Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
1
Suolistosyöpäpotilaan ravitsemus
Heli Koivisto ravitsemussuunnittelija, KSSHP
2
Ravitsemushoito – syövän tukihoitoa
Hyvä ravitsemustila ylläpitää hyvää yleiskuntoa ja vastustuskykyä vähentää väsymystä ja uupumusta auttaa sietämään rankkoja hoitoja paremmin auttaa jaksamaan kotona ylläpitää hyvää elämänlaatua Syöpäpotilas voi itse vaikuttaa Heli Koivisto, KSSHP
3
Ravitsemustilan seuranta
Laihtuminen on merkki ravitsemustilan heikkenemisestä Laihtumisen syynä voivat olla syöpään liittyvät oireet ruokahaluttomuus, pahoinvointi, oksentelu, ummetus, ripuli, kipu, makumuutokset hoitojen sivuvaikutukset sairauden aikaansaama lisääntynyt energiantarve Heli Koivisto, KSSHP
4
Huoli ravitsemustilasta, jos
Ruokahaluttomuutta, ongelmia ruokailussa Painon muutokset BMI <21 ja laskusuuntainen Painonlasku 2% /vk tai >5% /kk tai >10% /6kk Pitkät ruokailuvälit Päivittäisen pääaterian puuttuminen Ruokaa jää jatkuvasti tähteeksi Leikkausta edeltävä aika tai jälkitila Heli Koivisto, KSSHP
5
Vajaaravitsemuksen ehkäisy ja hoito
Vajaaravitsemusta on helpompi ehkäistä kuin hoitaa Painotiedot ja painon seuranta Riittävä ravitsemushoito Ravitsemukseen liittyviin ongelmiin puututaan Heli Koivisto, KSSHP
6
Vajaaravitsemusriskin seulonta
sairaaloissa NRS menetelmä (Nutritional Risk Screening) perusterveydenhuollossa MUST-menetelmä (Malnutrition Universal Screening Tool) yli 65-vuotiaille MNA-menetelmän seulontaosa (Mini Nutritional Assessment) lapsilla kasvukäyrät Jokaisen potilaan riski seulotaan viimeistään kahden vuorokauden kuluessa hoitoon tulosta Heli Koivisto, KSSHP
7
NRS menetelmä (1) Heli Koivisto, KSSHP
8
NRS-2002 -menetelmä (2) 0 pistettä = ei ravitsemusriskiä
→ Kirjaa seulontatulos ja tee seulonta viikon välein, jos hoito jatkuu 1-2 pistettä = vähäinen ravitsemusriski → Kirjaa seulontatulos, motivoi potilasta hyvään ravitsemukseen. Tee seulonta viikon välein, jos hoito jatkuu 3-4 pistettä = kohtalainen ravitsemusriski → Kirjaa seulontatulos. Ravitsemusterapeutti tekee ravitsemushoitosuunnitelman tai toimitaan paikallisen ravitsemushoidon tehostamiskäytännön mukaan. Seuraa tehostamistoimenpiteiden toteutumista ja tehoa. Tee seulonta viikon välein, jos hoito jatkuu ≥ 5 pistettä = vakava ravitsemusriski → Toiminta kuten edellä. Viimeistään tässä tilanteessa ota pikaisesti yhteyttä ravitsemusterapeuttiin Heli Koivisto, KSSHP
9
Tehostettu ravitsemushoito
Ravitsemushoitoa tehostetaan heti, jos ravinnonsaanti tavallisesta ruuasta ei riitä energiarikas / runsaasti proteiinia sisältävä ruoka täydennysravintovalmisteet letkuravitsemus Ruuan tärkein ominaisuus on hyvä maku Rasvan määrä- ja laatutavoitteista tingitään Heli Koivisto, KSSHP
10
Täysipainoinen ateria
Kun proteiinin tarve on suurentunut / kun syöty ruoka-annos on pieni 1/3 PERUNAA / riisiä / makaronia 1/3 OSA KASVIKSIA 1/3 LIHAA / KALAA / MUNAA MAITO / PIIMÄ LEIPÄ, LEIPÄRASVA JÄLKIRUOKA (täydentää kasvisosan) Heli Koivisto, KSSHP
11
Täydennysravintovalmisteet
Kliinisiä ravintovalmisteita Paljon energiaa ja muita ravintoaineita pienessä määrässä Käyttövalmiita, helppo ottaa myös mukaan Runsaasti erilaisia vaihtoehtoja ja makuja Raikkaimpia jääkaappikylminä Annostus tarpeen mukaan 2-3 pakkausta /vrk Heli Koivisto, KSSHP
12
Forticare ja Nutridrink Compact
125ml runsaasti energiaa ja proteiinia Forticare: appelsiini-sitruuna, persikka-inkivääri, cappuccino Compact: banaani, mansikka, mokka, vanilja Heli Koivisto, KSSHP
13
Calogen Mansikanmakuinen rasvaemulsio Annostelu 30ml x 3 = 400kcal
varovainen aloitus Heli Koivisto, KSSHP
14
Aikuisen suolen pituus
ohutsuoli noin cm duodenum cm jejunum cm ( cm) ileumia loput paksusuoli cm naisilla suoli lyhyempi kuin miehillä Heli Koivisto, KSSHP
15
Ravitsemus suolileikkauksen jälkeen
Mitä osia ohut- ja/tai paksusuolesta on poistettu Kuinka paljon on poistettu ja paljonko suolta on jäljellä Kuinka pitkä aika on leikkauksesta Jäljelle jääneen suolen ja muiden elinten kunto potilaan ikä Heli Koivisto, KSSHP
16
Leikkauksen jälkeinen ravitsemushoito
Suolen vetovaikeuksien/suolentukkeuman ehkäisy: Syö rauhallisesti Pureskele ruoka hyvin Vältä heikosti sulavia ruokia, jotka saattavat aiheuttaa tukoksen Vältä kaasua muodostavia ruokia Huolehdi riittävästä nesteen saannista Heli Koivisto, KSSHP
17
”Avanne tehdään, jotta ihminen voisi jatkaa normaalia elämäänsä”
ruokien sopivuuden tietää vain itse kokeilemalla ja uudelleen kokeilemalla säännöllinen ateriointi pureskele tai hienonna mekaanisesti pääateria mieluimmin päivällä kuin illalla neste 1-2 l extraa/vrk suolalisä, muttei kaikille ruoka vaikuttaa ulosteen konsistenssiin, väriin ja hajuun painonseuranta myös lihomisen ehkäisemiseksi Heli Koivisto, KSSHP
18
Yleisohjeita Syöpäpotilaan ravitsemusopas, Suomen syöpäpotilaat ry
Ohjeita hoitajalle syöpäpotilaan ravitsemusneuvontaa varten, Medikes/santra Avanneleikatun ravitsemus, Dieettimedia Suolentukkeumaa ehkäisevä ruokavalio, Medikes/santra Heli Koivisto, KSSHP
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.