Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

LEIRINOHJAAJAKOULUTUS

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "LEIRINOHJAAJAKOULUTUS"— Esityksen transkriptio:

1 LEIRINOHJAAJAKOULUTUS
MALLI POWER POINT

2 Partio on yhdessä tekemistä, leirejä, retkiä, kavereita, tekemällä oppimista!
Esimerkkejä partiosta, ja siitä miksi juuri partiolaiset ovat hyviä kertomaan leireihin liittyvistä asioista. (Kuvat: internet ja päpa/SP kuvapankit)

3 PÄIVÄN OHJELMA Tervetuloa, keitä me olemme Mikä on leiri Miten toimin leirinohjaajana Turvallisuudesta vähän Hieman työelämän pelisääntöjä

4 KATSOTAAN YKSI VIDEO ALKUUN!
jiBxSvkIPkwzHT01_-FDklpbFKSRsCK

5 MILLAINEN ON HYVÄ LEIRI?
Ota muutama henkilö siitä vierestä, ja muodostakaa ryhmä. Miettikää keskenänne, millainen on teidän mielestänne hyvä leiri! Aikaa tähän on muutama minuutti! Millaisia asioita edellinen video sisälsi, mistä asioista leiri koostuu?

6 MILLAISISTA PALIKOISTA LEIRI RAKENTUU?

7 Leiri rakennetaan näistä
Leiripaikka Metsässä vai kaupungissa

8 Leiri rakennetaan näistä
Leiriaika Talvileiri vai kesäleiri Päiväleiri vai yöleiri

9 Leiri rakennetaan näistä
Ohjelma Onko leirillä joku teema? Mitä tarvikkeita tarvitaan jotta ohjelma toteutuu? Minkä ikäisiä osallistujat ovat

10 Leiri rakennetaan näistä
Vastuunjako Kuka määrää mitä ja milloin tehdään?

11 Leiri rakennetaan näistä
Turvallisuus Ensiapuvälineet (ja miten niitä käytetään) Nukkua täytyy, vaikka olisi kuinka hauskaa Millaista ohjelma on? Entä jos tulee koti-ikävä

12 Leiri rakennetaan näistä
Muonitus Hyvä ruoka, parempi mieli! Allergiat, ruokavaliot!!

13 Leiri rakennetaan näistä
Leiripaikka Vastuunjako Miten leirin paikka yms. Vaikuttaa siihen mitä voidaan tehdä? Kuka määrää mitä ja milloin tehdään? Turvallisuus Leiriaika Ensiapuvälineet (ja miten niitä käytetään) Talvileiri vai kesäleiri Päivä vai yöleiri? Nukkua täytyy, vaikka olisi kuinka hauskaa Ohjelma Millaista ohjelma on? Onko leirillä joku teema? Entä jos tulee koti-ikävä Mitä tarvikkeita tarvitaan jotta ohjelma toteutuu? Muonitus Minkä ikäisiä osallistujat ovat Hyvä ruoka, parempi mieli! Allergiat, ruokavaliot!!

14 HYVIN SUUNNITELTU LEIRI ON HELPPO, KIVA JA TURVALLINEN LEIRI

15 Esimerkki leirin ohjelmarungosta
Tässä esimerkki yhden leirin ohjelmarungosta.

16 Esimerkki leirin päivä-ohjelmasta
TORSTAI Vastuussa: Nella 8.30 Aamupala 9.00 lipunnosto Eki johtaa 9.15 Eka ohjelma - melontaa Muistakaa pelastusliivit! 12.00 Lounas 13.00 Toka ohjelma - kiipeilyä Kypärät 16.00 Vapaa-aikaa 16.30 Päivällinen 17.30 Iltaohjelma - leiriolympialaiset Jokainen ryhmä suunnittelee lajin 19.00 Iltapala ja saunat Lettuja nuotiolla 22.00 Hiljaisuus ja nukkumaan Esimerkki leirin päiväohjelmasta.

17 TEHTÄVÄ: LEIRIJULISTE
Minkä ikäisille leiri on tarkoitettu? Leirillä tulisi olla joku teema, joka näkyy nimessä tai muuten. Päättäkää, miten pitkä leiri on ja missä se järjestetään. Kuvatkaa hieman leirin ohjelmaa. Tyyli vapaa! Valmistautukaa esittelemään työnne. HARJOITUS 1: Seuraavaksi voisitte jakautua neljään ryhmään, jokainen ryhmä saa tehtäväksi suunnitella julisteen teidän leirillenne! Voitte piirtää, kirjoittaa, kuvata sen miten haluatte, kunhan seuraavat asiat tulevat esille siitä.

