Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Työväen Urheiluliiton Suur-Helsingin piiri: historia ja kansalaistoiminnan muutos Mikko Mäkinen Jyväskylän yliopisto Kansalaistoiminta.NYT 9.11.2017.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Työväen Urheiluliiton Suur-Helsingin piiri: historia ja kansalaistoiminnan muutos Mikko Mäkinen Jyväskylän yliopisto Kansalaistoiminta.NYT 9.11.2017."— Esityksen transkriptio:

1 Työväen Urheiluliiton Suur-Helsingin piiri: historia ja kansalaistoiminnan muutos
Mikko Mäkinen Jyväskylän yliopisto Kansalaistoiminta.NYT

2 Lähtökohtia Työväen Urheiluliitto on perustettu tammikuussa 1919 ja Helsingin piirijärjestö noin kuukautta myöhemmin TUL työväestön urheilu-, nuoriso- ja kasvatusjärjestö; työväenurheilu liikkeenä myös kansainvälinen TUL mukana linjaamassa suomalaisen liikunta- ja urheilupolitiikan suuntaa ja rahanjakoa aina 1990-luvun alkuun asti Nykyisin vanhat aatteelliset ja poliittiset sidokset suurelta osin purkautuneet

3 Liikunnan kansalaistoiminnan kaudet (Itkonen)
Järjestökulttuurin vaihe (1900‒30) Toiminnan vanhaa ydintä Helsingin kantakaupunki ja Kallion alue Tiukka jako porvarilliseen ja työväenurheiluun: liittyminen TUL:n seuraan tietoinen poliittinen teko Työväenyhdistysten ja -talojen alakulttuuri: eri toiminnot (urheilu, musiikki, teatteri, kirjallisuus ja opintopiirit) ”sulassa sovussa” keskenään Vanhemmista, isoista yleisseuroista versosi uusia seuroja  etenkin Helsingin Jyry (p. 1902)

4 Suurin osa liikuntapaikoista seurojen ja harrastajien ylläpitämiä ja omistamia, mikä vaikutti myös lajivalikoimaan

5 Harrastuksellis-kilpailullinen vaihe (1930‒60)
TUL:n toiminta kasvoi merkittävästi sotavuosien jälkeen  Helsingin piiri laajeni Helsingin alueliitosten myötä (”vanha Stadi” vs. maaseutuseurat) TUL:n urheilijat vaiheittain mukaan kansainvälisiin arvokisoihin ja yhteiseen sarjatoimintaan SVUL:n lajiliittojen kanssa: esim. Helsingin olympiakisat 1952 yhteistuumin järjestetty Uudempia suosittuja lajeja mm. koripallo ja lentopallo

6 Tärkeä murroskohta: TUL:n sisäinen poliittinen kamppailu johti liiton hajaannukseen ja uuden Suur-Helsingin piirijärjestön perustamiseen Useita perinteisiä, menestyksekkäitä seuroja TUL:n ulkopuolelle (TUK)  uutta piirijärjestöä täydennettiin Helsingin maalaiskunnan (Vantaa) sekä Espoon seuroilla Eräänlainen järjestökulttuurin ”renessanssi”

7 Kilpailullis-valmennuksellinen kausi (1960‒80/90)
Valtiollisen ja kunnallisen liikuntapolitiikan kehittyminen  suunnittelu valmennuksessa ja koulutuksessa Kuntoilu ja kuntoliikunta osaksi seurojen ja piirin toimintoja Muuttoliikkeen ja yhteiskunnallisen murroksen seurauksena Suur-Helsingin seuratyön painopiste siirtyy Helsingin, Vantaan ja Espoon uusiin lähiöihin ja asuma-alueille Piirin hallinto ja talous kasvoi selvästi 1980-luvulle tultaessa, uusia seuroja liittyi TUK:n lakkauttaessa toimintansa Tietotekniset valmiudet kohentuivat  viestinnässä uudenlainen kieli, jossa korostui ”asiakkuus” ja visio piiristä palveluorganisaationa

8 Eriytyneen toiminnan kausi (1980- tai 90-luvulta lähtien)
1990-luvun lamavuosien aikana liikunnan ja urheilun järjestörakenne neuvoteltiin uusiksi: Suomen Liikunta ja Urheilu  TUL:n oma kilpa- ja valmennusjärjestelmä ajettiin alas Liikuntakulttuurin kiihtyvä eriytyminen ja kirjavoituminen: kaupallisuus, tuotteistaminen, mediajulkisuus, digitalisaatio…  elämäntavat, elämykset ja identiteetit Liikunnan vapaaehtoistoiminta ei ole hävinnyt minnekään, mutta muuttunut kuluttajamaisempaan ja projektimaisempaan suuntaan

9 Mihin TUL:n olemassaolo voisi jatkossa perustua?
Liikuntapoliittiseen vaikuttamiseen? (Mitä ja millaista politiikkaa?) Kansalaisten liikuttamiseen? (Keiden?) Arvoperusteiseen kasvatukseen? (Mitä nämä arvot ovat?) Hyvinvoinnin edistämiseen? (Miten?)

10 Sata vuotta kansalaistoimintaa


Lataa ppt "Työväen Urheiluliiton Suur-Helsingin piiri: historia ja kansalaistoiminnan muutos Mikko Mäkinen Jyväskylän yliopisto Kansalaistoiminta.NYT 9.11.2017."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google