Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Toteutus Heikki Haataja Projektipäällikkö

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Toteutus Heikki Haataja Projektipäällikkö "— Esityksen transkriptio:

1 Fennoscandian Green Belt – Welfare from Sustainable Cross-Border Nature and Culture Tourism (FGB)
Toteutus Heikki Haataja Projektipäällikkö Aluksi oman taustan esittelyä; Pitkäaikainen kiinnostus Venäjään, kieleen ja historiaan, mikä on johtanut kohtuullisen pitkään työhistoriaan Venäjällä ja Venäjään liittyvissä hankkeissa. Kostamus 6v, Moskova 10v, Petroskoi 5v, Uralin ja Jekaterinburgin alue 5v. Työtehtävät pääosin greenfield ja muita investointi hankkeita, myös itsellisenä yrittäjänä. Sitran Suomen Venäjä strategia työryhmän jäsen (julkaistu 2005) ja esitys Kainuun Venäjä strategiatyöryhmän perustamisesta ja työryhmän jäsenyys. Viime vuosina projektipäällikön tehtävissä Metsähallituksen Pohjanmaan Luontopalveluilla. FGB- hankken esittely; rajat ylittävä – investointihanke, rahoitus: Karelian ENPI CBC-ohjelmasta. Enpi CBC- ohjelman mukaisesti raja-alueyhteistyön tarkoituksena on tuottaa lisäarvoa rajan molemmille puolille. Ajatuksena on, että yhdessä tekemällä saadaan aikaiseksi enemmän kuin kumpikaan osapuoli yksin saisi. Kainuun, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Karjalan tasavallan välistä yhteistyötä tehtiin vuosina 2007–2013 Karelia ENPI CBC -ohjelmassa, jota rahoittivat Euroopan unionin lisäksi Suomi ja Venäjä. ENPI CBC ohjelman tavoitteena oli lisätä hyvinvointia ohjelma-alueella. FGB- hankkeen hallintoviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan Liitto, Johtava Partneri: Metsähallitus, Pohjanmaan luontopalvelut, Partnerit: Metsähallitus Etelä-Suomen luontopalvelut, Paanajärven kansallispuisto, Kalevalskyn kansallispuisto ja Kostamuksen luonnonpuisto. Johtava partneri oli kokonaisvastuussa hankkeen toteuttamisesta.

2 Liikkeelle puistopariyhteistyöllä Mahdollistaa rajan ylittävän yhteisen luonnon, kalevalaisen kulttuurin ja historian yhdistämistä toimiviksi hyvinvointi- ja elämysmatkailun tuotteiksi ja luo kasvumahdollisuuksia alueen paikallistalouksille valtakunnan rajan molemmin puolin. Puistoparit Oulangan ja Paanajärven puistot Kalevalan ja Kalevalskyn puistot Kostamuksen ja Ystävyyden puistot Kolin, Petkeljärven ja Kivach’n puistot Tavoite Parantaa Karjalan alueella suojelualueiden luonto- ja kulttuuriarvojen säilymistä ja kehittää alueen puistojen luontomatkailupalveluiden infraa kansainväliselle tasolle.  Luontomatkailun rajat ylittävän yhteistyön perustana on puistopariyhteistyö. Puistoparit. Tavoite. Taustaselvitystä puistojen infrastruktuuritarpeille toteutettiin aiemmin käynnistyneellä Metsähallituksen QualityCet- hankkeella , joka keskittyi ko. puistoparien matkailun markkinointiaineiston kehittämiseen ja tuottamiseen. Kalevalskyn puiston alueella infratyöt jäivät toteutumatta, koska puiston maa-alueen virallinen rekisteröinti ei venäläisen lainsäädännön mukaisesti varmistunut hankkeen aikana rahoitusohjelman vaatimusten mukaisesti.

3 Budjetti 2 533 000 € Jako maittain - Suomi 68 % Jako menoluokkiin
- EU 43,15 % - Kansallinen 43,15 % (YM) - Omarahoitus 13,7 % (MH, partnerit) Jako maittain - Suomi 68 % - Venäjä 32 Jako menoluokkiin - Palkat 26 % - Investoinnit 64 % - Matkat 4 % - Hallinto 6 % Hankkeen budjetin esittely. Esimerkkinä investoinneista Paanajärvellä entisen suomalaisen Arolan tilan uudelleen rakennettu päärakennus, joka tuhoutui sodan aikana. Rakennus toimii nyt suomalaisena talonpoikaismuseona ja Paanajärven kansallispuiston yhtenä matkailijoiden käyntikohteena, jonne on sijoitettu esille mm. talonpoikaisesineistöä kertomaan suomalaisesta elämän tavasta Paanajärvellä sotia edeltäneeltä ajalta. Arolan tilalle on jo aiemmin suomalais-venäläisenä yhteistyönä rakennettu mm. sauna ja aittarakennus. Eli tällä hankkeella jatkettiin johdonmukaisesti Paanajärven kansallispuiston matkailuinfran kehittämistä.

