Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TVT ja verkko-opetuksen ryhmän muistio

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TVT ja verkko-opetuksen ryhmän muistio"— Esityksen transkriptio:

1 TVT ja verkko-opetuksen ryhmän muistio
eNorssin kevätseminaari,

2 TVT-työryhmään ilmoittautuneet:
Eeva Sara Turun normaalikoulu Favorin Jukka Tampereen yliopiston normaalikoulu Honkanen Jari Oulun normaalikoulu Jankama Hilppa Rauman normaalikoulu Ojala Anna-Mari Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu Auvinen Merja Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu Östring Heidi Tampereen yliopiston normaalikoulu Lehtinen Tiina Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu Horila Mikko Tampereen yliopiston normaalikoulu Kiviharju Jani Helsingin normaalilyseo Komu Aleksi Savonlinnan normaalikoulu Tammi Tuomo Tampereen yliopiston normaalikoulu Kleemola Marjut Turun normaalikoulu Metsälä Sanna Savonlinnan normaalikoulu Sjölund Jari Turun normaalikoulu Nieminen Kari Tampereen yliopiston normaalikoulu Nyyssönen Kimmo Savonlinnan normaalikoulu Kaustio Irmeli Turun normaalikoulu Keskitalo Johanna Turun normaalikoulu Luodeslampi Tero Tampereen yliopiston normaalikoulu Broman Lars Vasa Övningsskola Peltokorpi Päiviö Jyväskylän normaalikoulu Järvinen Juha Tampereen yliopiston normaalikoulu Laukkarinen Anna Jyväskylän normaalikoulu Mulari Petteri Lapin yliopiston harjoittelukoulu Mononen Mika Joensuun normaalikoulu Telkki Eveliina Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu

3 Torstai 28.4.2016, agenda Mitä preseminaarista jäi kotiinvietäväksi?
Koodaus tulee kouluun, yhteistyötä norssien välillä? Verkko-opetuksen kehittäminen ja laajentaminen perusasteelle? Kuluneen vuoden tavoitteiden toteutuminen Resursointitarpeet lukuvuodelle 2016 – 2017 OPS ja TVT-strategiat. Tilannekatsaus & hyvät käytänteet jakoon. Tulevan lukuvuoden uudet avaukset, mahdollinen yhteinen OPH-hakemus? Muuta Sähköinen harjoittelun suorituskortti? Joensuun & Savonlinnan Oivalla & Onnistu -päivät

4 muistio Esiteltiin lyhyesti preseminaarissa käsitellyt asiat. Arvioitiin kuluneen vuoden tavoitteiden toteutumista suhteessa eNorssin talous- ja toimintasuunnitelmaan (esitelty tarkemmin seuraavilla sivuilla). Keskusteltiin talokohtaisista TVT-strategioista ja toimeenpanodokumenteista sekä niiden suhteesta opetussuunnitelmaan. Todettiin, että prosessi on pitkällä ja eNorssin yhteistä strategiaa liitteineen (osaamistasotaulukko, ohjelmointipolku) on hyödynnetty ilahduttavan laajasti. Päätettiin laatia kaksi yhteistä verkostohakemusta OPH:n rahoitushakuun. Toinen hankkeista kohdentuu perusasteelle ja keskiössä personoidut oppimisympäristöt ja se, miten oppimisympäristöt tukevat oppimista (koordinaattorina Helsinki) ja toinen hanke lukioon jatkoksi Luto- ja Tomas hankkeille (koordinaattori vielä vahvistamatta). Keskusteltiin resursointitarpeista lukuvuodelle 2016 – Ryhmä toivoo eNorssin varaavan tulevan lukuvuoden talousarviossaan 4000 € TVT-kehittämiseen. Keskusteltiin Norssiope.fi-hankkeen loppuunsaattamisesta sekä syksyllä mahdollisesti alkavasta INNOPE-hankkeesta. Keskusteltiin tarpeesta sähköiselle suorituskortille harjoitteluun liittyen.Tarve on yhteinen, mutta yksiselitteistä ratkaisua ei löydetty. Keskusteltiin ohjelmoinnin tulosta kouluun ja siitä, mitä tämä tuo tullessaan. Päätettiin jakaa toimivia materiaaleja ja toimintamalleja yli koulurajojen sekä jatkaa ohjelmointipolun kehittämistä. Materiaalit löytyvät jaetusta GoogleDrive kansiosta osoitteesta Keskusteltiin verkko-opetuksen kehittämisestä, kurssitarjottimen laajentamisesta sekä verkko-opetuksen viemisestä myös perusasteelle. Päätettiin jättää rehtoreille esitys verkko-opetuksen järjestämiseksi sekä yhdenmukaisten ohjeiden ja käytänteiden laatimiseksi.

