Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Bulimia ja laktoosi-intoleranssi

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Bulimia ja laktoosi-intoleranssi"— Esityksen transkriptio:

1 Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Terveystieto 4, Kaisa Lahti ja Viivi Alutoin

2 Bulimia Bulimia eli ahmimishäiriö on syömishäiriöihin luokiteltava mielenterveyden ongelma. Potilaat kärsivät toistuvista hallitsemattomista ahmimiskohtauksista, jonka jälkeen buliimikko katuu ja usein itse aiheuttaa ruoan poiston. Buliimikot usein pelkäävät, että lihoavat. Yleisimmin bulimiaan sairastuu naiset ja erityisesti nuoret naiset. Masennus ja ahdistuneisuus ovat yleisiä lisäoireita ja stressi kasvattaa riskiä sairastumiseen.

3 Bulimia: oireet Bulimian oireisiin kuuluu ahmiminen, ahmimisesta johtuva huono olo ja oksentaminen, sekä masennus ja ahdistuneisuus. Ahmimiskohtaukset koetaan häpeällisinä ja yritetään pitää salassa. Olennaista on pyrkimys päästä ahmitusta ruoasta eroon. Useimmiten oksentaminen on itseaiheutettua, mutta myös laksatiivien käyttö on yleistä. Lihomista yritetään estää liikunnalla ja paastoamisella. Ahmittu ruoka on useimmiten kaloripitoista, kuten keksit, jäätelö, karkit ja sipsit. Saattaa aiheuttaa myös fyysisiä oireita, kuten pahoinvointia, hammasvaivoja ja anemiaa, sekä vatsavaivoja.

4 Bulimia: esiintyvyys Sairastuneet ovat useimmiten nuoria naisia. Keskimääräinen puhkeamisikä on noin 18 vuotta. Läheskään kaikki bulimiatapaukset eivät tule ilmi. Arvioidaan, että noin 5% suomalaisista sairastaa bulimiaa elämänsä aikana. Bulimiaa esiintyy lähinnä hyvinvointivaltioissa.

5 Bulimia: hoito Bulimiaa hoidetaan erilaisilla terapioilla ja lääkityksellä. Erilaisia terapiamuotoja ovat esimerkiksi psykoterapia, ravitsemusterapia ja ryhmäterapia. Lääkehoidon jälkeen uudelleen sairastumisen riski on suuri. Bulimia on parannettavissa oleva häiriö ja noin puolet pääsee eroon oireista. Usein sairastumisesta hoidon aloittamiseen kestää pitkään, koska kohtaukset pidetään salassa. (noin 4 vuotta) Kuolemantapauksia on enemmän kuin tilastot näyttää.

6 Laktoosi-intoleranssi
Maitosokeria eli laktoosia pilkkoo suolessa laktaasi -niminen entsyymi. Ainoastaan pilkkoutunut maitosokeri pystyy imeytymään ohutsuolesta verenkiertoon. Laktaasin puuttuessa laktoosi jää suoleen ja kulkeutuu suolessa eteenpäin. Laktoosi-intoleranssi tarkoittaa sitä, että laktaasi-entsyymin puuttuessa esiintyy oireita. Laktoosi-intoleranssi todetaan useimmiten vasta aikuisiällä.

7 Laktoosi-intoleranssi: oireet
Maitotuotteiden käytön jälkeen esiintyy vatsavaivoja, kuten ilmavaivoja, turvotusta ja kipuja. Oireet ilmaantuvat noin 1-3 tunnin kuluttua ruokailusta. Herkkyys oireille on yksilöllistä ja lisäksi oireiden voimakkuus riippuu myös siitä, paljonko maitotuotteita käyttää.

8 Laktoosi-intoleranssi: hoito
Hoitona on maitosokerin välttäminen. Jotkut pärjäävät jos vähentävät normaaleja maitotuotteita, vaikka eivät lopettaisi niitä kokonaan. Useimmiten vähälaktoosinen tai kokonaan laktoositon ruokavalio auttaa oireisiin. Vähälaktoosisia tuotteita ovat esimerkiksi HYLA ja INTO tuotteet, ja kokonaan laktoosittomia esimerkiksi EILA. Usein myös soijavalmisteilla voi korvata maitotuotteet. Hoitona voi käyttää myös entsyymivalmisteita, joita on kapseli- ja tablettimuodossa. Niitä käytetään ennen laktoosipitoisen ravinnon nauttimista tai sen yhteydessä. Laktoosi-intoleranssia ei tule sekoittaa maitoallergiaan.

9 Lähteet Terveyskirjasto : Wikipedia:


Lataa ppt "Bulimia ja laktoosi-intoleranssi"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google