Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ikääntyneiden ja vammaisten palvelut - työryhmä

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ikääntyneiden ja vammaisten palvelut - työryhmä"— Esityksen transkriptio:

1 Ikääntyneiden ja vammaisten palvelut - työryhmä
Väliraportti

2 1. Työryhmän työn vaihe Ikääntyneiden ja vammaisten palvelujen työryhmän puheenjohtajana toimii Päivi Tryyki, projektipäällikkönä Anu Kallio. Eri asiakokonaisuuksien työstämiseksi työryhmälle on perustettu seuraavat alatyöryhmät: Ikäihmisten palvelut, pj Katja Uitus-Mäntylä Vammaisten palvelut, pj. Tuulikki Parikka Erityisryhmien asumispalvelut, pj. Marianne Viitasalo-Männistö Omaishoidon tuki (yli 65-vuotiaat), pj. Mari Ollinpoika Omaishoidon tuki (alle 65-vuotiaat), pj. Päivi Tryyki Tehtävänä on Laatia palvelukuvaukset ikääntyneiden ja vammaisten lakisääteisistä palveluista Kuvata palvelujen integraation kannalta keskeiset palveluprosessit/ palvelupolut Laatia ikääntyneiden ja vammaisten palveluissa maakunnallisesti yhtenäiset kriteerit Kartoittaa asiakasryhmien palvelutarpeet tarkennetulla tasolla (alue/ kunta jne.) tietopohjaksi palvelurakenteen ja palveluverkon valmistelutyöhön Tuottaa mallinnus ikääntyneiden asiakas- ja palveluohjauksesta osaksi muuta maakunnan asiakasohjauksen suunnittelua Toimeenpanosuunnitelma kevätkaudelle 2018 on tarkistettu ja tarkentuu edelleen.

3 1. Työryhmän työn vaihe Ikääntyneiden ja vammaisten työryhmä on kokoontunut vuoden 2018 aikana kaksi kertaa, keväälle on sovittuna 4 kokousta. Alatyöryhmillä on kevään aikana kullakin 4-6 kokousta. Ryhmien tuotokset käsitellään koostetusti pääryhmän toukokuun kokouksissa. Palvelukuvausten laadinta on meneillään. Oman haasteensa lakisääteisten palvelujen kuvauksille tuo, että lakipaketit ovat vielä vahvistamatta ja vammaispalvelun lainsäädännön uudistus on kesken.  Kriteerien laadinta on meneillään. Palvelujen kriteerit toimivat järjestäjän työkaluina mm. arvioitaessa asiakasmääriä palveluissa, joissa tehdään viranhaltijapäätös palvelun myöntämisestä.  Palvelutarpeiden kartoitus on aloitettu, ja työryhmä on koonnut aluekohtaista tilastoaineistoa. Tietopohjana ovat valtakunnalliset tilastot, Kelan tilastot ja kuntien tuottamat tiedot. STM:n kärkihanke KAAPO/ Pirkanmaan Ikäneuvo mallintaa 18 kunnan  yhteisessä kokeilussa mm. asiakas- ja palveluohjausta yhteisin kriteerein.  Palvelujen kuvaukset, kriteerit ja palvelutarvekartoitukset linkittyvät maakuntavalmistelun aikatauluissa mm. sote-keskuksen ja sote-liikelaitoksen palvelujen suunnitteluun, asiakasohjaukseen, palveluverkkoon sekä asiakassetelin ja henkilökohtaisen budjetoinnin pilotointiin. 

4 2. Riskienhallinta Työryhmän riskikartoitusta tehdään jatkuvana työnä sekä väliraportoinnin yhteydessä. Asiakasnäkökulma on keskeisenä järjestäjän asettaessa tavoitteet ja kriteerit palvelutuotannolle.  Riskikartoitusten pohjaksi tarvitaan myös ennakointitietoa ja skenaariomalleja mm. asiakkaiden ostokäyttäytymisestä uusissa palvelurakenteissa, palvelujen rajapintojen yhteensovittamisen tavoista, prosessien johtamisen vaihtoehdoista, tietojärjestelmävalintojen soveltuvuudesta sekä palvelutuotannon valvontaan liittyvistä resurssi- ja osaamistarpeista (palvelujen sisältö, asiakastason sopimukset). Palvelujärjestelmän kustannusten nousuun liittyvät riskit pienenevät, jos painopiste siirtyy korjaavista palveluista yhä enemmän ennaltaehkäisevään ja alkuvaiheen tukeen. Näiden toimintojen osalta uudet innovatiiviset ratkaisut, digitaalisten palvelujen lisääminen sekä niiden helppo tavoitettavuus ovat keskeisiä. Myös Hyte-toiminnassa yhdessä sovitut toimintamallit kuntien ja maakunnan rajapinnassa edistävät kuntalaisten varhaisen tuen saamista. Asiakas- ja palveluohjaus on merkittävässä roolissa palvelujen oikea-aikaisuuden ja oikean kohdentamisen varmistamiseksi. Tähän sisältyy tehtävä varmistaa, että asiakkaiden henkilökohtaisiin palvelupolkuihin ei tule katkoja. Asiakas- ja palveluohjauksen yhteinen suunnittelu maakuntavalmistelussa tukee sitä, että ohjaustoiminnan mallista saadaan luotua useita asiakasryhmiä palveleva monialainen kokonaisuus.

5 3. Muut huomiot ja terveiset uudistusvalmistelulle
Valmistelun haasteet haasteen lakisääteisten palvelujen kuvauksille tuo, että lakipaketit ovat vielä vahvistamatta ja vammaispalvelun lainsäädännön uudistus on kesken työelämäosallisuus- ja kuntoutuslainsäädäntöä ollaan uudistamassa, vaikutuksia myös vammaispalvelujen järjestämiseen luovuttavien organisaatioiden muutosvalmennus toimintalinjojen valintojen ja päätöksenteon aikataulut Työryhmien työskentely tärkeä huomioida, ettei työryhmissä tehdä päällekkäistä työtä järjestäjäryhmän ja palveluryhmän vuoropuhelu edistää molempien suunnittelutyötä yhteisinä resursseina mm. tilastoaineiston keskitetty kerääminen yhteinen malli mm. palvelujen käsikirjalle ja prosessien kuvaamiseen Muutosviestintä positiivista julkisuutta valmistelun etenemisestä tulee lisätä, erityisesti luovuttavien organisaatioiden suuntaan


Lataa ppt "Ikääntyneiden ja vammaisten palvelut - työryhmä"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google