Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kuopion aikuislukio / ylioppilastutkinto K-2017

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kuopion aikuislukio / ylioppilastutkinto K-2017"— Esityksen transkriptio:

1 Kuopion aikuislukio / ylioppilastutkinto K-2017 YLIOPPILASTUTKINTO KEVÄT 2017 Yo-kirjoituskäytänteistä vastaa aikuislukiossa apulaisrehtori Martti Keinänen Kokeet järjestetään yhdessä Kallaveden lukion kanssa. Seuraa aikuislukion ”opasteita”. kirjoituspaikat kirjoitusajat yleistä koesuoritus ainekohtaiset ohjeet sähköinen yo-koe opiskeluohjeita

2 Kuopion aikuislukio / ylioppilastutkinto K-2017 KIRJOITUSPAIKAT Kuullunymmärtämiskokeet: omalla koululla, kuuntelu kuulokkeilla Kirjalliset kokeet: tekstitaito ja lyhyt kieli omalla koululla (Maaherrankatu 2) muut paperikokeet ja sähköiset kokeet maaliskuussa Pohjantien koululla (Pohjankatu 2, liikuntasali) Omalla koululla kirjoituspaikan (luokka tai sali) näet 1. kerroksen aikuislukion ilmoitustauluilla Omalla koululla tuo ensin vaatteet, laukku ja kännykkä ym. aikuislukion kansliaan (2. krs) ja mene sitten kirjoitusluokan eteen odottamaan Kallaveden lukion pihassa on pysäköinti kielletty klo 15 saakka

3 POHJANTIEN KOULU Saarijärven kaupunginosa, Pohjankatu 2
Kallaveden lukio / Kuopion aikuislukio ylioppilastutkinto K-2017 POHJANTIEN KOULU Saarijärven kaupunginosa, Pohjankatu 2 Parkkipaikkoja ei ole; omalla autolla ei voi tulla Sisäänkäynti pääovista liikuntasaliin Vaatteet ym. jätetään salin ulkopuolella oleviin naulakoihin Koulun alueella on tupakointi kielletty Kartta:

4 A: jäät bussipysäkille ja kävelet siitä koululle (200 - 300m)

5 B: jäät autosta Salmelaisenkadun mutkassa ja kävelet oikotietä koululle

6 KUULLUNYMMÄRTÄMISKOKEET
Kuopion aikuislukio / ylioppilastutkinto K-2017 KUULLUNYMMÄRTÄMISKOKEET ma ruotsi, pitkä ja keskipitkä oppimäärä klo 08.30, oltava paikalla klo 08.00 ti vieras kieli, pitkä oppimäärä klo : englanti, oltava paikalla klo 08.00 klo : venäjä, oltava paikalla klo 10.40 klo : espanja, oltava paikalla klo 12.40 ke vieras kieli, lyhyt oppimäärä klo : espanja, oltava paikalla klo 08.00 klo : englanti, oltava paikalla klo 10.40 klo : venäjä, oltava paikalla klo 12.40 klo : italia, oltava paikalla klo 13.40

7 Kuopion aikuislukio Ylioppilastutkinto K-2017 Kuuntelukokeissa Omalla koululla on oltava paikalla klo 8.00 aamun ensimmäisessä kokeessa. Myöhemmin päivällä järjestettävissä kokeissa on oltava paikalla 20 minuuttia ennen kokeen alkua.

8 Kuopion aikuislukio / ylioppilastutkinto K-2017 KIRJALLISET KOKEET
Kaikki kokeet alkavat viimeistään klo (paikalla on oltava paperikokeissa klo 8.30 ja sähköisissä klo 8.00) pe äidinkieli, tekstitaidon koe (omalla koululla) ma äidinkieli, esseekoe; suomi toisena kielenä ke psykologia, filosofia, historia, fysiikka ja biologia pe vieras kieli, pitkä oppimäärä (saksa ja ranska sähköisiä) ma ruotsi, pitkä ja keskipitkä oppimäärä ke matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä pe uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede ja terveystieto ma vieras kieli, lyhyt oppimäärä (omalla koululla, saksa ja ranska sähköisiä)