18 TEHTÄVÄ: PÄIVÄOHJELMA
Saatte nyt lisäksi leirin päiväohjelmaa varten oman lomakkeensa. Millaisia leirinne päivät ovat? Miettikää, mitä asioita ja millaista ohjelmaa leirinne päivät voisivat sisältää? Mitä asioita teidän on otettava huomioon?

19 NYT ON LEIRIN PALIKAT KASASSA! ENTÄS SITTEN?

20 MINÄ LEIRINOHJAAJANA! Meitä ihmisiä on monenlaisia erilaisia.
Osa on hiljaisia, osa puheliaita. Osa on rauhallisesti paikallaan, osa ei pysty hetkeäkään keskittymään paikallaan. Nyt mietitään hetki sitä millainen on hyvä leirinohjaaja. Erilaisia rooleja tarvitaan. Joku on hyvä hoivaamaan, joku pitää tunnelman koholla. Joku toimii erotuomarina, ja joku keksii ratkaisun tilanteessa kuin tilanteessa.

21 Neuvokaa minua! Saatte Post it-lappuja ryhmällenne
Jokainen miettii ensin itse, käymme sitten laput yhdessä läpi HARJOITUS 2: Seinälle on laitettu fläppipaperí, johon piirretty tai liimattu muutamia erilaisia lasten kuvia. Tämä toimii pohjana työskentelyssä.

22 Kirjoittakaa post-it lapuille!
Millaisia erilaisia lapsia ja nuoria leirillä voi olla? Jokainen saa vaikka 1-3 post it –lappua, joille kirjoittaa. Ei oikeita eikä vääriä vastauksia. Laput viedään vuoronperään fläpille, ja samanlaiset ryhmitellään yhteen. Käydään läpi mitä on saatu, ja millaisia ajatuksia se herättää.

23 Kirjoittakaa sitten uusille post-it lapuille!
Miten voin itse huolehtia siitä, että jokaisella näistä lapsista ja nuorista olisi kiva olla leirillä? Seuraavaksi saatte toisen väriset post it –laput, joille kirjaatte asioita, joilla voitte vaikuttaa siihen, että jokaisella lapsella olisi kivaa leirillä.

24 Nyt käydään nämä yhdessä läpi!
Tuodaan Post-it-laput yhteiselle fläpille Millaisia keinoja minulla on käytössä?

25 Millaisia keinoja? Vinkkejä!
Leirin säännöt hyvä luoda, myös sopimus siitä mitä tapahtuu jos sääntöjä ei noudateta Hiljaiset lapset, ylivilkkaat lapset Kiinnittäkää huomiota leirihenkeen, kaikki mukaan! Jokaiselle oma ryhmä Ryhmälle oma nimi, huuto, viiri Ryhmäytysleikit, nimileikit, tutustumisleikit!

26 TURVALLISUUS Mitä kaikkea leirillä voi tapahtua?
HARJOITUS 3: Seuraavaksi laitan neljä eri casea ympäri huonetta näkyville. Voitte nousta ylös ja verrytellä, ja käydä lukemassa caset ja miettiä mitä tekisit jos vastaavanlainen tilanne tulisi eteesi. Mieti myös, miten voisit ennaltaehkäistä kyseistä tapahtumaa

27 Mitä on tapahtunut? Mitä teet! Miten ennaltaehkäiset?
Lapsi sanoo, että leikin tiimellyksessä tunsi kuin joku olisi pistänyt. Kädessä on punainen ja turvonnut paukama.

28 Mitä on tapahtunut? Mitä teet! Miten ennaltaehkäiset?
Leirialueella haisee savu, huomaat että nuotiopaikalta on lentänyt kipinä joka on sytyttänyt maan tuleen.

29 Mitä on tapahtunut? Mitä teet! Miten ennaltaehkäiset?
Nuori on vetäytynyt omiin oloihinsa pois muiden joukosta. Kuulet toiselta leiriläiseltä, että toiset leiriläiset ovat nimitelleet häntä kaikkien edessä.

30 Mitä on tapahtunut? Mitä teet! Miten ennaltaehkäiset?
Yksi ryhmä lähti metsään tekemään sinne tehtyä rastirataa, mutta ei ole tullut takaisin määräaikaan mennessä.

