Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

LASTENNEUROLOGIA poliklinikka ja päiväsairaala rakennus 45 TERVETULOA.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "LASTENNEUROLOGIA poliklinikka ja päiväsairaala rakennus 45 TERVETULOA."— Esityksen transkriptio:

1 LASTENNEUROLOGIA poliklinikka ja päiväsairaala rakennus 45 TERVETULOA

2 Lastenneurologialla tutkitaan ja hoidetaan 0-15-vuotiaita lapsia ja nuoria sekä suunnitellaan avohuollossa tapahtuvaa kuntoutusta. Lapset tulevat lastenneurologialle terveyskeskuslääkärin, yksityislääkärin tai psykologin lähetteellä. Tyypillisiä tutkittavia ja hoidettavia ongelmia ovat aivoperäiset kohtausoireet (esim. epilepsia), kehityksen erityisvaikeudet (esim. kielen kehityksen erityisvaikeus), kehitysviivästymät ja -vammat, CP-oireyhtymä, muut liikunnallisen kehityksen poikkeavuudet ja muut aivo- ja selkäydinsairaudet.

3 LASTENNEUROLOGIAN POLIKLINIKKA JA PÄIVÄSAIRAALA Lastenneurologialla työskentelee moniammatillinen työryhmä: lastenneurologi, sairaanhoitajia, psykologi, puheterapeutti, toimintaterapeutti, fysioterapeutti, sosiaalityöntekijä, kuntoutusohjaaja, erityislastentarhanopettaja ja erityisopettaja. Työryhmä kootaan lapsen ja perheen yksilöllisen tarpeen mukaan.

4 POLIKLINIKKAKÄYNTI Tutkimukset toteutuvat vastaanottokäynteinä erillisinä päivinä: lapsen tapaavat esim. lääkäri, psykologi, puheterapeutti, toimintaterapeutti, fysioterapeutti. Lapsen asiat käsitellään työryhmässä poliklinikkakokouksessa. Kirjalliset yhteenvedot postitetaan kotiin.

5 PÄIVÄSAIRAALAN TUTKIMUSJAKSO Tutkimusjakson pituus suunnitellaan lapsen yksilöllisen tarpeen mukaan: jaksojen pituudet vaihtelevat yhdestä viiteen päivään Viikon aikana päiväsairaalassa käy kolme lasta viiden päivän tutkimusjaksolla (aloituspäivä ma, ti, to) yksi lapsi kolmen päivän tutkimusjaksolla (aloituspäivä ma) yksi lapsi kahden päivän tutkimusjaksolla (aloituspäivä ti) yksi lapsi yhden päivän tutkimusjaksolla (aloituspäivä ma)

6 Tutkimusjakson ajaksi lapselle on nimetty omahoitaja, joka ottaa perheen vastaan ja kertoo tarkemmin aikatauluista. Lapset tulevat aamulla ja lähtevät iltapäivällä kotiin. Tutkimusjakson aikana lapselle tarjotaan aamupala, lounas ja välipala. Tutkimusjakson päättyessä on kaksiosainen lähtökeskustelu: ensin vanhemmat/huoltajat tapaavat lääkärin ja sen jälkeen muun työryhmän työryhmän tapaamiseen perhe voi halutessaan kutsua esim. lapsen terapeutit ja päivähoidon tai koulun edustajan

7 TYÖRYHMÄN TEHTÄVÄKUVAUKSET Lastenneurologi tutkii lapsen, suunnittelee lääketieteelliset tutkimukset ja hoidot sekä osallistuu työryhmän kanssa kuntoutuksen suunnitteluun ja seurantaan. Sairaanhoitaja/lastenhoitaja toimii lapsen hoitajana tutkimusjakson aikana. Hoitaja vastaa lapsen ja perheen hoitotyöstä, arvioi lapsen taitoja päivittäistoiminnoissa ja antaa ohjausta perheelle. Psykologi arvioi lapsen kehitystason. Neuropsykologisessa tutkimuksessa selvitetään lisäksi kognition eri osa-alueiden (esim. kielelliset taidot, havaintotoiminnot, muisti, tarkkaavuus, toiminnanohjaus) vahvuudet ja heikkoudet.

8 Puheterapeutti arvioi lapsen puheen ja kielen kehitystä sekä ilmaisutaitoja ja antaa ohjausta vaihtoehtoisten kommunikaatiotapojen käytöstä. Puheterapeutti arvioi puheterapian tarpeen. Toimintaterapeutti arvioi lapsen toiminnallisia valmiuksia ja taitoja, kuten aistitiedon käsittelyn ja säätelyn kehitystä, kädentaitoja, leikkitaitoja, liikunnallisia taitoja sekä sosiaalisia taitoja ja vuorovaikutusta. Fysioterapeutti arvioi lapsen liikunnallista kehitystä ja ohjaa vanhempia lapsen kehityksen edistämiseksi. Fysioterapeutti arvioi lapsen apuvälinetarvetta, kokeilee apuvälineiden sopivuutta ja ohjaa niiden käytössä. Sosiaalityöntekijä ohjaa ja neuvoo perheitä sosiaaliturvaan ja palveluihin liittyvissä asioissa. Hänen kanssaan vanhemmat/nuoret voivat keskustella muistakin perheen tilanteeseen liittyvistä asioista.

9 Erityislastentarhanopettaja ja erityisopettaja toimivat työryhmässä varhaiskasvatuksen ja opetuksen asiantuntijana. Erityislastentarhanopettaja ohjaa vanhempia ja päivähoidon henkilöstöä lapsen varhaiskasvatukseen ja päivähoitoon liittyvissä asioissa. Erityisopettaja ohjaa vanhempia, opettajia ja koulunkäynninohjaajia lapsen koulun käyntiin liittyvissä asioissa. Kuntoutusohjaaja antaa tietoa perheelle ja lähiympäristölle vammasta tai sairaudesta, sen hoidosta ja kuntoutuksesta. Kuntoutusohjaajan työssä painottuvat käynnit esimerkiksi kotona, päivähoidossa tai koulussa.

10 Tutkimukset ja hoito suunnitellaan yksilöllisesti ja yhteistyössä vanhempien kanssa. Yhteistyö lapsen lähiverkoston (esim. päivähoito, koulu, terapeutit) kanssa on tiivistä.


Lataa ppt "LASTENNEUROLOGIA poliklinikka ja päiväsairaala rakennus 45 TERVETULOA."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google