9 Kuopion aikuislukio / ylioppilastutkinto K-2017 Kirjallisissa kokeissa
Oltava paikalla viimeistään klo 8.30 paperikokeissa ja sähköisissä klo 8.00. Lyhyen kielen päivänä riittää, että olet paikalla klo 8.40. Laskin ja taulukkokirja saa olla mukana matematiikan, fysiikan, kemian ja maantieteen kokeessa. Muista jättää MAOL-taulukko ja laskin tarkastettavaksi viimeistään reaalikoetta tai matematiikan koetta edeltävänä päivänä klo 18 mennessä kansliaan. Läpinäkyvä pussi, jonka päällä oma nimi. Tuo sähköiseen reaalikokeeseen oma tietokone jo ti klo 15 ja to klo 15 Pohjantien koulun liikuntasaliin (käyttötesti)

10 Kuopion aikuislukio ylioppilastutkinto YLEISTÄ Kirjoitussaliin mennään etukäteen arvotuille paikoille. Valvoja tarkistaa, että mukana on vain sallitut välineet. Käsilaukkuja, salkkuja tai kännyköitä tai muita elektronisia laitteita ei saa tuoda kirjoitussaliin. Sähköisissä kokeissa ensisijaisesti oma tietokone, koulun konetta voi myös käyttää varakoneena. Mukana voi olla lääkkeitä, jotka näytetään ovella valvojalle. Tilaisuuteen voi tuoda omia eväitä (hedelmät kuorittuna, kaikki muu syötävä ilman pakkauksia ja kääreitä, juomapulloissa ei etikettejä). Kirjoitussalissa kokelaat eivät saa liikkua paikaltaan muuta kuin valvojan saattamina, tämä koskee myös WC-käyntejä.

11 Kallaveden lukio/Kuopion aikuislukio
ylioppilastutkinto YLEISTÄ Jos tarvitset jotakin, nosta näkyvästi kätesi. Tämä on merkki valvojalle, joka tulee luoksesi ja jolle selität asiasi. Kirjallisen kokeen koeaika on tasan 6 tuntia ( ). Aikavaroitus n. 15 min ennen kokeen päättymistä. Jos kokelas kirjoittaa ylimääräisenä kaksi vierasta kieltä, hänellä on näiden kirjallisiin kokeisiin yhteensä 8 tuntia aikaa. Voi olla myös YTL:n myöntämä jatkoaika 1-2 tuntia. Koetilaisuudesta ei saa poistua ennen klo Kokeesta poistuva vie mukanaan kirjoitusvälineensä. Roskat on vietävä salin takana oleviin astioihin. MITÄÄN PAPEREITA EI SAA VIEDÄ ULOS SALISTA. 

12 Kuopion aikuislukio ylioppilastutkinto YLEISTÄ Mikäli koepäivänä olet niin sairas, ettet pysty tulemaan kirjoituspaikalle, sinulle voidaan järjestää kirjoitustilaisuus kotiin (tai sairaalaan). Tällaisessa tapauksessa ota yhteys apulaisrehtoriin, jotta ehditään järjestää valvoja paikalle. Puh Mikäli sairaus tai vamma haittaa suorituksia, toimita halutessasi lääkärintodistus aikuislukion kansliaan (työkyvyttömyysaika kirjoituspäivinä)

13 Kuopion aikuislukio ylioppilastutkinto MATKAPUHELIN HUOM. Matkapuhelimen tai muun teknisen laitteen tuominen koetiloihin on kielletty ja tulkitaan tutkintojärjestyksen rikkomiseksi eli vilpiksi. Vilppiin syyllistynyt kokelas menettää oikeutensa jatkaa tutkinnon suorittamista kyseisenä tutkintokertana

14 KOESUORITUS Ennen kokeen alkua annetaan vielä viimeiset ohjeet.
Kuopion aikuislukio ylioppilastutkinto KOESUORITUS Ennen kokeen alkua annetaan vielä viimeiset ohjeet. Mukana tulee olla kirjoitusvälineet / oma tietokone sähköisissä kokeissa. Ei omia papereita. Paperia on varattu koulun puolesta. Kirjoittajan tulee huolehtia, että jokaisessa käytetyssä paperissa on koulun nimi ja numero, kokelaan numero ja täydellinen nimi ja nimikirjoitus. (Myös sähköisissä kokeissa voi vastauksen luonnosteluun käyttää koulun paperia) PAPERIA EI SAA MISSÄÄN KOKEESSA TAITTAA EIKÄ REPIÄ. Kaikkiin paperikokeisiin vastataan lyijykynällä. HB tai 2. Käsialan on oltava selvästi luettavaa. Kynä ei saa olla liian kova. Epäselvissä tapauksissa kielten kokeissa lautakunta on ilmoittanut tulkitsevansa huonomman vaihtoehdon mukaisesti.

