Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Media vaikuttaa ravitsemusvalintoihin Hurtig 2015-2016.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Media vaikuttaa ravitsemusvalintoihin Hurtig 2015-2016."— Esityksen transkriptio:

1 Media vaikuttaa ravitsemusvalintoihin Hurtig 2015-2016

2 Kertaus 1.Mitä aatteellisia tai uskonnollisia syitä kasvisruokavaliota noudattavalla voi olla? 2.Mitä eri kasvisruokavaliotyyppejä on olemassa? 3.Mitä haasteita kasvisruokavalioon liittyy? 4.Miten uskonto voi ohjata ruokavaliota? 5.Mihin asioihin paljon liikkuvan on kiinnitettävä huomiota ravitsemuksessa?

3 Median rooli ravitsemuksessa Tarkastelkaa Vire-kirja sivun 207 kuvaa. Mitä näette? Mitä mainostetaan? Tuleeko sanoma esiin? Miten muuten sama asia oltaisi voitu mainostaa? Mitä muita mainoksia on, joissa esimerkiksi vartalolla yritetään myydä, mutta itse tuotteen rooli on vähäinen?

4

5

6 Kotitehtävät Lue kappale ” Media vaikuttaa ravitsemusvalintoihin” ja tee kappaleen lopusta sivulta 212 tehtävät 1-5 vihkoosi.

7 MIKÄ ON SYÖMISHÄIRIÖ! Syömishäiriö on melko tavallinen psykososiaalinen ongelma 1)jossa yksilö tarkkailee pakonomaisesti ruokaa ja/tai ruumiinpainoaan 2)fyysinen terveys vaarantuu jokapäiväinen elämä 3)ihmissuhteet sekä jokapäiväinen elämä vaikeutuvat.

8 Alkaa tavallisimmin teini-iässä Sairastuneista 90 prosenttia on naisia. ▫On nuorten naisten tavallisimpia mielenterveysongelmia ▫On yleisintä ryhmissä, missä keholla on suuri merkitys Poikien ja miesten, lasten ja vanhusten syömishäiriöt lisääntyvät jatkuvasti Syömishäiriöt ovat lisääntyneet voimakkaasti viimeisen 20 vuoden aikana

9 SYITÄ SAIRASTUMISEN TAUSTALLA 1.Kontrollintarve 2.Länsimainen hoikkuusihanne ja sitä kautta epärealistiset/ristiriitaiset odotukset itsestä 3.Sairastuvat ovat usein tunnollisia ja muita miellyttämään pyrkiviä. Myös kotoa saattaa tulla paineita 4.Syynä voi olla myös kapinaa/huomionhakuisuutta 5.Suuri elämänmuutos/kriisi 6.Oire jostain traumaattisesta tapahtumasta 7.Myös perinnöllinen altistus mahdollinen.

10 Testaa osaamisesi Lue Vire –kirjan sivut 210-211 ja paina asiat mieleesi mahdollisimman tarkasti…

11 Anoreksian oireita Nopea, huomattava laihtuminen Itsensä arvostaminen kehon painon ja muodon perusteella Jatkuva painon tarkkailu Kuukautisten poisjäänti Pelko lihomista kohtaan Jatkuva väsymys (energiaa ei ole, verensokeritaso alhainen) Ummetus (johtuu aineenvaihdunnan hidastumisesta) Hidas pulssi (sydämen vajaatoiminta) Matala verenpaine (sydämen vajaatoiminta) Viluisuus (alhainen ruumiinlämpö) Lisääntynyt hiustenlähtö Lisääntynyt karvoitus, esim. poskissa. Kuolema (aliravitsemus)

12 Bulimian oireita Toistuvat ahmimisjaksot Oksentaminen ahmimisen jälkeen Itsensä arvostaminen kehon painon ja muodon perusteella Pelko lihomista kohtaan Ummetus Vatsakipu Rytmihäiriöt Masennus Hammaskiilteessä vaurioita Kuukautiskierron häiriöt Itsetuhoisuus

13 Ortoreksian oireita Ruoan terveellisyydestä on tullut pakkomielle. Tarkkailee jatkuvasti, mitä syö. Ruoasta nauttiminen on sivuseikka. Elämä suunnitellaan ruokailujen mukaan. Jatkuva ruoan rasvapitoisuuden tarkkailu. Kavereiden kanssa ei voi ruokailla, usein ystäväpiiri häviää. Johtaa ponnisteluista huolimatta ravinnon puutostiloihin.