5 4 TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN KEHITTÄMINEN
Tavoite: Toiminnan sisältö: 4.1 Tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön kehittäminen Kokeillaan, kehitetään ja sovelletaan teknologiaa kouluympäristössä, ohjatussa harjoittelussa ja opetuksessa (laitteet, ohjelmistot ja palvelut) TVT-strategian mukaisesti. Osallistutaan ajankohtaisiin tutkimushankkeisiin ja haetaan aktiivisesti lisärahoitusta eri kanavien kautta. Huomioidaan tulevan hallitusohjelman painotukset ja sen mukanaan tuomat kehitystarpeet. 4.2 Verkko-opetus Suunnitellaan, kehitetään ja järjestetään monimuotoista verkko-opetusta lukiossa ja perusasteella. Edelleen kehitetään lukiokoulutuksen verkkokurssitarjontaa ja aktivoidaan verkkokurssitarjottimen käyttöä. Pyritään tukemaan uusien verkkokurssien syntymistä verkkokurssikoulutuksella ja toimijoiden tapaamisella. Lisätään opettajaopiskelijoille ohjausta ja mahdollisuuksia osallistua verkko-opetuksen suunnitteluun ja toteutukseen. 4.3 TVT-strategian kehittäminen ja seuranta Saatetaan loppuun harjoittelukoulujen yhteinen tieto- ja viestintätekniikan strategia. Yhteiseen strategiaan laaditaan liitteiksi ohjelmointipolku sekä oppilaiden osaamistavoitteita kuvaava osaamiskartta. Kehitetään, päivitetään ja arvioidaan koulukohtaisia TVT-strategioita. 4.4 Osaava-ohjelma, Norssiope.fi-hanke Jatketaan eNorssin ja Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun Norssiope.fi-yhteistyöhanketta V-vaiheeseen. Hankkeessa laajennetaan harjoittelukoulun henkilöstön TVT-taitoja ja jaetaan asiantuntijuutta. Hankkeen viidennen ja viimeisen vaiheen päättyessä pyritään vakiinnuttamaan Norssiope.fi-toiminta (osaamisen kehittäminen ja varmistaminen sekä TVT-täydennyskoulutus ja tuki) osaksi harjoittelukoulujen arkea. 4.5 Lukiohanke (LUTO) Tulevaisuuden lukion avoin toimintakulttuurihanke LUTO jatkuu. Hanke painottaa yhteisöllistä työskentelytapaa ja jakamisen kulttuuria kaikissa harjoittelukoulujen lukioissa. Hankkeessa kokeillaan, testataan ja kehitetään eri oppimisalustojen, digitaalisten välineiden, e-materiaalien ja sähköisten kokeiden toimivuutta. Jatketaan aineryhmien kokoontumisia. LUTO-hankkeen päätyttyä toimintaa jatketaan TOMAS-hankkeen muodossa, jossa painopisteenä on lukion yhteisöllinen toimintakulttuuri ja monipuolinen arviointi sähköisessä ympäristössä. 4.6 Muut yhteistyöhankkeet Toimitaan yhteistyössä erilaisten verkostohankkeiden kanssa ja osana niitä (esim. Future Classroom Network-hanke, Oppimaisema 2.0-hanke, SiTEC 3-hanke)

6 4 TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN KEHITTÄMINEN
Tavoite: Toiminnan sisältö: 4.1 Tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön kehittäminen Kokeillaan, kehitetään ja sovelletaan teknologiaa kouluympäristössä, ohjatussa harjoittelussa ja opetuksessa (laitteet, ohjelmistot ja palvelut) TVT-strategian mukaisesti. Osallistutaan ajankohtaisiin tutkimushankkeisiin ja haetaan aktiivisesti lisärahoitusta eri kanavien kautta. Huomioidaan tulevan hallitusohjelman painotukset ja sen mukanaan tuomat kehitystarpeet. Tavoitteiden toteutuminen: Verkostona eNorssi on aktiivisesti hakenut lisärahoitusta ja tehnyt yhteistyötä. Kehitys- ja kokeilutyötä on toteutettu pääosin yksiköissä itsenäisesti. Useissa normaalikouluissa on panostettu kuluvan lukuvuoden aikana ohjelmointiin. LUTO- ja TOMAS-hankkeissa on kehitetty lukion sähköistä arviointia.

