Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Euroalueen talouskasvu vihdoin vauhdittuu

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Euroalueen talouskasvu vihdoin vauhdittuu"— Esityksen transkriptio:

1 EU:n talousnäkymät – ay-liikkeen näkökulma Fipsu ry:n 20-vuotisjuhlaseminaari 18.11.2026 Olli Koski

2 Euroalueen talouskasvu vihdoin vauhdittuu

3 Työttömyys alenee, mutta on edelleen tasolla, jota ei voi hyväksyä

4 Investointiaste on vielä kaukana vuoden 2008 tasosta
Investointiaste (non-financial corporations)

5 Joulukuu 2015: SAK:n EMU-linjaus
Lähtökohta: eurokriisi osoitti talous- ja rahaliiton arkkitehtuurin puutteelliseksi. Kriisin aikana tapahtunut kehittäminen on ollut hätäistä ja yksipuolista (budjettikuri, rakenneuudistukset, sisäiset devalvaatiot) eikä ole korjannut kaikkia ongelmia. Eurokriisi teki selväksi, että makrotaloudellisen vakauden ylläpito ei voi perustua vain hallitusten väliseen (ad hoc) päätöksentekoon. Budjettialijäämiä on saatu pienennettyä ja rakenteellisia uudistuksia viety eteenpäin, mutta Eurooppa on jämähtänyt hitaan kasvun ja korkean työttömyyden tilaan. Ongelmana riittämätön kysyntä.

6 No bail-out sääntö turvaisi kansallisen päätäntävallan
2 tulevaisuuskuvaa: Keskitetyn ohjauksen syventäminen (5 presidentin raportin mukaisesti) TAI No bail-out säännön vahvistaminen: kukin maa vastaamaan omista veloistaan Markkinakurin kautta kestävää taloudenhoitoa No bail-out unioni suojaa paremmin ulkoisilta Suomen mallin heikennyksiltä Sivuhuomio: markkinakurin puutteet? Arvaamattomuus, myöhäinen reagointi, ylilyönnit.

7 Markkinakuri-EMU ja No BAIL-OUT-säännön palauttaminen: vaihe 1
Kansallisen budjettipolitiikan valvonnan jatkaminen vakaus- ja kasvusopimuksen sääntöjen mukaisesti, mutta sen yksinkertaistaminen ja siirtäminen kohti kansallista tasoa (Suomessa VTV:lle). (Päinvastoin kuin 5 presidentin raportissa) Nykyisiä sääntöjä ja menettelyjä vaivaava monimutkaisuus ja vaikea ennakoitavuus on oikea ongelma. Kansallisten finanssipoliittisten puskurien vahvistaminen (EMU- puskurit) Detalji: potentiaalisen tuotannon laskentatapaa mietittävä (Hetemäen kritiikki KaK:ssa). Nykytapa johtaa myötäsykliseen finanssipolitiikkaan.

8 Markkinakuri-EMU ja No BAIL-OUT-säännön palauttaminen: vaihe 2
Vakaus- ja kasvusopimuksen budjettikurisäännöistä luopuminen ja korvaaminen kokonaan no bail-out –säännöllä. Budjettikurisäännöt kansallisesti parhaaksi katsotuilla tavoilla. Velkajärjestelymekanismin käyttöönotto.

9 No Bail-out ja rahapolitiikka eivät yksin riitä: poikkeusolojen yhteinen fipo
Lähtökohtana, että suhdannepolitiikkaa harjoitetaan kansallisella finanssipolitiikalla ja EKP:n rahapolitiikalla. Entä jos kansallisen tason finanssipolitiikan liikkumavarat on käytetty loppuun ja rahapolitiikka ei tehoa? Esim. nykytilanne. Kuinka varmistetaan, että finanssipolitiikan mitoitus koko euroalueella on optimaalinen? Tarvitaan yhteinen finanssipoliittinen kapasiteetti ja seuranta.

10 Olisiko nyt tarvetta kollektiiviselle fipo-elvytykselle?
Voiko Eurooppa nousta vain vientivetoisen kasvumallin avulla vai pitäisikö kiinnittää suurempaa huomiota kotimaiseen kysyntään? OECD Interim Economic Outlook 2/2016

11 Suhdanteiden tasaaminen
SAK:n ehdotus: yhteisvastuullinen tasausrahasto Hyvinä aikoina euromaat siirtäisivät rahastoon sovitun osuuden bruttokansantulosta. Huonoina aikoina maa saisi rahastosta tulonsiirron. Ei pysyviä tulonsiirtoja. Rahasto voisi helpottaa epäsymmetrisiin sokkeihin sopeutumista Vaikeissa kriiseissä alijäämät ja velkatasot eivät kasvaisi niin nopeasti kuin nyt -> vältyttäisiin kasvulle haitalliselta finanssipolitiikan liialliselta kiristämiseltä taantumissa.

12 Lisäksi: sisämarkkinat, pankkiunioni, EKP:n rooli
Myös markkinakuri-EMU edellyttää taloudellisen integraation syventämistä Pankkiunionin loppuunsaattaminen Pääomamarkkinaunioni Sisämarkkinoiden syventäminen (erityisesti palveluissa) EKP:n mandaatti. Korkeampi inflaatiotavoite helpottaisi kilpailukykyerojen sopeutumista. Kansainvälisen työehtosopimuskoordinaation vahvistaminen (kaunis ajatus, käytännössä hankala)

13 Kohti poliittista konsensusta
Vasemmisto, ay-liike (pl. Pohjois-Eurooppa) ja Etelä-Eurooppa haluavat fiskaaliunionin ja keynesiläisiä EMU-instituutioita Oikeisto ja Pohjois-Eurooppa haluavat euromaiden talouspolitiikan kuriin Pohjoismaat haluavat säilyttää Pohjoismaisen mallin EU-instituutiot haluavat syvenevää taloudellista ja poliittista integraatiota sekä talouspolitiikan ohjausta, unohtaen sen, mihin kansalaiset ovat valmiita SAK:n esityksessä pyritään yhdistämään näitä tavoitteita tavalla, joka turvaisi kansallisen itsemääräämisoikeuden ja mahdollistaisi pohjoismaisen hyvinvointimallin kehittämisen.


Lataa ppt "Euroalueen talouskasvu vihdoin vauhdittuu"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google