Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

KPEDU Yksilöllisiä polkuja 3T-hanke, Tuotantokoulu, tutkinto- ja työhautomo-hanke 9.9.2014 Anne Eteläaho.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "KPEDU Yksilöllisiä polkuja 3T-hanke, Tuotantokoulu, tutkinto- ja työhautomo-hanke 9.9.2014 Anne Eteläaho."— Esityksen transkriptio:

1 KPEDU Yksilöllisiä polkuja 3T-hanke, Tuotantokoulu, tutkinto- ja työhautomo-hanke 9.9.2014 Anne Eteläaho

2

3 Tavoite: Ammatillisen koulutuksen opintojen läpäisyn tehostaminen ja opintojen keskeyttämisen ehkäisy ovat ensiarvoisen tärkeitä nuorten syrjäytymisen ehkäisyn näkökulmasta. Työvaltaista ja toiminnallista koulutusta kehittämällä voidaan osa keskeyttämisistä ehkäistä. Alueemme nuorisotyöttömyys on myös vakava ongelma, joka vaatii välittömästi toimenpiteitä. Ikäluokkien pienentyessä tehostetuilla toimilla parannetaan alueen kasvavien yritysten osaavan työvoiman saantia. Hankkeen avulla kehitetään myös yhteiskuntatakuuta. Hankkeen kohderyhmää valittaessa on hyödynnetty alakohtaisia työllistymistilastoja, ammattibarometreja, tilastojärjestelmiä sekä Reimari-tilastoja.

4 METALLIALAN TUOTANTOKOULU Kehitetty yhteistyössä Kokkotyö-säätiön kanssa. Palkattu opettaja sekä työvalmentaja. L evijoki, Sanna.Mari :

5 MITÄ HYVÄÄ? Opintoja saa suoritettua nopeammin Pieni porukka, riittävästi apua saa jos tarvii Tuotantokoulukonsepti hyvä Opetus on hyvää Pieni ryhmä on hyvä Juha on hyvä opettaja Oma työtahti

6 ”Toimintaa tulisi ehdottomasti jatkaa, suuri apu opiskelijoille, että saavat erityisopettajan opastusta opintoihin, pulmakohdat selviää ja opinnot etenee. tulokset ovat olleet hyviä. opiskelijat ovat muuttuneet silminnähden tyytyväisemmiksi, itseluottamus ja usko itseen on palannut. opettaja on hyvin sopiva eli auli jaksaa ja jaksaa ja ymmärryksellä lempeällä jämeryydellä” TUTKINTOHAUTOMOA Opiskelijalle olisi etu, että pääsisi ajoissa erityisopettajan ohjaukseen, kun kerran tiedämme, että toisin toimimalla homma parantuu, emmekö voisi kehittyä siihen suuntaan.

7 Opiskelijat tekivät vetoomuksen toiminnan jatkamisesta ” Siellä on ollut hyvä tehdä tehtäviä ja erityisopettaja on avustanut hyvin” ” Nostattaa motivaatiota tulla kouluun, tehtävät eivät tunnu niin mahdottomilta kun saa yksityistä opetusta” ”Auttaa oppilaita saamaan rästit pois päästötodistuksen pienen luokan ja hiljaisuuden ansiosta” ”On parempi opiskella pienemmässä ryhmässä” ”Paras paikka opiskella atto-aineita” ”Pystyy keskittymään paremmin ku mitä isossa luokassa ja erittäin hyvä opettaja. Auttaa paljon saada opiskella hiljaisessa ja rauhallisessa ympäristössä kuin että opiskelisi suuremmissa ryhmissä. Yksityinen opiskelu antaa paremmat mahdollisuudet oppia ” Pystyy keskittymään paremmin ja saa rauhassa tehdä kun ei ole ylimääräistä hälinää ympärillä. Aivan mahtava juttu tämä tutkintohautomo” ”Tuotantokoulu ja hautomo liittyvät toisiinsa, minulla on keskittymishäiriö ja jos tätä ei olisi en tulisi kouluun, en voi mennä isoon ryhmään”

