Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

taustaa: Kirkko kaikille - Suomen ev. lut

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "taustaa: Kirkko kaikille - Suomen ev. lut"— Esityksen transkriptio:

1 saavu – Kirkon saavutettavuusohjelma on syntynyt kirkolliskokouksen aloitteesta
taustaa: Kirkko kaikille - Suomen ev.lut. kirkon vammaispoliittisen ohjelman (2003) päivitys Yhteiskunnallisesti taustalla ovat YK:n vammaisten ihmisten oikeuksia koskevan yleissopimus, EU:n vammaisstrategia ja Suomen vammaispoliittisen ohjelma VAMPO 2010–2015. Niiden kaikkien viesti on sama: kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia ja heillä tulee olla mahdollisuus vaikuttaa elämäänsä sekä palvelujen suunnitteluun ja toteutukseen. Saavutettavuus tarkoittaa kaikkien ihmisten mahdollisuutta osallistua ja olla osallisina riippumatta heidän erilaisista ominaisuuksistaan. Se on yhdenvertaisuuden edistämistä. ohjelman lähtökohtana ovat teologiset perustelut osallisuudelle ja saavutettavuudelle saavu, Kirkon saavutettavuusohjelma tarkastelee saavutettavuutta erityisesti vammaisten henkilöiden sekä viittomakielisten kannalta. Samat periaatteet sopivat usein myös muiden kieli- ja kulttuurivähemmis­töjen, maahanmuuttajien ja ikääntyneiden ihmisten kohtaamiseen. Saavutettavuusohjelma on suunnattu seurakuntalaisille, kirkon työntekijöille ja luottamushenkilöille. Siihen sisältyy toimenpideosio, jonka toteutumista Kirkon vammaistyön neuvottelukunta seuraa. Toimenpide-ehdotukset on suunnattu seurakunnille, hiippakunnille ja kokonaiskirkolle.

2 Esitteeseen on koottu tiiviisti se, mistä saavu -ohjelmassa on kyse
Vasemmalla on se, minkä pitää toteutua, että osallisuus olisi mahdollista Keskellä oleva on se, mistä kirkossa pohjimmiltaan on kyse: Voin kokea Pyhän kosketuksen, uskon. teologiset perustelut: Oikealla kerrotaan siitä, mitä osallisuus käytännössä tarkoittaa. Ihmiskäsitys vasta yhdessä, erilaisina olemme Jumalan kuva erilaisuus ei ole syntiä, mutta ihmisarvon kyseenalaistaminen on vammat eivät ole syntiä, mutta epätasa-arvoinen kohtelu on meidät on luotu elämään yhdessä olemme kokonaisia vasta suhteessa muihin Jumalan pelastava rakkaus Kristuksessa ei luokittele, syrji eikä aseta ihmisiä eriarvoiseen asemaan Kirkkokäsitys vain saavutettava kirkko on uskottava Kristuksen kirkko, kirkko on avoin kaikille työ Jumalan valtakunnan tulemiseksi: oikeudenmukaisuus ja yhdenvertaisuus – ”Rakastakaa Jumalaa ja toisianne!” Osallisuus kolmiyhteisestä Jumalasta saa kirkossa yhteisöllisen muodon, ruumiillistuu. Se merkitsee Jumalan luomistyön hyvyyksien jakamista, jotta kaikki pääsisivät niistä osalliseksi Kirkon tehtävä ja olemus kietoutuvat erottamatta toisiinsa!!! Jatkuva haaste suunnitella, järjestää, arvioida ja kehittää työtä niin, että mahdollisimman moni löytää uskon merkityksen ja oman paikkansa kirkon toiminnassa elämäntilanteensa mukaisesti. - Seurakuntalainen on vahva ja aktiivinen sana; miten moneen suuntaan se avautuu, väkevänä ja toimivana!

