Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TE3 KIVUN HOITAMINEN Hurtig 2015-2016. KIPU= ELIMISTÖN VAROITUSMERKKI  Varoittaa kudosvauriosta tai sen uhkasta  Sen voi aiheuttaa jokin elimellinen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TE3 KIVUN HOITAMINEN Hurtig 2015-2016. KIPU= ELIMISTÖN VAROITUSMERKKI  Varoittaa kudosvauriosta tai sen uhkasta  Sen voi aiheuttaa jokin elimellinen."— Esityksen transkriptio:

1 TE3 KIVUN HOITAMINEN Hurtig 2015-2016

2 KIPU= ELIMISTÖN VAROITUSMERKKI  Varoittaa kudosvauriosta tai sen uhkasta  Sen voi aiheuttaa jokin elimellinen sairaus, vamma tai vaurio, psyykkinen tai psykosomaattinen tekijä. akuuttia 1. Äkillistä eli akuuttia kroonista 2. Pitkäaikaista eli kroonista  Hoitamaton akuutti kipu voi ajan myötä muuttua krooniseksi

3 Keskustele vierustoverisi kanssa: 1. Mikä on lääkkeiden tarkoitus? 2. Miksi lääkkeiden oikea annostus on tärkeää? 3. Miksi pakkausselosteeseen on hyvä tutustua? 4. Miten reseptilääkkeet eroavat itsehoitolääkkeistä? 5. Mitä tarkoittaa Kela-korvaus

4 Tarkistus  1. Lääkkeiden tarkoitus on lievittää oireita, parantaa sairauksia tai ennaltaehkäistä sairauksien syntyä.  2. Lääkkeen oikea annostus takaa lääkkeen parhaan mahdollisen tehon mahdollisimman pienillä haittavaikutuksilla.  3. Pakkausseloste kertoo kaikki tärkeimmät tiedot, joita tarvitaan lääkkeen käyttöön kuten annostuksen, käyttötarkoituksen, haittavaikutukset, mitä tulee huomioida lääkettä käytettäessä ja milloin lääkettä ei tule käyttää.  4. Itsehoitolääkkeet on tarkoitettu tilapäiseen käyttöön, lievien oireiden hoitoon. Niitä voi ostaa apteekista kuka tahansa. Reseptilääkkeet taas määrää lääkäri juuri kyseiselle henkilölle ja tiettyyn lääkärin selvittämään vaivaan.  5. Kela-korvaus on valtion antama alennus reseptilääkkeestä, jonka saa näyttämällä Kela-korttia.

5 Lääkkeiden oikea käyttö Lääkkeitä tulee käyttää harkitusti. Niiden tehtävänä on – lievittää oireita – parantaa sairauksia – ennaltaehkäistä sairauksien syntyä. Annettua annostusohjetta tulee aina noudattaa. Turha ja virheellinen lääkkeiden käyttö saattaa aiheuttaa –riippuvuutta – lääkkeen tehon heikkenemistä – myrkytysoireita.

6 ITSEHOITOLÄÄKKEET  Ilman reseptiä saatavia itsehoitoon tarkoitettuja särkylääkkeitä ja tulehduskipulääkkeitä.  Tarkoitettu1)tilapäisten oireiden hoitoon 2) lyhytaikaiseen, enintään muutaman päivän yhtäjaksoiseen käyttöön.  Resepti- ja itsehoitolääkkeiden tehossa tai haitoissa ei ole olennaisia eroja.  Useita tulehduskipulääkkeitä tai särky- ja flunssalääkkeitä ei pidä käyttää yhtä aikaa. Lääkkeet vaikuttavat samalla tavalla, mutta yhteiskäyttö ei lisää tehoa vaan suurentaa haittojen riskiä.

7 TULEHDUSKIPULÄÄKKEITÄ HARKITEN  Tulehduskipulääkkeitä käytetään eniten tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoitoon.  Käytetyimpiä itsehoitotulehduskipulääkkeitä ovat asetyylisalisyylihappo, ibuprofeeni ja ketoprofeeni.  Ohjeidenmukainen käyttö on tärkeää haittojen välttämiseksi, sillä riskit ovat todellisia: 1. Tulehduskipulääkkeet aiheuttavat kaikista lääkeaineista eniten sairaalahoitoa vaativia haittoja. 2. Suomessa sairaalahoitoa tarvitsee noin tuhat tulehduskipulääkkeiden käyttäjää vuodessa ja lääkkeen haittoihin menehtyy noin 200-300 suomalaista vuodessa.

8 LÄÄKKEILLÄ VOI OLLA HAITTAVAIKUTUKSIA Tulehduskipulääkkeiden haittavaikutuksia ovat esimerkiksi 1. vatsavaivat, 2. maha-suolikanavan vauriot, 3. mahahaava, 4. keskushermosto-oireet, 5. turvotukset, 6. astmaoireet, 7. munuaisten vajaatoiminta, 8. verenpaineen nousu. Tulehduskipulääkkeiden vakavat haitat lisääntyvät annosta suurennettaessa.

9 MITÄ ON SÄRKYLÄÄKEPÄÄNSÄRKY?  Päivittäinen tai lähes päivittäinen särkylääkkeiden käyttö voi johtaa särkylääkepäänsäryn syntymiseen.  Pitkäaikaisesti käytettynä jo kolmesti viikossa tapahtuva särkylääkkeen käyttö voi aiheuttaa sitä.  Kierteen katkaisemiseksi henkilö on vieroitettava särkylääkkeestä.  Vaikeimmissa tapauksissa vieroitus vaatii sairaalahoitoa.

10 LÄÄKETERMIT Lääkevaihto = Geneerinen substituutio=apteekki vaihtaa asiakkaan suostumuksella lääkärin määräämän lääkkeen edullisempaan vaihtokelpoiseen lääkkeeseen ellei lääkäri ole kieltänyt vaihtoa hoidollisin tai lääketieteellisin perustein. Rinnakkaislääke = lääke, jonka vaikuttava aine, lääkemuoto ja vahvuus ovat samat kuin alkuperäislääkkeellä. Rinnakkaistuontilääke = rinnakkaistuojan maahantuoma ja uudelleen pakkaama lääke, joka on alun perin tarkoitettu myytäväksi jossain muussa ETA-maassa. Vaihtokelpoiset lääkkeet ovat Lääkelaitoksen keskenään vaihtokelpoisiksi määrittelemät alkuperäis-, rinnakkais- ja rinnakkaistuontilääkkeet. Vaihtokelpoisiksi hyväksytään vain sellaiset lääkkeet, jotka ovat keskenään yhtä tehokkaita, turvallisia ja laadukkaita.

11 Sairauksien hoitoon liittyväsanasto  Pelaa terveyden sairauksien hoito-aiheista peliä, jossa oikea määritelmä ja sen selitys yhdistetään siirtämällä sanat päällekkäin (scatter) tai kysytään monivalinta ja oikein/väärin kysymyksiä (test).  https://quizlet.com/88051711/sairauksien- hoitaminen-flash-cards/ https://quizlet.com/88051711/sairauksien- hoitaminen-flash-cards/  Löydät harjoitukset osoitteella www.quizlet.comquizlet.com Sairauksien hoitaminen > Eeva-Maria1 > yläpalkista scatter tai test tai race


Lataa ppt "TE3 KIVUN HOITAMINEN Hurtig 2015-2016. KIPU= ELIMISTÖN VAROITUSMERKKI  Varoittaa kudosvauriosta tai sen uhkasta  Sen voi aiheuttaa jokin elimellinen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google