Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

KIRJALLISUUDEN KIELESTÄ

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "KIRJALLISUUDEN KIELESTÄ"— Esityksen transkriptio:

1 KIRJALLISUUDEN KIELESTÄ
Kuvakieltä ja muita kielen tehokeinoja! Eput Zen Cafe

2

3 Kuvakielen tyypillisimmät lajit
Millaisia ihmisiä olisivat mielestäsi huilu tai viulu? Entä vaatenaulakko? Laskiaispulla? Käärme? Kyyhkynen? Kuvakieltä syntyy, kun kaksi asiaa yhdistyy toisiinsa yllättävällä, uudella tavalla. Taivaanrannan silakka muuttui nukkuvaksi koiraksi. (runo) Tuolla ne kyyhkyläiset taas kuhertelevat! (arkikieli)

4 Kirjailijoiden kuvakieltä
Kivi lainehtii. Atomeissa käy tuuli ja myrsky. Mielenosoitus – kengänpohjat veressä – kommunikaation puutetta? Kevät – suksien surujuhlaa. Avaruus on ihmisen nurja puoli. Rakkaus ravistelee minua. Tällaisena yönä Siriuksen ulvonta on yhtä äänekästä kuin kapakan eteen unohdetun piskin vaikerrus. Jos et sinä enää minua tahdo, olen kylmä ja kivinen kaivo. Piha ilman sadettajaa, sitä minä olen jos sua en saa.

5 Lähes 200 vuotta ikäeroa! Kuvakielen idea sama.
Nähdä maailma hiekanjyvässä Ja taivas villikukassa Pitää äärettömyyttä kämmenellä ja elää iankaikkisuus tunnissa. William Blake Hei muukalainen anna sun nimes riisinjyvään kaivertaa muukalainen anna sun nimes riisinjyvään kaivertaa Mitä hyvää olet tehnyt mitä olet aikaansaanut joo et juuri mitään mitä suurta olet tehnyt mistä maailma sut muistais joo et yhtään mitään J. Karjalainen Lähes 200 vuotta ikäeroa! Kuvakielen idea sama.

6 Kielikuvien lajeja Vertaus Hän karjui kuin leijona.
Hän vapisi kuin haavan lehti. Metafora Kaikki nukuimme tukkeina. Olimme hiirenhiljaa. Rakkaus on verikoira helvetistä! Personifikaatio Sumu liikkui kaupungilla kuin ameeba. Kaupunki hengitti rauhallisesti ja heräili hiljaa. Synestesia Lumihiutale levisi kasvoilleni viileäksi tuoksuksi.

7 Symboli – merkitsee toista
Talo Nous taloni yhdessä yössä – kenen toimesta, Herra ties. – Se auttoiko salvutyössä, se Musta Kirvesmies? – On taloni kylmä talo, sen ikkunat yöhön päin. Epätoivon jäinen palo on tulena liedelläin. Ei ystävän, vieraan tulla ole ovea laisinkaan. Vain kaks on ovea mulla, kaks: uneen ja kuolemaan. Uuno Kailas 1932: Runoja. WSOY, Porvoo. Minkä symboli talo on runossa?

8 Muita kielen keinoja kirjallisuudessa
Konnotaatioilla ja denotaatioilla leikittely Minut vietiin laitokseen. Kosketin isoa sonnia. Sanakentät, sanaverkot Kerrotaan jostakin abstarktista asiasta (viha, rakkaus, tasa-arvo tms.) rinnastamalla se vaikkapa johonkin konkreettiseen aihepiiriin (jääkiekko, maatalous, leipominen), jonka sanastoa hyödynnetään. Viha kohosi sisälläni kuin pullataikina. Se saastutti käyvällä hiivallaan koko ruumiini ja sieluni. Lopulta se valui yli astian.

9 Muita kielen keinoja kirjallisuudessa
Vastakohdat Valkoinen sumu kiteytyi sisälleni mustaksi jääksi. Hyppelehdin ulkona pitkin kuumaa pengertä ja viimein pääsin hiipimään sisälle ihanan kylmälle kivilattialle. Yllättävät rinnastukset ja kolmikannat Suonet ihon alla, käsi päiväpeitteellä, peite sileällä sängyllä – elämä illassa. Rikollisen työkalupakki: isä, poika ja - paha henki.

10 Muita kielen keinoja kirjallisuudessa
Kielellinen huumori perustuu usein sanojen monimerkityksi- syyteen! Kielellinen huumori Nimissä: Vilttitossu ja Heinähattu, Muumi-hahmojen nimet Menin R-kioskille ja ostin jouluarpoja. Myyjä sanoi: - Nämä ovat sitten niitä rasva-arpoja. - Mitä ihmettä ne sellaiset ovat? kysyin hölmistyneenä. - No kun joka arvassa lukee: ei voita! Liimaa pääsi viemäriin. Liimaa pääsi viemäriin!


Lataa ppt "KIRJALLISUUDEN KIELESTÄ"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google