15 KOESUORITUS Kuopion aikuislukio ylioppilastutkinto
Värikyniä saa käyttää piirroksissa matematiikan kokeessa ja reaalikokeessa, ei kuitenkaan punaista.  Kaikki konseptit, siis ne arkit, joita ei ole tarkoitettu arvostel- taviksi, on merkittävä selvästi merkinnällä k o n s e p t i tai ei arvosteltavaksi. Kokeen päätyttyä kokelas palauttaa kaikki saamansa (myös tyhjät) paperit. TARKISTA LOPETETTUASI VIELÄ, ETTÄ JOKAISESSA KÄYTTÄMÄSSÄSI PAPERISSA ON NIMESI JA NUMEROSI. KUN KOEAIKA LOPPUU *nouse seisomaan ja odota, mitään merkintöjä ei saa papereihin enää tehdä *jos nimitietoja puuttuu, kutsu valvoja paikalle ja kysy voiko täyttää *paperit jätetään ykkösvalvojan kutsumassa järjestyksessä

16 ÄIDINKIELI TEKSTITAIDON KOE Kallaveden lukio/Kuopion aikuislukio
ylioppilastutkinto ÄIDINKIELI TEKSTITAIDON KOE Tekstitaidon koe on aineistopohjainen koe. Aineistona on yhtenäinen teksti tai muutamia lyhyehköjä, toisiinsa liittyviä tekstejä. Tehtäviä annetaan viisi, joista kirjoittajan tulee vastata kolmeen. Lue tehtävänannot huolellisesti ja noudata niitä tarkasti. Vastaa vain siihen, mitä kysytään. Jokainen vastaus kirjoitetaan omalle konseptille. Vastaustekstin pituus on konseptisivua. Jokainen vastaus on itsenäinen kokonaisuutensa. Jokainen vastausteksti otsikoidaan. Merkitse otsikko kuudennelle riville konseptin ylälaidasta. Merkitse tehtävän numero otsikon eteen. Kaikki merkinnät tehdään lyijykynällä siististi ja selvällä käsialalla. Kirjoita myös nimesi, nimesi selvennys ja kokelasnumerosi lyijykynällä. Vastaustekstejä ei tarvitse kirjoittaa puhtaaksi. Tarkista kuitenkin vastauksesi huolellisesti ja kiinnitä huomiota kieliasuun.

17 ÄIDINKIELI ESSEEKOE Kallaveden lukio/Kuopion aikuislukio
ylioppilastutkinto ÄIDINKIELI ESSEEKOE Esseekokeessa kokelas laatii valitsemastaan aiheesta laajahkon tekstin (tavallisesti konseptisivua). Tehtävänantona voi olla pelkkä otsikko, väljästi muotoiltu aihealue tai aineistoon pohjaava tehtävänanto. A. AINEISTOON POHJAAVA TEHTÄVÄNANTO Tu­tus­tu teh­tä­vän­an­toi­hin ja ai­neis­toi­hin. Sel­vi­tä, mitä teh­tä­vän­ anto edel­lyt­tää, mi­ten ai­neis­toa tu­lee tar­kas­tel­la (tul­kit­se, ana­ly­ soi, ver­taa, ota kan­taa). Tu­tus­tu ai­neis­toon: kuka kir­joit­taa, mil­loin, mis­sä ai­neis­to jul­ kais­tu, mikä teks­ti­laji, mitä kä­sit­te­lee/mitä ta­pah­tuu, mil­lai­sia kes­kei­siä nä­ke­myk­siä, väit­tei­tä, aja­tuk­sia.

18 ÄIDINKIELI Kallaveden lukio/Kuopion aikuislukio ylioppilastutkinto
Ai­neis­to­poh­jai­nen es­see­koe on sekä lukemis– että kir­joit­ta­mis­teh­ tä­vä. Käy siis ai­neis­to huo­lel­li­ses­ti läpi. Si­nul­ta edel­ly­te­tään it­se­ näis­tä, ehyt­tä ja joh­don­mu­kais­ta esi­tys­tä, jos­sa ai­neis­to ja si­nun oma tuo­tok­se­si li­mit­ty­vät. Pelk­kä re­fe­raat­ti ei rii­tä. Si­nul­ta edel­ly­ te­tään myös tai­toa yh­dis­tel­lä, ver­tail­la, jä­sen­nel­lä ja pää­tel­lä asi­oi­ ta. Ai­neis­toa on käy­tet­tä­vä ja ai­neis­toon on vii­tat­ta­va. Ai­neis­toa et voi ohit­taa. Aine ei ole tois­ta­mis­teh­tä­vä, anna siis oman per­soo­nal­li­suu­te­si nä­kyä ja kuu­lua kir­joi­tel­mas­sa­si. Muis­ta su­ju­va ja tar­koi­tuk­sen­mu­kai­nen viit­taus­tek­niik­ka. Ota huo­ mi­oon oi­ke­a­kie­li­syys- ja tyy­li­a­si­at.