3 Keskeisiä käsitteitä: oikeudenmukaisuus, yhdenvertaisuus, osallisuus, esteettömyys eli fyysinen saavutettavuus Seurakunnan tehtävänä on omassa toiminnassaan purkaa osallisuuden esteitä. Silloin saavutettavuus ja yhdenvertaisuus lisääntyvät. Sen pitäisi siis olla seurakunnan toiminnan pohjavire. Ohjelma antaa osallisuuden ja yhdenvertaisuuden esteiden purkamiseen konkreettisia työvälineitä. Asenteet ovat suurin este. Ne ovat myös vaikeimmin muutettavissa. - esteet voidaan raivata pois Fyysinen saavutettavuus eli esteettömyys muodostuu mm. liikkumisesta, näkemisestä ja kuulemisesta – vaivaton siirtyminen paikasta toiseen, valaistus riittävä ja häikäisemätön, jokainen työntekijä osaa käyttää induktiosilmukkaa Seurakuntalaisen tulee voida sanoa: Olen tässä! Olen ihan kokonaisena tässä. 3. Kommunikoinnin esteet muodostuvat siitä, että en näe, kuule tai ymmärrä. Ohjelma avaa käsikirjamaisesti erilaisia tapoja kommunikoida. Kakkien aistien käyttäminen on tärkeää. Monikanavaisuus auttaa, jotta en vain puhu, voin samalla piirtää tai tukiviittoa tarvittaessa. Selkokielestä hyödymme me kaikki, mutta erityisesti ne joilla on puheen tai kirjoitetun tekstin hahmottamisen tai ymmärtämisen vaikeuksia, vaikka siksi että on juuri alkanut käyttää suomen kieltä. Konkretian ja selkeän puheen tarve on huutava monimutkaisen, abstraktin puheen kirkossa. 4. Strateginen työskentely on seurakunnan toiminnan ja talouden suunnittelun väline. Se tarvitsee pohjakseen teologista työskentelyä ja tietoa. Tässä luottamushenkilöt ovat avainasemassa, sillä saavutettavuusajattelu ja strateginen linjaaminen kattavat toiminnan suunnittelun ja toteutuksen, rekrytoinnin, toimitilat, hankinnat, henkilöstön kehittämisen ja luottamushenkilöiden kouluttamisen 5. Koulutus on tiedon jakamista, käytännön osaamisen lisäämistä ja asenteisiin vaikuttamista. Saavutettavuus ujuttautuu ajattelumalliksi olemassa oleviin kirkon ammatillisiin ja täydentäviin koulutuksiin. Mutta ensi sijaista on myös oman osaamisen jakaminen omassa tiimissä, työyhteisössä ja verkostoissa. 6. Kirkon suurin resurssi ja voimavara ovat ihmiset. Siksi saavutettavuuden eteenpäin meneminen on enemmän kuin mahdollista, sillä asenteet ovat muuttuvia, vaikka hitaasti, kokemusasiantuntijoiden hyödyntäminen ei vie rahaa, eikä teologinen työskentely tai vinkkien antaminen. Kaikkea ei mitata rahassa. Resurssien käytön lähtökohtana näky siitä, millainen ja mikä on osallisuuden yhteisö. 7. Paikallinen verkostoituminen on tärkeää. Paikalliset yhteistyökumppanit, vaikkapa vammaisyhdistykset, voivat tarjota kokemusasiantuntijoiden tärkeää tietoa yhteiseen hyvään. ME!!! Seurakunta ei ole nuo vaan me. Saavutettavuuskin haastaa työntekijät uuteen tapaan toimia. Yhdessä tekemiseen rinta rinnan tasaveroisina - coach!

4 Minulla on oma paikkani seurakunnassa
Minulla on oma paikkani seurakunnassa! - Missä on minun paikkani kirkossa/seurakunnassa? Minua tarvitaan! - Mitä minulla on annettavaa yhteiseen jakoon? Voin antaa itsestäni! - Mitä kirkosta/seurakunnasta puuttuu, jos minun paikkani on tyhjä? saavutettavan seurakunnan rakentamisessa jokaisella on paikkansa ja tehtävänsä on lupa olla, olla osallinen, olla yhdenvertainen, toimia, antaa ja vastaanottaa

5 Toimenpideosio: Ajatus on, että seurakunnan työyhteisön tutustuttua ohjelmaan ja työstettyä sen teologista pohjaa, seurakunta valitsee kohdan ja kohtia, joissa se haluaa nyt laittaa asioita kuntoon, hankkia tietoa ja edetä; mikä on nyt oleellisinta tai kiireellisintä Saavutettavuussivut: tieto ja käytännön ideat – kättä pidempää Ohjelma antaa tietoa ja jakaa toimivia tapoja parantaa saavutettavuutta. Toimintamallit on kerätty eri puolilta Suomea. Kirkon viittomakieliset verkkosivut, Usein ihmettelen, vaikeimmin kehitysvammaisten rippikoulukirja ja pistevirsikirja ovat esimerkkejä ohjelman myötä syntyvistä materiaaleista, jotka palvelevat seurakuntalaisia ja työntekijöitä. (tuleeko esimerkkejä?) kirkossa, hiippakunnissa ja seurakunnissa on paljon osaamista ja oikeaa asennetta – erityisesti tässä joukossa! tämän osaamisen jakaminen päättäjille ja eri toimijoille: luottamushenkilöille, esimiehille, kaikille työtovereille ei vain diakonian etuoikeus tai velvollisuus, saavutettavuus on koko seurakunnan asia diakoniassa on tietoa ja taitoa – älkää pitäkö sitä vain itsellänne!


Lataa ppt "taustaa: Kirkko kaikille - Suomen ev. lut"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google