Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

PISTE- HITSAUS Toimintaperiaate Laitetyypit

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "PISTE- HITSAUS Toimintaperiaate Laitetyypit"— Esityksen transkriptio:

1

2 PISTE- HITSAUS Toimintaperiaate Laitetyypit
Hitsattavat materiaalit ja niiden mitoitus Valmistelut ja säädöt Työturvallisuus Työn suoritus Hitsit Ennen hitsausta (kertaus)

3 Toimintaperiaate Puristus - Pistehitsaus on vastushitsausta, jossa liitettävää kohtaa kuumennetaan sähkövirran avulla. Samalla liitoskohtaa puristetaan voimakkaasti yhteen. Elektrodi Sähkövirta - Pistehitsaus on kätevä ja helppo menetelmä liitettäessä yhteen ohutlevystä (yleensä alle 3mm) työstettyjä kappaleita. - Työsuorituksessa hitsattavat kappaleet asetetaan päällekkäin. Liitoskohtaa kuumennetaan ja puristetaan yhteen kahden sauvamaisen elektrodin välissä. Työkappaleet Hitsi Elektrodi - Liitoskohta kuumenee sähkövirran kulkiessa elektrodien välillä liitoskohdan läpi. Kuumennetut kohdat puristetaan toisiaan vasten lähes sulassa tilassa ja tapahtuu kappaleiden yhteensulautuminen eli hitsautuminen.

4 Pistehitsauslaitteita on kahta päätyppiä:
Laitetyypit Pistehitsauslaitteita on kahta päätyppiä: Jalkakäyttö - Laitetta ohjataan jalkapainikkeella - Erilliset hitsausvirran ja hitsausajan säädöt Vesijäähdytteinen Huomattavasti kookkaampi laite kuin käsikäyttöinen. Soveltuu suurempiin ja vaativampiin töihin Käsikäyttö - laitetta ohjataan puristuskahvan avulla käsikäyttöisesti - ei erillistä hitsausvirran ja -ajan säätöä eikä jäähdytysjärjestelmää - soveltuu kevyeen pajatyöskentelyyn

5 Laitetyypit / Pistehitsauslaitteiden pääosat
Paininkahva, jolla elektrodit painetaan toisiaan vasten Hitsausajan säätö Hitsausvirran säätö ja virtakytkin Puristusvoiman säätö Elektrodien varret Elektrodit, joiden väliin hitsattavat kappaleet asetetaan Jäähdytysvesiletkut Paininjalka, jolla elektrodit painetaan toisiaan vasten

6 Hitsattavat materiaalit ja niiden mitoitus
Pistehitsaus on oivallinen menetelmä liitettäessä yhteen ohutlevystä (”pellistä”) valmistettuja kappaleita. Aineenpaksuus on yleensä alle 3mm/työstettävä kappale. Pistehitsauksella voidaan liittää yhteen useimpia metalleja. Myös eri metallien keskenään liittäminen on mahdollista. Yleisimmin pistehitsausta käytetään eri terässeosten yhteen liittämisessä.

7 Valmistelut Hitsausvirran voimakkuus Hitsausajan kesto Puristusvoima
Pistehitsauksessa on kolme pääsäätöä jotka tulee asettaa ennen hitsausta: Hitsausvirran voimakkuus Hitsausajan kesto Puristusvoima jäähdytyshana - Jalkakäyttöisissä laitteissa tulee myös avata jäähdytyshana

8 Valmistelut/säädöt Puristusvoima säädetään koneen päällä olevasta ruuvista ja tarkistetaan jätepalojen avulla virran ollessa poiskytkettynä. Ohutlevyjä hitsattaessa aineenvahvuudet eivät suuresti muutu, joten puristusvoimakkuutta ei useinkaan tarvitse säätää. Hitsausvirta tulee olla sopivassa suhteessa hitsausaikaan nähden. Pyrkimyksenä on käyttää suurta hitsausvirtaa ja lyhyttä –aikaa. Hitsausvirta ja –aika säädetään alustavasti koneen ohjetaulukosta aineenpaksuuden mukaan. Kun säädöt ja asetukset on suoritettu kokeile hitsausta aina ensin jätepalaan hitsausvirheiden välttämiseksi. Käsikäyttöisissä laitteissa ei virtaa eikä aikaa säädetä erikseen, vaan hitsaus suoritetaan ”näppituntumalta” koepaloja hyväksikäyttäen.