31 HUPS! Tapaturma Palovamma Tulipalo Kiusaaminen Uiminen Eksyminen
Riippuu siitä onko pieni vai iso, jokaisella leirillä EA-vastaava ja välineet! Palovamma Kylmää, ja tarvittaessa soitto 112 Tulipalo 112, alkusammutus, millä välineillä? Kiusaaminen Mitä teet! Miten ennaltaehkäiset? Ohjaajan vastuu olla esimerkki ja puuttua tapauksiin! Uiminen Osaavatko kaikki uida? Uimaparit käyttöön ja aina aikuinen valvomassa Eksyminen Ei mennä tuntemattomaan metsään, kartat kuntoon!

32 tYÖELÄMÄN PELISÄÄNNÖT
Leiriohjaajakoulutus

33 Työntekijällä on oikeuksia mutta myös velvollisuuksia

34 Työntekijällä on oikeuksia mutta myös velvollisuuksia

35 YLEISESTI… PUHELIMEN KÄYTTÖ TYÖAIKANA, NOT COOL
OLE AJOISSA, MYÖHÄSTYMINEN EI OLE SIISTI JUTTUJOS ET TIEDÄ MITEN TOIMIA, PYYDÄ APUA! KAIKKEA EI TARVITSE HETI OSATA 15-VUOTIAS SAA TEHDÄ OMAN TYÖSOPIMUKSEN ITSE, ALLE 15- VUOTIAS TARVITSEE HUOLTAJAN LUVAN HUOLEHDI ETTÄ SAAT KIRJALLISEN TYÖSOPIMUKSEN TYÖTODISTUS ON TÄRKEÄ, SÄILYTÄ SE KAIKKIA TÖITÄ EI SAA TEETTÄÄ NUORILLA

36 MITÄ ASIOITA HUOMIOITAVA ERITYISESTI LASTEN LEIREILLÄ

37 Lasten leireillä huomioitava
Lasten leireillä huomioitava erityisesti: Lapset ovat erilaisia, toisia voi jännittää, toisia taas ei yhtään Säännöt on hyvät tehdä yhdessä ja käydä läpi, niitä on myös ohjaajien noudatettava (vaikkapa kiroilu, puhelimen käyttö tms.) Ohjaaja on idoli! Lapset matkivat helposti vanhempien tekemisiä, ole siis hyvä esimerkki Lasten asioista, edes nimistä ei saa puhua leirin jälkeen vapaa-ajalla. Jos lapsi kertoo jotain esimerkiksi kotioloistaan, ja se jää sinua painamaan, niin muista kertoa siitä leirinjohtajalle. Mitä muuta tulee mieleen?

38 Mistä on hyötyä! Ole reipas, mukava oma itsesi! Ei tarvitse esittää tai olla jotain muuta. Leireillä on hyötyä siitä, että on erilaisia ohjaajia – toiset osaavat kaikki leikit ja ovat äänessä enemmän, toiset ovat rauhallisempia. Kaikkia tarvitaan! Leikeistä on hyötyä! Laita muutama vakkarileikki itsellesi muistiin. Ensiaputaidot on valttia, vahinkoja sattuu kaikille Harrastukset auttavat, jalkapallojoukkueessa opitaan yhteistyötä, partio opettaa vähän kaikkea. Hyödynnä näitä taitoja kun haet töitä.

39 MITÄ ASIOITA HUOMIOITAVA ERITYISESTI METSÄLEIRILLÄ

40 Jokamiehenoikeudet lyhyesti
Saat Et saa liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen muualla kuin pihamaalla ja erityiseen käyttöön otetuilla alueilla (esimerkiksi viljelyksessä olevat pellot ja istutukset) aiheuttaa häiriötä tai haittaa toisille tai ympäristölle häiritä lintujen pesintää ja riistaeläimiä kaataa tai vahingoittaa puita oleskella tilapäisesti alueilla, missä liikkuminenkin on sallittua (esimerkiksi telttailla riittävän etäällä asumuksista) ottaa sammalta, jäkälää, maa-ainesta tai puuta häiritä kotirauhaa poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia roskata onkia ja pilkkiä ajaa moottoriajoneuvolla maastossa maalla ilman maanomistajan lupaa kulkea vesistössä ja jäällä kalastaa ja metsästää ilman asianomaisia lupia

41 KIINNOSTAISIKO LASTEN TAI NUORTEN RYHMÄN OHJAAMINEN?
Esitellään partiotoimintaa!

42 KIITOS!


Lataa ppt "LEIRINOHJAAJAKOULUTUS"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google