19 ÄIDINKIELI jatkuu Kallaveden lukio/Kuopion aikuislukio
ylioppilastutkinto ÄIDINKIELI jatkuu B. OTSIKKOON TAI JOHONKIN AIHEALUEESEEN POHJAAVA TEHTÄVÄNANTO Va­lit­se it­sel­le­si lä­hei­sin aihe. Va­lit­se näkö­kul­ma ja ra­jaa aihe tar­koi­tuk­sen­mu­kai­ses­ti. Val­mis­ta ot­sik­koa ei lä­hes­kään aina an­ne­ta. Val­mis ot­sik­ko on li­ha­voi­tu, eikä sitä saa muut­taa. Kun muo­toi­let oman ot­sik­ko­si, ota huo­mi­oon, että kir­joi­tel­ma­si myös vas­taa ot­sik­koa ja on hel­pos­ti ym­mär­ret­tä­vis­sä ja aihe sekä näkö­kul­ma käy­vät sii­tä ilmi. On­nis­tu­nees­ta ot­si­kos­ta  pal­ki­taan.

20 RUOTSI JA VIERAAT KIELET
Kallaveden lukio/Kuopion aikuislukio ylioppilastutkinto RUOTSI JA VIERAAT KIELET Hyväksytty arvosana edellyttää osallistumista sekä kuuntelukokeeseen että kirjalliseen kokeeseen. saksan ja ranskan kokeet ovat sähköisiä, niissä ei ole erillistä kuuntelukoetta KUUNTELUKOE - mukana lyijykynä (HB tai 2) ja pyyhekumi - sopiva vaatetus - päällysvaatteet ja laukut jätetään aikuislukion kansliaan (2. krs) - kännyköitä ei saa ottaa 5. kerrokseen (kielistudio / luokka) Kysy ennen kokeen alkua, jos jokin asia on epäselvä!

21 RUOTSI JA VIERAAT KIELET, kuuntelu
Kallaveden lukio/Kuopion aikuislukio ylioppilastutkinto RUOTSI JA VIERAAT KIELET, kuuntelu Ykkösvalvoja antaa lomakkeiden käyttöohjeet ja testaa laitteiden kuuluvuuden. Kun alkuvalmistelut on tehty avataan koevihkokuoren ja nauhan sinetit, jolloin koetilanne alkaa. Tehtävävihkot jaetaan pöydille. Vihkon saa avata vasta, kun nauhalla annetaan lupa. Ylimääräiset avustajat poistuvat ja ykkösvalvoja käynnistää nauhan. Jos ilmenee jotakin häiriöitä kuulemisessa tai muussa, nosta heti selvästi kätesi ylös, niin takavalvoja tulee paikalle. Kokeen loputtua 8 min aikaa täydentää vastauksia; sen jälkeen ykkösvalvoja ilmoittaa koetilaisuuden päättymisestä.

22 Kallaveden lukio/Kuopion aikuislukio
ylioppilastutkinto KIELET Lue (kuuntele) ohjeet huolella. Kaikki ohjeet löytyvät tehtävävihkosta. Vastaa vihkossa ilmoitetulle paperille. Muista selvä käsiala (isot ja pienet kirjaimet). Muista tarkistaa, että olet vastannut kaikkiin tehtäviin, ennen kuin poistut kirjallisesta kokeesta!

23 SÄHKÖINEN YO-TUTKINTO: ranska ja saksa, pitkä ja lyhyt oppimäärä
Kallaveden lukio/Kuopion aikuislukio ylioppilastutkinto SÄHKÖINEN YO-TUTKINTO: ranska ja saksa, pitkä ja lyhyt oppimäärä Kuullunymmärtämiskoe ja kirjallinen koe tehdään samana päivänä. Kuullunymmärtämiskoe on kokeessa mukana. Kirjallinen osuus sisältää luetun ymmärtämisen tehtäviä, sanaston ja rakenteiden hallintaa mittaavia tehtäviä sekä kirjallisen tuottamisen tehtäviä. Sähköisissä kokeissa käytetään laajemmin erilaisia tehtävätyyppejä kuin perinteisissä paperikokeissa. Tehtävätyypit voivat vaihdella eri koekerroilla.