7 4 TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN KEHITTÄMINEN
Tavoite: Toiminnan sisältö: 4.2 Verkko-opetus Suunnitellaan, kehitetään ja järjestetään monimuotoista verkko-opetusta lukiossa ja perusasteella. Edelleen kehitetään lukiokoulutuksen verkkokurssitarjontaa ja aktivoidaan verkkokurssitarjottimen käyttöä. Pyritään tukemaan uusien verkkokurssien syntymistä verkkokurssikoulutuksella ja toimijoiden tapaamisella. Lisätään opettajaopiskelijoille ohjausta ja mahdollisuuksia osallistua verkko-opetuksen suunnitteluun ja toteutukseen. Tavoitteiden toteutuminen: Verkko-opetuksessa on paljon työtä tehtävänä, ja kehittämistä tarvitaan verkkokurssitarjonnan lisäämiseksi. Ryhmä esittää rehtoreiden suuntaan toiveen, että verkkokurssien järjestämistä tuetaan yhteisin sopimuksin ja korvauksin. Lienee tärkeää saada tässä vaiheessa kehittämistoiminnan nimissä toteutettua verkkokursseja melko pienilläkin osallistujamäärillä. Perusasteen puolelta tarvitaan pioneereja verkkokurssien toteutukseen.

8 4 TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN KEHITTÄMINEN
Tavoite: Toiminnan sisältö: 4.3 TVT-strategian kehittäminen ja seuranta Saatetaan loppuun harjoittelukoulujen yhteinen tieto- ja viestintätekniikan strategia. Yhteiseen strategiaan laaditaan liitteiksi ohjelmointipolku sekä oppilaiden osaamistavoitteita kuvaava osaamiskartta. Kehitetään, päivitetään ja arvioidaan koulukohtaisia TVT-strategioita. Tavoitteiden toteutuminen: Yhteinen tieto- ja viestintätekniikan strategia on laadittu syyslukukaudella Koulukohtaisesti on luotu siihen pohjautuvat toimintasuunnitelmat on tehty/tehdään sen jälkeen. Näiden lisäksi on yhteistyöverkostossa luotu ohjelmointipolku- ja taitotasodokumentit.

9 4 TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN KEHITTÄMINEN
Tavoite: Toiminnan sisältö: 4.4 Osaava-ohjelma, Norssiope.fi-hanke Jatketaan eNorssin ja Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun Norssiope.fi-yhteistyöhanketta V-vaiheeseen. Hankkeessa laajennetaan harjoittelukoulun henkilöstön TVT-taitoja ja jaetaan asiantuntijuutta. Hankkeen viidennen ja viimeisen vaiheen päättyessä pyritään vakiinnuttamaan Norssiope.fi-toiminta (osaamisen kehittäminen ja varmistaminen sekä TVT-täydennyskoulutus ja tuki) osaksi harjoittelukoulujen arkea. Tavoitteiden toteutuminen: Norssiope.fi-hanke on täyttänyt valtaosin sille asetetut tavoitteet, ja se on poikinut toimintamalleja, jotka jäävät varmasti myös elämään. Harjoittelukoulujen henkilöstön TVT-osaaminen on selvästi parantunut, ja taitoja on saatu siirrettyä ohjattuun harjoitteluun. . Täydennyskoulutusta on toteutettu kaikissa yksiköissä erilaisin toteutumismallein.

10 4 TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN KEHITTÄMINEN
Tavoite: Toiminnan sisältö: 4.5 Lukiohanke (LUTO) Tulevaisuuden lukion avoin toimintakulttuurihanke LUTO jatkuu. Hanke painottaa yhteisöllistä työskentelytapaa ja jakamisen kulttuuria kaikissa harjoittelukoulujen lukioissa. Hankkeessa kokeillaan, testataan ja kehitetään eri oppimisalustojen, digitaalisten välineiden, e-materiaalien ja sähköisten kokeiden toimivuutta. Jatketaan aineryhmien kokoontumisia. LUTO-hankkeen päätyttyä toimintaa jatketaan TOMAS-hankkeen muodossa, jossa painopisteenä on lukion yhteisöllinen toimintakulttuuri ja monipuolinen arviointi sähköisessä ympäristössä. Tavoitteiden toteutuminen: LUTO- ja TOMAS-hankkeissa on kehitetty lukion sähköistä arviointia. LUTO-hanke päättyi 2015 loppuun, ja TOMAS-hanke jatkaa toimintakulttuurin ja arvioinnin kehittämistä lukioissa.

11 4 TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN KEHITTÄMINEN
Tavoite: Toiminnan sisältö: 4.6 Muut yhteistyöhankkeet Toimitaan yhteistyössä erilaisten verkostohankkeiden kanssa ja osana niitä (esim. Future Classroom Network-hanke, Oppimaisema 2.0-hanke, SiTEC 3-hanke) Tavoitteiden toteutuminen: Olemme onnistuneet verkostoitumaan ja kehittämään yhteistyötä useiden hankkeiden ja toimijoiden kanssa.


Lataa ppt "TVT ja verkko-opetuksen ryhmän muistio"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google