9 Työturvallisuus Pistehitsaus on suhteellisen turvallinen työmenetelmä.
1.Roiskeiden varalta käytä kuitenkin aina käsineitä ja kirkkaita suojalaseja. 2.Vältä tulenarkojen vaatteiden käyttöä. 3.Tarkista että laite on asianmukaisessa kunnossa. 4.Hitsauksen jälkeen elektrodien kärjet sekä hitsattu kohta ovat kuumat. Älä koske paljain käsin.

10 Työn suoritus jalkakäytöllä
1. Kierrä jäähdytyshana auki ja tarkista etteivät jäähdytysletkut vuoda. 2. Valitse hitsausvirta sekä –aika koneen ohjetaulukosta ja säädä kone niiden mukaan. Mikäli ohjetaulukkoa ei ole saatavana säädä laite kokeilemalla. 3. Tarkista puristusvoima jätepaloja käyttäen ja tee mahdolliset säädöt ennen virran kytkemistä. 4. Kytke virta koneeseen. 5. Käytä kirkkaita suojalaseja sekä käsineitä. 6. Aseta hitsattavat kappaleet (jätepalat) alemman elektrodin päälle ja pidä niistä kiinni. 7. Paina jalkapoljin alas ja pidä sitä alhaalla 2-3 sekuntia hitsausvirran katkeamisen jälkeen. Näin hitsi ehti jäähtyä ja sille syntyy jälkipuristus. 8. Päästä poljin ylös. 9. Säädä hitsausvirtaa ja –aikaa tuloksen mukaan ja suorita testaus uudestaan. 10. Päästyäsi tyydyttävään tulokseen, voit suorittaa hitsauksen varsinaiseen työhösi.

11 Työn suoritus käsikäytöllä
1.Tarkista puristusvoima ja suorita mahdollinen säätö jätepalojen avulla. 2. Kytke virta koneeseen 3. Käytä suojalaseja sekä käsineitä. 4. Aseta hitsattava kohta alemman elektrodin päälle ja purista toisella kädellä paininkahvaa siten, että hitsattavat kappaleet pysyvät tiukasti paikoillaan. 5. Paina kahvaa lisää jolloin virta kytkeytyy ja laske mielessäsi muutama sekunti. Kun tarvittava aika on kulunut paina kahva pohjaan jolloin virta katkeaa. 6. Tarkista hitsaustulos ja muuta hitsausaikaa tarpeen mukaan.

12 Hitsit Hyvä pistehitsi on tasainen ja siinä näkyy keskellä sulan jättämä piste. Kuumenemisen aiheuttama tumma alue on halkaisijaltaan noin 1 cm. Kestävämmän tuloksen saavuttamiseksi kannattaa hitsejä laittaa useampi vierekkäin. Hitsausvirheet johtuvat lähes aina koneen vääristä asetuksista. Liian suuri virta ja pieni aika Liian pitkä aika ja pieni virta Liian suuri hitsausvirta ja -aika

13 Muista ennen hitsauksen aloitusta !
Jalkakäytössä: Käsikäytössä: Kierrä jäähdytyshana auki. Valitse hitsausvirta sekä –aika koneen ohjetaulukosta ja säädä kone niiden mukaan. Tarkista puristusvoima jätepaloja käyttäen ennen virran kytkemistä. Kytke virta koneeseen. Käytä suojalaseja sekä käsineitä. Suorita koehitsaus jätepaloihin ja säädä hitsausvirtaa ja –aikaa tuloksen mukaan Päästyäsi tyydyttävään tulokseen, voit suorittaa hitsauksen varsinaiseen työhösi. Tarkista puristusvoima jätepaloja käyttäen ennen virran kytkemistä. Kytke virta koneeseen. Käytä suojalaseja sekä käsineitä. Suorita koehitsaus jätepaloihin ja muuta hitsausaikaa tuloksen mukaan. Päästyäsi tyydyttävään tulokseen, voit suorittaa hitsauksen varsinaiseen työhösi.


Lataa ppt "PISTE- HITSAUS Toimintaperiaate Laitetyypit"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google