4 7 3 2 4 1 5 6 Lisää esimerkkejä tehdyistä investoinneista.
Animaatiossa on esitetty Kostamuksen luonnonpuiston alueelle hankkeen aikana toteutettuja infra- ja maastorakennuskohteita. Kaikissa puistoissa tämän tyyppisillä toimenpiteillä parannettiin valmiuksia rajan ylittävälle puistopariyhteistyölle ja kasvumahdollisuuksia alueella jo olemassa olevien kansainvälisten matkailubrändien kehittymiselle. Näin käytännön puistopariyhteistyö mahdollistaa rajan ylittävän yhteisen luonnon, kalevalaisen kulttuurin ja historian yhdistämistä toimiviksi hyvinvointi- ja elämysmatkailun tuotteiksi, mikä tukee ja mahdollistaa yritystoimintaa ja paikallistalouksien kasvumahdollisuuksia valtakunnan rajan molemmin puolin. Yhdessä tekemisen merkityshän on muutenkin tullut yhä tärkeämmäksi teemaksi tämän päivän maailmassa.

5 Havaintoja toteutuksesta Osallistujilla korkea sitoutumisaste
Toteutui aikataulussa, vaikka kohde alue oli laaja ja haasteellinen, yhdessä tekemisen merkitys korostui Hyvä esimerkki toimivasta rahoituksesta ja käytännöntason yhteistyöstä rajat ylittävässä hankkeessa EU-Komissio suoritti hankkeessa erikoistarkastuksen hyvin arvosananoin (ROM-tarkastus) Yhteistyö ja yhteydenpito hankepartnereiden kanssa on jatkunut ja uusia hankkeita on nyt viriämässä uuden ohjelmakauden avauduttua Havaintoja toteutuksesta. Käytännön havaintona näkemyserot mm. matkailija määrien nostamisesta Venäjän puoleisilla puistopareilla on erilainen näkemys suomalaisiin verrattuna mm. luonnon kestävyyden kannalta arvioituna. Venäjän puolella puistojen sijainti rajavyöhykealueella rajoittaa myös matkailijoiden määrää ja liikkumista kohdealueilla. Lähihistorian tapahtumat vuonna 2014 Ukrainassa osaltaan vaikuttivat makailijoiden liikkumiseen Venäjän puoleisella raja-alueella, sekä tapahtumien seurauksena käynnistyneet sanktiot ovat myös osaltaan tuoneet mukanaan lisää haasteita. Puistoparit kuitenkin edelleen ovat halukkaita jatkamaan hankeyhteistyötä molemmilla puolilla rajaa.

6 Kiitos! 12.10.2017 ”Etelä-Suomi ja kestävä arktinen yhteistyö”
Miten Hossan uusikansallispuisto liittyy FGB-hankkeeseen? Aiemmin Hossan retkeilyalueena tutuksi tullut alue kuului Suomen puoliseen Kalevalan puistoparin alueeseen yhtenä sen toiminnallisena osana. Hossan kansallispuisto toteutettiin YM:n ja Manner- Suomen maaseuturahaston hankkeilla, yht. lähes 3 milj. €. Allekirjoittanut toimi puistohankkeen vetäjänä. Hossan kansallispuiston avajaisissa oli paikalla myös puistoparien edustajia Venäjältä Paanajärveltä ja Kostamuksesta todentamassa edelleen toimivasta rajat ylittävästä yhteistyöstä. Avajaisissa oli läsnä yli osanottajaa. Hossan Kansallispuisto toteutettiin tiukalla aikataululla, onnistuneessa toteutuksessa yhdessä tekemisellä oli suuri merkitys! Yleisön mahdolliset kysymykset! Hossan Kansallispuiston avajaiset


Lataa ppt "Toteutus Heikki Haataja Projektipäällikkö "

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google