14 BED:n eli ahmintahäiriön oireita Ruoan ahmiminen Ei pysty tekemään ruokaa koskevia päätöksiä Ruokailujen väliin jättäminen Suuret painonvaihtelut Lihavuus

15 Syömishäiriön vaikutuksia Fhormonitoiminta muuttuu (Sukupuolihormonit stressihormonit ) FAineenvaihdunta hidastuu, ruumiinlämpö laskee, verenpaine laskee FSydämen rytmihäiriöitä FIho kalpenee, hiukset kuivuvat/vähenevät. Luusto heikkenee. Anemia FPuolustuskyky (valkosolujen määrä) alenee FRuoansulatus hidastuu, ummetus on yleistä FKuukautiset voivat jäädä pois. Myöhemmin raskaaksi tuleminen voi vaikeutua. FPojilla testosteronin eritys pienenee  parrankasvu loppuu, erektio- ongelmia PSeksuaalinen mielenkiinto häviää PMielentilat vaihtelevat. Ärtyisyyttä, vihaa, ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia PUni häiriintyy PRuumiin kontrollointi tuo toisaalta erittäin suurta voiman tunnetta

16 Eri syömishäiriöt

17 Eri syömishäiriöt, oikeat vastaukset:

18 Milloin syytä huoleen? Mistä voi huomata syömishäiriön? Kun huomaa seuraavia piirteitä: Nopea ja raju painon aleneminen (yleensä 2–3 kuukauden aikana). Kouluruokailut jäävät väliin. Toisten seurassa riisuminen jää pois. Jatkuva väsymys ja jaksamattomuus. (Huom! Anorektikko ei hyväksy tätä, vaan kompensoi sen tekoreippaudella.) Eristäytyminen ystävistä. Kommentoi usein ”söin juuri muualla”.

19 Miten voit auttaa kaveria, jos olet huolestunut? MITEN? Ota asia puheeksi. Vältä painostamista ja vahtimista. Auta kaveria löytämään itsestään hyviä puolia. MIHIN? Kannusta nuorta hoitoon. KENELLE? Puhu aikuiselle.

20 Mistä apua? Syömishäiriöihin haetaan apua samalla tavalla kuin mihin tahansa muuhunkin sairauteen. ▫Kaverit ▫Vanhemmat ▫Terveydenhuollon ammattilaiset ▫Kouluterveydenhoitaja ▫Opettajat ▫Valmentajat yms.. ▫Yleinen hälytysnumero: 112 ▫Suomen mielenterveysseura, Valtakunnallinen kriisipuhelin 0203 445 566 ▫Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Lasten ja nuorten puhelin 0800 120 400

21 Ensimmäinen askel on yleensä, kun uskaltautuu kertomaan asiasta läheiselle ystävälle. Omalle perheelle voi olla aluksi vaikea puhua syömishäiriöistä ja silloin läheinen ystävä voi tarjota tärkeän tuen. Puhuminen on tärkeää.

22 Jos olet huolissasi jostain ystävästäsi, yritä ohjata hänet hakemaan apua – menkää vaikka yhdessä terveydenhoitajan luo tai lääkärin vastaanotolle. Jos koet, että et jaksa yksin hakea apua, ota avuksi ystävien ja perheen tarjoama tuki.


Lataa ppt "Media vaikuttaa ravitsemusvalintoihin Hurtig 2015-2016."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google