24 MATEMATIIKKA Kallaveden lukio/Kuopion aikuislukio ylioppilastutkinto
 Matematiikan kokeessa on kaksi osaa: A-osa ja B-osa. (1. kerta oli keväällä 2016) Kokelaalle annetaan koetilaisuuden alkaessa sekä A-osan että B-osan tehtävävihko ja taulukkokirja. Kokelaan on palautettava A-osan koevihko viimeistään kolmen tunnin kuluttua kokeen alkamisesta. Laskimen käyttö ei ole sallittua sinä aikana, kun A-osan tehtävävihko on kokelaan hallussa. Kun kokelas palauttaa A-osan tehtävävihkonsa, hän saa laskimen. Jos lautakunta on myöntänyt kokelaalle lisäaikaa matematiikan kokeen suorittamiseen, lisätään A-osan viimeiseen mahdolliseen palautusaikaan puolet myönnetystä lisäajasta.

25 MATEMATIIKKA Kallaveden lukio/Kuopion aikuislukio ylioppilastutkinto
 A-osassa tehtävien ratkaisut kirjoitetaan koevihkoon. Vastausta voi tarvittaessa jatkaa erillisellä puoliarkilla, johon merkitään selkeästi lukion numero ja nimi, kokelaan tiedot (kokelaan numero ja nimikirjoitus sekä nimen selvennös) sekä tehtävän numero. B-osassa koepapereina käytetään kokoarkkeja (A3 taitettuna) ja puoliarkkeja (A4) sekä millimetripaperia. B-osassa kokelas kirjoittaa yhden vastauksen kokoarkille aloittaen vastauksensa arkin ensimmäiseltä sivulta. Muut tehtävät lasketaan jokainen omalle puoliarkille. Kullekin puoliarkille saa kirjoittaa vain yhden tehtävän ratkaisun. Tarvittaessa saman tehtävän käsittelyä voi jatkaa lisäpuoliarkeilla. Mahdolliset kuviot piirretään samalle paperille ratkaisun kanssa tai erilliselle millimetripaperille. Ratkaisuja saa luonnostella konseptipaperille. Konseptit yliviivataan selvästi.

26 MATEMATIIKKA Kuopion aikuislukio ylioppilastutkinto
Matematiikan kokeessa (sekä pitkässä että lyhyessä) on 13 tehtävää. Vastaat enintään 10 tehtävään. Tehtävät voivat sisältää useampia osioita (a, b, c). Täydellinen suoritus edellyttää kaikkien kohtien käsittelyä. OSA Tehtäviä annetaan Kokelas vastaa Apuvälineet A 4 Ei laskinta, taulukkokirja B1 5 3 Laskin, taulukkokirja B2

27 Kuopion aikuislukio ylioppilastutkinto MATEMATIIKKA Tehtävät noudattavat likimain järjestystä helpoimmasta vaativaan. Syventävien kurssien tehtävät sijoitetaan kuitenkin yleensä niiden vaikeusasteesta riippumatta tehtäväsarjan loppuun. Tehtävät pisteytetään 0-6.

28 MATEMATIIKKA jatkuu Kallaveden lukio/Kuopion aikuislukio
ylioppilastutkinto MATEMATIIKKA jatkuu Kokeen saat tehdä lyijykynällä, piirroksissa saat käyttää värikynää, et punaista. Kuviot piirretään samaan paperiin suorituksen kanssa. Tarvittaessa voi käyttää millimetripaperia. Kuviot on piirrettävä riittävän selvästi, ja niissä käytetyt yksiköt on merkittävä näkyviin. Harppia ja viivoitinta on käytettävä näitä edellyttävissä kohdissa. Tarkista lopuksi, että olet tehnyt riittävän määrän tehtäviä mutta et liikaa. Muista merkitä tehtävien järjestysnumerot ja nimesi jokaiseen paperiin. Laskimet ja taulukot jätetään viimeistään koetta edeltävänä päivänä viimeistään klo 18 koululle kansliaan tarkistettaviksi. TAULUKKO JA LASKIN KAHTEEN LÄPINÄKYVÄÄN PUSSIIN JA NIMI.