8 ARVIOINTIJAKSO KOKKOTYÖ-SÄÄTIÖLLÄ Hankeen aikana on kehitetty arviointijaksoa Kokkotyö-säätiölle. Tavoitteena on ollut yksilöidyn tiedon saaminen opiskelijan valmiuksista suoriutua työvaltaisesta opiskelusta, opiskelijan mahdollisista rajoitteista, kehittymisalueista ja sitoutumishalukkuudesta opiskeluun. Tavoitteena on ollut myös selventää opiskelijan palvelutarvetta. Jakson tavoitteet on laadittu yhteistyössä opiskelijan, oppilaitoksen ja palvelun tarjoajan kanssa olemassa olevaa taustatietoa hyödyntäen. Kartoituksen aikana on kartoitettu havainnoimalla opiskelijan valmiuksia suorittaa tutkinto työvaltaisesti oppien. Jakson aikana on myös varmennettu opiskelijan opiskelusuunnitelma. Kohderyhmänä ovat olleet Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän opiskelijat, joiden opiskeluvalmiuksien kartoittaminen on ollut tarpeellista. Tarkoitettu kymmenelle opiskelijalle 14 päivän jaksoja, päivän kesto on 7 tuntia. Opiskelijan valmiuksia on kartoitettu hänen ollessaan Kokkotyö-säätiön työosastolla suorittamassa työtehtäviä. Kartoituksessa on kiinnitetty huomiota sosiaalisiin taitoihin, ryhmätyötaitoihin, työelämän pelisääntöjen tuntemiseen, aktiivisuuteen ja opiskeluhalukkuuteen

9 REKRYNEUVOJA AMMATTIOPISTOLLA  Madaltanut kynnystä hakeutua palveluiden piiriin, varsinkin erityistä tukea tarvitsevilla opiskelijoilla.  Tietoa TE-toimiston palveluista matalalla kynnyksellä.  Opettajien ja muiden ohjaajien helpompi lähettää opiskelija kun tuttu henkilö ottaa vastaan  Hyvä, ystävällinen ja empaattinen palvelu.

10 LUKUJA Projektissa aloittaneet Tavoite 150 joulukuu 2013 mennessä 436 Suoritetut tutkinnot Tavoite 28 joulukuu 2013 mennessä 17 Koulutus- ja henkilötyöpäivät Tavoite 160 joulukuu 2013 mennessä 510 Tiedotustilaisuuksiin osallistuneet Tavoite 811 joulukuu 2013 mennessä 962

11 Hankkeeseen ovat tutustuneet mm. seuraavien paikkakuntien koulutuksen järjestäjät  Vaasa  Oulu  Kemijärvi  Seinäjoki  Berliini  Antwerben  Haapavesi  Kuopio

12 VAKIINNUTTAMINEN Hanketoimintaa jatkunee joulukuun loppuun 2014 saakka, sen aikana hiotaan vielä tuotteita Rekryneuvontaan etsitään kevyt malli, infot, cv. HOJKS- valmistuneet Erityisammattioppilaitos Luovin kanssa käyty neuvotteluja ja tullaan syksyn aikana edelleen käymään siitä voisivatko jatkossa varata joitakin paikkoja Kokkolaan ja ylläpitää tuotantokoulua Kokkotyö-säätiön tiloissa. Yksittäisiä opiskelijoita voidaan laittaa jatkossakin tuotantokouluun. Hautomoa kehitetään edelleen ja pyritään kokeilemaan ja levittämään muissa Kpedun toimipaikoissa. Arviointijaksolle täytyy myös saada jonkinlainen jatko ja pysyvyys jossakin muodossa.

13 Eduskunnan 2013 teettämän syrjäytymistä ehkäisevien hankekartoituksen, tehtyjen kyselyjen ja eduskunnas­sa järjestetyn työpajan perusteella yhteisinä nimittäjinä nuorten syrjäytymistä ehkäisevien palvelujen hyville käytännöille ovat: nuoria käytännössä palveleva, pysyvä ja tarvittavasti pitkäaikaisesti henkilökoh­taista ja yksilöllistä tukea tarjoava työntekijä (ohjaaja, valmentaja, tukihenkilö) nuorta auttava toimiva yhteistyöverkosto (työparityöskentely, tiimi, organisaatioiden välinen työryhmä) sekä palveluiden tarjoaminen nuorta lähellä ja keskitetysti (yhden luukun periaate, saattaen vaihtaminen, jalkautuva työ) Peruspalveluja kehittämällä voidaan estää ongelmien pitkittyminen ja tätä kautta vähentää jatkuvasti lisääntyvää tarvetta turvautua kalliisiin erikoispalveluihin, mikä on erittäin tärkeää palvelujärjestelmämme kokonaistaloudellisen kehittämisen kannalta. Kriittisimpiä elämänvaiheita ovat koulutuksen nivelvaiheet ja muut elämän siirtymävaiheet, joissa nuorille tarjottava tuki on syrjäytymisen ehkäisyn kannalta tehokasta toimintaa.


Lataa ppt "KPEDU Yksilöllisiä polkuja 3T-hanke, Tuotantokoulu, tutkinto- ja työhautomo-hanke 9.9.2014 Anne Eteläaho."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google