Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Mitä tutkittiin? aivojen otsalohkon vaurioitumisen seurauksia

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Mitä tutkittiin? aivojen otsalohkon vaurioitumisen seurauksia"— Esityksen transkriptio:

1 Mitä tutkittiin? aivojen otsalohkon vaurioitumisen seurauksia
Phineas Gagen onnettomuus rautakanki päästä läpi, poskesta sisään ja päälaesta ulos → suurimmat vahingot otsolohkojen ventromediaalisissa osissa eli etusisäosissa. ei halvauksia tai kognitiivisia ongelmia, mutta hänen luonteensa muuttui → ennen mukava ja tunnollinen, nyt laiska ja aloitekyvytön Elliott, jonka elämän emotionaalinen toimintakyky ja älyllinen suoritustaso erottuivat selvästi toisistaan Elliot suoriutui neuropsygologiseista testeistä loistavasti. Kuitenkin hän joutui elämässään jatkuvasti vaikeuksii ottaessaan riskejä.

2 Miten tutkittiin? Tutkija Antonio Damasio kehitti Elliottia varten pelitehtävän, jossa on neljä korttipakkaa ja tutkittava saa valita kerrallaan yhden kortin jostakin pakasta. Tutkittava saa jokaisen nostetun kortin jälkeen joko tietyn summan rahaa tai hän joutuu itse maksamaan tietyn sakkosumman. Kaksi pakoista on laadittu niin, että niistä valitsemalla pääsee ajan myötä voitolle ja kaksi muuta tuottaa ajan myötä tappiota. Pelin palkitsemis- ja ja rangaistussäännöt ovat kuitenkin niin monimutkaiset, ettei niitä pysty selvittämään päättelemällä.

3 Mikä tulos saatiin? Phineas Gagen onnettomuudesta saatiin selville että emootiot ja tunteiden säätely ovat yhteydessä aivotoimintoihin Damasion pelistä kävi ilmi, ettei Elliott pystynyt hyödyntämään aavistuksenomaista tunnetta. Hän teki haitallisia valintoja ja hävisi pelin. Terveet koehenkilöt alkoivat välttää huonoja valintoja selvästi aiemmin ja oivalsivat pelin luonteen. Damasio on esittänyt tutkimustensa perusteella, että ihmisen kyky arvioida riskejä ja välttää potentiaalisia vaaratilanteita perustuisi ventromediaalisen otsalohkon, mantelitumakkeen ja tuntoaivokuoren muodostaman verkoston toiminnalle. Verkoston toiminta on pääosin tahdonvaraisen kontrollin ja tietoisuuden ulkopuolella


Lataa ppt "Mitä tutkittiin? aivojen otsalohkon vaurioitumisen seurauksia"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google