29 REAALIKOE paperisena: UE, UO, ET, HI, FY, KE, BI, TE
Kuopion aikuislukio ylioppilastutkinto REAALIKOE paperisena: UE, UO, ET, HI, FY, KE, BI, TE Reaalikokeessa on eri aineissa eri määrä tehtäviä, myös vastausten enimmäismäärä vaihtelee aineittain (OLE TARKKA,ylimääräisistä vastauksista sakotetaan) Fysiikan, kemian ja maantieteen kokeissa saa apuvälineinä käyttää laskimia ja taulukkokirjoja. Ne jätetään edellisenä päivänä klo 18 ennen koetta kansliaan tarkastettaviksi.   Suorituksen alkuun merkitse vastauksen otsikoksi ko. reaaliaineen nimi/lyhenne ja tehtävänumero, esim. FYSIIKKA3 tai FY3 kukin vastaus kirjoitetaan omalle konseptiarkilleen, tarvittaessa jatketaan toiselle arkille järjestä lopuksi numerojärjestykseen ykköskonseptin väliin Vastauksiin käytetään lyijykynää (ja piirroksiin voi käyttää värikynää – EI punaista). 

30 REAALIKOE K-2017 Kallaveden lukio/Kuopion aikuislukio
ylioppilastutkinto REAALIKOE K-2017 tehtävien vastausten määrä enimmäismäärä ev. lut uskonto ort. uskonto elämänkatsomustieto 10 6 psykologia (sähk.) 9 5 filosofia 9 5 historia yhteiskuntaoppi (sähk.) fysiikka kemia biologia maantiede (sähk.) 9 5 terveystieto

31 REAALIKOE paperisena Kallaveden lukio/Kuopion aikuislukio
ylioppilastutkinto REAALIKOE paperisena Tehtävät edellyttävät tietojen hallintaa ja soveltamista.  Arviointi 0 – 6p. Kussakin aineessa on 2 vaativaa jokeritehtävää Jokeritehtävät merkitään tehtävänumeron edessä olevalla +-merkillä ja sijoitetaan sarjan loppuun. Kumpaankin jokeritehtävään saa vastata. Arviointi 0 – 9 p. 1-4 oppiaineen rajat ylittävää tehtävää. Sekä tavallinen tehtävä että jokeritehtävä voivat olla oppiainerajat ylittäviä tehtäviä. Oppiainerajat ylittäviä tehtäviä ei merkitä erikseen, mutta tehtävänannolla pyritään ohjaamaan kokelasta käsittelemään tehtävää eri aineiden näkökulmista tai lukion aihekokonaisuuksien kannalta. Tarkista lopuksi, jos tehtävä on useampiosainen, että olet vastannut KAIKKIIN kohtiin (a, b, c) jos tehtävä sisältää vaihtoehtoisia osioita, että olet vastannut VAIN joko a-, b- tai c-tehtävään.

32 SÄHKÖINEN YO-TUTKINTO: esim. filosofia ja maantiede
Kallaveden lukio/Kuopion aikuislukio ylioppilastutkinto SÄHKÖINEN YO-TUTKINTO: esim. filosofia ja maantiede Filosofian sähköisessä kokeessa annetaan yhdeksän tehtävää, joista vastataan viiteen. Kokeen enimmäispistemäärä on 120 pistettä. Tehtävätyypit ovat aiempaa vaihtelevampia ja tehtävät jaetaan moduuleihin. Maantieteen sähköisessä kokeessa annetaan yhdeksän tehtävää, joista vastataan viiteen. Kokeen enimmäispistemäärä on 120 pistettä. Tehtävätyypit ovat aiempaa vaihtelevampia ja tehtävät jaetaan moduuleihin. Rakenne on seuraava: A/B-moduulissa on yksi kaikille pakollinen tehtävä (20 pistettä). Tehtävätyyppi on monivalinta, termin selitys, yhdistely tai väittämä. C-moduulissa tarjotaan neljä tehtävää (20 pistettä per tehtävä), joista kokelas vastaa kahteen. Tehtävät ovat samantyyppisiä kuin entiset perustehtävät, ja ainakin osassa hyödynnetään uusia sähköisen kokeen työkaluja ja aineistoja. D-moduulissa tarjotaan neljä tehtävää (30 pistettä per tehtävä), joista kokelas vastaa kahteen. Tehtävät ovat samantyyppisiä kuin entiset jokeritehtävät, ja ainakin osassa hyödynnetään uusia sähköisen kokeen työkaluja ja aineistoja.  

