnan harrastaminen.


Lataa ppt "Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google