Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

YLEISRADION KOKEMUKSIA VAARATIEDOTTAMISESTA

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "YLEISRADION KOKEMUKSIA VAARATIEDOTTAMISESTA"— Esityksen transkriptio:

1 YLEISRADION KOKEMUKSIA VAARATIEDOTTAMISESTA
Pelastustoimen ajankohtaisseminaari 13.— Jyväskylä

2 Sisältö Ylen varautuminen Vaaratiedottamisen perusteet
Vaaratiedottamisen käytäntö

3 Yleisradio Oy:n ja muiden sähköisen joukkoviestinnän yritysten varautumisen perusteet
Laki Yleisradio Oy:stä Yleisradion tehtävänä on välittää asetuksella tarkemmin säädettäviä viranomaistiedotuksia ja varautua televisio- ja radiotoiminnan hoitamiseen poikkeusoloissa (7 §). Laki televisio- ja radiotoiminnasta Valmiussuunnittelulla ja varautumisella huolehdittava siitä, että Teleyrityksen toiminta jatkuu mahdollisimman häiriöttömästi myös ... poikkeusoloissa sekä normaaliolojen häiriötilanteissa (15 a §). Viestintämarkkinalaki (Tietoyhteiskuntakaari) Valmiussuunnittelulla ja varautumisella huolehdittava siitä, että Teleyrityksen toiminta jatkuu mahdollisimman häiriöttömästi myös ... poikkeusoloissa sekä normaaliolojen häiriötilanteissa (90 §). Oikeus saada varautumisista aiheutuneista kustannuksista korvaus huoltovarmuusrahastosta (94 §). Valmiuslaki ja puolustustilalaki (Tietoyhteiskuntakaari) Eri viranomaisilla on oikeus saada lähetetyksi valmiuslain soveltamista ja noudattamista koskevat tiedotukset. Puolustustilan ajaksi neuvottelukunta.

4 Yleisradio Oy:n ja muiden sähköisen joukkoviestinnän yritysten varautumisen perusteet
Valtioneuvoston päätös huoltovarmuuden tavoitteista, Kansallinen kyky sähköiseen ja painettuun uutisvälitykseen ja muuhun kansalaisille suunnattuun viestintään on turvattava tasa-puolisesti ja maantieteellisesti kattavasti. (…) Viranomaisten tiedotus-, varoitus- ja hälytysjärjestelmien on toimittava kaikissa olosuhteissa korkean toimintavarmuuden tasolla. Sähköisen viestinnän harjoittajat kehittävät häiriötilanteiden ja poikkeusolojen aikaista viestintää yleisesti käytössä olevia kanavia hyväksi käyttäen.

5 - mitä, missä, milloin, kuka?
Vaaratiedottaminen - mitä, missä, milloin, kuka?

6 Mikä on vaaratiedote? Vaaratiedote on toimivaltaisen viranomaisen antama tiedote, jonka tarkoitus on varoittaa vaarallisesta tapahtumasta. Tarpeen vaatiessa tiedote myös ohjeistaa, miten suojautua vaaralliselta tapahtumalta tai sen seurauksilta ja miten välttää vaaratilanteita.

7 Kuka voi antaa vaaratiedotteen?
Vaaratiedotteen voivat antaa julkaistavaksi: Pelastusviranomaiset Poliisiviranomaiset Rajavartioviranomaiset Hätäkeskuslaitos Poliisihallitus Poliisihallituksen alaiset valtakunnalliset yksiköt Säteilyturvakeskus llmatieteen laitos Liikennevirasto Liikenteen turvallisuusvirasto Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira) Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus (Fimea) Kaikki ministeriöt

8 Milloin vaaratiedote voidaan antaa?
ihmisille vaarallisen henkilön, henkilöryhmän tai eläimen toiminta poikkeuksellisen voimakas myrsky tai muu nopeasti kehittyvä vaarallinen sääilmiö vakava vaarallisiin aineisiin liittyvä onnettomuus vaarallisen savun leviämisen ympäristöön aiheuttava tulipalo laajat ja vakavat seuraukset aiheuttava liikenne-onnettomuus välitön terveysvaara (esim. saastunut vesi tai vaarallinen elintarvike) vakava ydinvoiman käyttöön liittyvä onnettomuus

9 Vaaratiedotelomake Vaaratiedotelomake edustaa toiminta- tai menettelytapaohjetta Vaaratiedotelomakkeella voi viestiä vain vaaratiedotteen tunnusmerkit täyttävistä tilanteista!

10 Vaaratiedotteen julkaiseminen
Julkaisuperiaatteet tiedoksi aina radiossa alueellisuus! lisäksi televisiossa, jos viranomainen niin päättää ns. ruutukehänä annetaan tiedoksi viivytyksettä suomen ja ruotsin kielellä lisäksi saamen kielellä alueellisesti saamelaisten kotiseutualueella viranomainen vastaa käännösten oikeellisuudesta Vaihtoehtokartoitus väestön varoittamisen toteutustavoista!

11 Entä käytännössä Vuonna 2016 annettuja vaaratiedotteita

12 Tulipalot

13 Himanka

14 Pori

15 Pori

16 Kuopio

17 JOUTSENO

18 JOUTSENO

19 Puhelin- ym. verkkoongelmat

20 Etelä-savo

21 Etelä-savo

22 Oulu

23 Saamelaisten kotiseutualue 22.3.2016

24 Saamelaisten kotiseutualue 22.3.2016

25 Koko maa

26 Koko maa

27 Karhutiedotteet

28 Hamina

29 Hamina

30 Hamina

31 Hamina

32 Hamina

33 Vierumäki

34 Vierumäki

35 Asikkala

36 Asikkala

37 Muut tiedotteet

38 Itä-Suomi

39 Kymenlaakso

40 Salla

41 Salla (15.8.)

42 Vaaratiedotteet ovat vain osa viestintää

43 Aktiivista viestintää
Vaaratiedotteen lähettämisen jälkeen alkavat tiedottamisen haasteet Onko tiedottamiseen varauduttu? Onko ymmärretty tiedottamisen haasteet? Onko otettu huomioon, että uutismedia on muuttunut reaaliaikaiseksi? Viestinnän tulee olla aktiivista Vaaratiedotteita nopeaan väestön varoittamiseen tiedotustilaisuuksia medialle suunnattuja tiedotteita internet-sivuja sosiaalista mediaa asiantuntijahaastatteluja Neuvontapuhelimia Aloite aktiivisesta viestinnästä tehtävä nopeasti, jotta tietotyhjiö ei täyty huhuilla ja väärinkäsityksillä. (Yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2010)

44


Lataa ppt "YLEISRADION KOKEMUKSIA VAARATIEDOTTAMISESTA"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google