33 SÄHKÖINEN YO-TUTKINTO: psykologia
Kallaveden lukio/Kuopion aikuislukio ylioppilastutkinto SÄHKÖINEN YO-TUTKINTO: psykologia Psykologian sähköisissä ylioppilaskokeissa on kolme osaa: Osa I, II ja III. Osan I tehtävistä saa 20 pistettä, osan II 20 pistettä ja osan III 30 pistettä. Kaikki tehtävät voivat olla moniosaisia. Osan I tehtävät ovat sisällöltään suhteellisen rajattuja keskeisen psykologisen tiedon muistinvaraista hallitsemista ja ymmärtämistä mittaavia tehtäviä (nk. perustehtävät). Nämä tehtävät voivat olla sisällöltään rajattuja, joissa kysytään johonkin olennaiseen psykologiseen käsitteeseen, teoriaan tai ilmiöön liittyvän tiedon esittämistä. Vastauksen enimmäispituus on yleensä rajoitettu (esim. 250 sanaa). Osan II tehtävät edellyttävät tiedollisen osaamisen lisäksi psykologisen tiedon kehittelevää soveltamista jonkun ilmiön, asian tai tutkimuksen analyysiin. Osan II tehtävät vastaavat psykologian perinteisen ylioppilaskokeen esseetehtäviä. Vastauksen enimmäispituutta ei ole rajoitettu. Osan III tehtävät vaativat laajempaa soveltamista ja kehittelyä. Tehtävät voivat edellyttää psykologisen tiedon tuottamista ja kehittelemistä esimerkiksi ilmiön analyysiin, tutkimuksen suunnitteluun tai tiedon ja tutkimuksen arvioimiseen. Osan III tehtävissä painotetaan asian tarkastelua eri näkökulmista sekä tiedon ja selitystapojen arviointia. Vastauksen enimmäispituutta ei ole rajoitettu.

34 REAALIKOKEEN ARVOSTELU, plussaa
Kallaveden lukio/Kuopion aikuislukio ylioppilastutkinto REAALIKOKEEN ARVOSTELU, plussaa kokonaisuus on jäsennelty ja asiasisällöltään johdonmukainen tehtävän kannalta olennaisia tietoja on riittävästi; vastauksen pituus ja detaljitietojen määrä eivät sinänsä ole ansioita syitä ja seurauksia tarkastellaan asianmukaisesti eri näkökulmista esitetyt väitteet perustellaan selkeästi asioiden käsittely ilmentää tietojen ja taitojen itsenäistä hallintaa ja kykyä niiden soveltamiseen tehtäviin liittyviä aineistoja käytetään tarkoituksenmukaisesti esitetyt tiedot asetetaan laajempiin asiayhteyksiin erityisesti pohdiskelua edellyttävissä tehtävissä erotetaan tosiasiat, perustellut kannanotot ja mielipiteet. Matemaattista käsittelyä edellyttävissä tehtävissä suureyhtälöt ja kaavat on perusteltava tavalla, joka osoittaa kokelaan hahmottaneen tilanteen oikein ja soveltaneen ratkaisussaan asianmukaista periaatetta tai lakia.

35 REAALIKOKEEN ARVOSTELU, miinusta
Kallaveden lukio/Kuopion aikuislukio ylioppilastutkinto REAALIKOKEEN ARVOSTELU, miinusta suorituksessa on selviä asiavirheitä ajatukset on ilmaistu epäselvästi tai epätarkasti esitetyt tiedot osoittavat, että kokelas on käsittänyt tehtävän väärin, tai ovat muuten selvästi epäolennaisia vastaus rakentuu pelkästään mielipiteiden varaan.

36 REAALIKOKEEN ARVOSTELU
Kallaveden lukio/Kuopion aikuislukio ylioppilastutkinto REAALIKOKEEN ARVOSTELU Yleisten arvosteluperusteiden lisäksi painotetaan kunkin reaaliaineen luonteen mukaista esitystapaa ja kielenkäytön täsmällisyyttä. Jos suoritus on epäselvä, sekava tai huomattavan epäsiisti, sen pistemäärää voidaan alentaa. Jos kokelas jättää arvosteltavaksi ainekohtaisen enimmäismäärän ylittävän määrän vastauksia, katsotaan kokeen muodostuvan niistä 6/8 vastauksesta, joiden pistesumma on pienin. Jos kokelas jättää samaan tehtävään useamman kuin yhden vastauksen, tehtävä arvostellaan pienimmän pistemäärän antavan vastauksen mukaan.

