Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

5 Työn monet kasvot s. 45–50.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "5 Työn monet kasvot s. 45–50."— Esityksen transkriptio:

1 5 Työn monet kasvot s. 45–50

2 • Silmäilkää listan ammatteja läpi. Jokainen valitsee yhden itselleen tuntemattoman tai oudolta kuulostavan ammatin, jonka nimeä arvuuttelee muilta kertomalla, mitä tekee työkseen. Linkistä aukeaa ammatin kuvaus… • Valitkaa listalta pareittain tai ryhmissä viisi sellaista ammattia, joita arvostatte eniten. Ryhmä asettaa nämä ammatit arvojärjestykseen. Sen jälkeen jokainen ryhmä käy kirjoittamassa kaksi omalta listaltaan vapaasti valitsemaansa ammattia taululle. Lopuksi jokainen ryhmä asettaa kaikki taululle listatut ammatit omaan järjestykseensä. • Pohditaan, mitkä asiat mahdollisesti vaikuttavat ammattien arvostukseen.

3

4 Monenlaisia ammatteja
Suomalaisia työskentee yli 700 erilaisessa ammatissa. Ne voidaan jakaa talouden päätoimialojen mukaan kolmeen ryhmään. Alkutuotanto: esim. maanviljelijät, metsurit ja kaivostyötekijät Jalostus: esim. teollisuustyöntekijät Palveluala: esim. myyjät, linja-autonkuljettajat ja terveydenhoitajat

5 Ammatteja esim. karjankasvattaja ja maatalous-lomittaja
Jari: kai se ammattinimike alkutuotannossa kuitenkin on maanviljelijä? Senhän voi selittää niin, että pellosta saadaan rehut karjan ruokintaan; jalostuspuolella on sellainen ammattinimike kuin meijeristi JP: Ei maanviljelijä lähtökohtaisesti kasvata karjaa. Kyllä ne yhä enemmän keskittyvät, joutuvat keskittymään, jompaan kumpaan? Siksi pudotin tästä maanviljelijän lopullisesti pois. Ammatteja esim. karjankasvattaja ja maatalous-lomittaja Ammatteja esim. koneenhoitaja, pakkaaja ja lähettäjä Ammatteja esim. säiliöauton-kuljettaja ja myyjä

6 Elinkeinorakenne Suomessa
Millaisia omia havaintoja voit kertoa kaavion perustella? Analysoi vihkoosi! Teollisuuden merkitys kasvoi selvästi II maailmansodan jälkeen. Suomi oli hyvin maatalous-valtainen maa aina 1950-luvulle saakka. 1970-luvun jälkeen enemmistö suomalaisten työpaikoista on ollut palvelualoilla.

7 3. Tutki elinkeinorakenteen muutosta kuvaavaa kaaviota ja vastaa kysymyksiin.
Miten Suomen elinkeinorakenne on muuttunut viime vuosikymmeninä? Palveluammattien osuus on kasvanut tasaisesti, ja alkutuotannon osuus on vastaavasti supistunut voimakkaasti. Jalostuksen osuus on pysynyt melko vakiona jo 60 vuotta, joskin viimeisen 20 vuoden aikana senkin osuus on lievästi supistunut. b) Miten arvioit sen muuttuvan jatkossa? Palveluiden osuus tulee luultavasti jatkossa edelleen kasvamaan. Vastaavasti kaaviossa jo nyt näkyvä jalostuksen osuuden supistuminen tulee kiihtymään.

8 Mikä on Ylivieskan työttömyysaste?
Tehtäviä: Tutki, kuinka monta prosenttia Ylivieskalaisista työskentelee kullakin toimialalla (alkutuotanto, jalostus, palvelut) Mikä on Ylivieskan työttömyysaste? 3. a) Mikä on Ylivieskan väestön ikärakenne (0-14-v., v, yli 65-v. prosenttiosuudet)? b) Miten se eroaa koko maan keskiarvosta? c) Mitä etuja / haittapuolia Ykan ikärakenteessa on? Googlaa: tilastokeskus ylivieska (>kuntaportaali) Ajantasainen työttömyysaste (koko maa):

9 Erilaiset työsuhteet Osalle ihmisistä epätyypillinen työsuhde voi olla tietoinen valinta. Osa-aikatyö jättää enemmän aikaa esim. perheelle tai harrastuksille. Freelancer-yrittäjä voi itse jakaa aikansa eri työnantajien ja töiden välille. Vuokratyöfirmassa työajat voi ehkä sovittaa omiin aikatauluihin ja rahantarpeeseen. Vuokratyöläisenä voi myös tutustua eri aloihin ja työpaikkoihin.

10 Erilaiset työsuhteet Toiset ovat epätyypillisessä työsuhteessa olosuhteiden pakosta, koska muuta työtä ei ole tarjolla Oman elämän suunnittelu ja erilaisten hankintojen tekeminen on vuokratyössä vaikeampaa kuin vakituisessa työsuhteessa. Työttömyyskorvaus voi jäädä pieneksi, eikä eläkettä juuri kerry.

11 Luottamus eri ammattiryhmiin
Palomies 97  Lentäjä 96  Sairaanhoitaja 94  Apteekkityöntekijä 93  Poliisi 92 Pappi 72 Meteorologi 68 Tuomari 65 Lakimies 50 Ammattiyhdistysjohtaja 32 Automyyjä 27 Toimittaja 24  Sijoitusneuvoja 23  Poliitikko 9  Vastaajille mainittiin 20 ammattia. Taulukon lukema kertoo, kuinka monta prosenttia vastaajista valitsi vaihtoehdot ”luottaa suuressa määrin” tai ”luottaa melko paljon”. Lähde: Valitut Palat,

12 Näkökulmia pätkätyöhön
Mitä itse ajattelet? Kumman puolen perustelut painavat mielestäsi enemmän?

13 Mitä mieltä olet väitteistä?
Nuorisobarometri > Mitä mieltä olet väitteistä?

14


Lataa ppt "5 Työn monet kasvot s. 45–50."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google