Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Mielenterveyden häiriöt

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Mielenterveyden häiriöt"— Esityksen transkriptio:

1 Mielenterveyden häiriöt

2 Perustietoa Yleisesti katsotaan, että ihminen on mieleltään terve, kun hän kykenee selviytymään itsenäisesti arkisista toiminnoista. Jos nämä eivät ole kunnossa, on syytä huolestua omasta tai läheisen terveydestä. Mielensairaus on lääketieteellinen käsite ja kaikenikäisillä esiintyy niitä. Mielenterveyden häiriöt jaetaan viiteen pääluokkaan: mieliala-, ahdistuneisuus-, käytös- ja päihdehäiriöt sekä psykoosi. Yleisimmät syyt mielenterveyden heikkenemiseen: Huonot ihmissuhteet Perinnöllisyys On kokenut kiusaamista, perheväkivaltaa yms.

3 Mielialahäiriöt Masentunut mieliala Masennus eli depressio Kaksisuuntainen mielialahäiriö Oireet: voimattomuus, väsymys, univaikeudet, keskittymiskyvyn puute, kyvyttömyys tunteisiin tai nautintoon, itsearvostuksen katoaminen, muutokset ruokahalussa ja kielteinen minäkuva. Yleisimmillään vuotiailla.

4 Ahdistuneisuushäiriö
Paniikkihäiriö -toistuvat voimakkaat paniikkikohtaukset -geneettistä 30% -väenpaljous yleisin paniikkikohtauksen aiheuttaja Sosiaalisten tilanteiden pelko Pakko-oireet Syömishäiriö Oireet: rintakipu, sydämentykytys tai hengenahdistus, kuolemanpelko Ahdistuneisuuteen liittyy usein huono itsetunto tai turvallisuuden puute. 4-6% kärsii ahdistuneisuushäiriöstä.

5 Käytöshäiriö Epäsosiaalinen käyttäytyminen Aggressio Käytöshäiriöinen ei noudata sääntöjä, aiheuttaa mielipahaa muille valehtelemalla tai satuttamalla ja käyttäytyy vihamielisesti. Jos tämä jatkuu pitkään, seurauksena voi olla pitkäaikaisia mielenterveyden ongelmia, persoonallisuuden häiriöitä, rikollinen elämäntapa jne. Päihdehäiriöt Päihteiden väärinkäyttö Päihteiden ongelmakäyttö ja mielenterveydenhäiriöt kytkeytyvät toisiinsa monisyisesti.

6 Psykoosit Skitsofrenia Vakavin mielenterveyshäiriö Harhoja ja harhaluuloja Todellisuudentajun menettäminen Suomessa tautia sairastaa noin ihmistä. Tavallisesti puhkeaa vuotiaana.

7 Palvelut, hoito ja kuntoutuminen
Jos läheiset tai opettaja huomaa nuoressa mielenterveyden häiriöitä, käännytään oppilashuollon puoleen. Kouluterveydenhoitaja, lääkäri tai psykologi ovat avainhenkilöitä mielenterveyden hoidon kannalta. Kriisiavussa käsitellään tapahtumia ja kokemuksia, niin etteivät ne jää vaivaamaan mieltä. Apua saa myös kunnan mielenterveystoimistosta, johon kuuluu psykologi, psykiatrinen sairaanhoitaja ja hoitava lääkäri. Ensimmäisellä kerralla potilas diagnosoidaan ja hoito käynnistetään tarpeiden mukaan. Masentuneen nuoren hoitoon pyritään liittämään myös lääkehoito. Linkkejä apua tarvitseville ent&lang=FI

8 Mikäli huomaat apua tarvitsevan nuoren
Tue ja kannusta Älä jätä yksin: mene juttelemaan, kutsu hänet mukaan seuraasi, hymyile ja tervehdi  Ilmoita perheelle, terveydenhoitajalle ja/tai kuraattorille


Lataa ppt "Mielenterveyden häiriöt"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google