37 SÄHKÖINEN YO-TUTKINTO
Kallaveden lukio/Kuopion aikuislukio ylioppilastutkinto SÄHKÖINEN YO-TUTKINTO Filosofia, maantiede, psykologia ja yhteiskuntaoppi sekä ranskan ja saksan kieli kirjoitetaan sähköisesti keväällä Ylioppilaskirjoitukset ovat kokonaan sähköiset vuonna 2019. Opiskelun tvt-taitojen kurssilla TVTopo on mahdollista tutustua koulumme sähköisiin oppimateriaaleihin ja oppimisalustoihin sekä valmistautua sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin Ole paikalla kirjoituspäivänä jo klo 8.00. Kokeessa käytetään omaa konetta. Oma kone tulee testata yo-kirjoituksia varten viimeistään koetta edeltävänä päivänä.

38 SÄHKÖINEN YO-TUTKINTO: ennen koetta
Kallaveden lukio/Kuopion aikuislukio ylioppilastutkinto SÄHKÖINEN YO-TUTKINTO: ennen koetta Ota kokeeseen mukaan tietokone virtajohtoineen, kuulokkeet ja kynä. Voit myös ottaa mukaan eväitä halutessasi. Ennen koetta kiinnitä verkko- ja sähköjohdot sekä kuulokkeet koneeseen. Käynnistä tietokoneesi USB-muistilta, joka on jaettu pöydällesi. (valvojat opastavat) Tee äänitesti, joka käynnistyy automaattisesti. Jos et saa ääniä kuulumaan, viittaa valvoja paikalle. Syötä etu- ja sukunimesi sekä henkilötunnuksesi koejärjestelmään. Odota, että valvoja tulee vahvistamaan kirjautumisesi. Aloita koe vasta luvan saatuasi.

39 SÄHKÖINEN YO-TUTKINTO: Kokeen aikana
Kallaveden lukio/Kuopion aikuislukio ylioppilastutkinto SÄHKÖINEN YO-TUTKINTO: Kokeen aikana Koetehtävät näkyvät selainikkunassa. Kysymyksiin liittyvät taustamateriaalit aukeavat omalle välilehdelleen Avaa aineistot -painikkeesta. Voit liikkua Aineistot ja Sähköinen koe -välilehdeltä toiselle. Äänenvoimakkuutta säädät kokeen aikana tarvittaessa yläreunasta. Vastaa suoraan kysymysten yhteydessä oleviin vastauskenttiin. Talleta muilla ohjelmilla tekemäsi tiedostot, jotta ne varmuuskopioidaan palvelimelle. Voit suurentaa vastauskenttää tarvittaessa vetämällä hiirellä tekstikentän alakulmasta.

40 SÄHKÖINEN YO-TUTKINTO: Kokeen päätyttyä
Kallaveden lukio/Kuopion aikuislukio ylioppilastutkinto SÄHKÖINEN YO-TUTKINTO: Kokeen päätyttyä Lue vielä kerran kokeen ohje ja tarkista, että olet vastannut kaikkiin kysymyksiin. Päätä koe napsauttamalla tehtäväsivun alareunassa olevaa Siirry kokeen päättämiseen -painiketta. Kun olet lopettanut kokeen, sammuta kone näytön oikeassa ylänurkassa olevasta virtakytkinkuvakkeesta. Palauta muistiinpanopaperit sekä USB-muisti takavalvojalle. Ota tietokoneesi ja kuulokkeesi mukaan.

41 Lukiolaisen kannettavan tietokoneen muistilista
Kallaveden lukio/Kuopion aikuislukio ylioppilastutkinto Lukiolaisen kannettavan tietokoneen muistilista  1. Abitti-yhteensopivuus – Sähköinen yo-koe vaikuttaa laitteen tyyppiin. Sitä varten on oltava kannettava tietokone tai vastaavilla ominaisuuksilla varustettu tablet-laite, joka käynnistyy Abitti-systeemiin. Digabi.fi-sivustolla on teknisiä ohjeita tämän suhteen. 2. Laitteessa on USB-portti tikkua varten. 3. Laitteessa pitää olla liitäntä langallista verkkoa varten. Joissakin laitteissa voidaan käyttää langalliseen verkkoon USB-adapteria. Tällöin laitteessa pitää olla vähintään kaksi USB-porttia. 4. Laitteessa täytyy olla mahdollisuus käyttää WLAN-verkkoa. Kuopion lukioissa on oppilailla käytössä langaton verkko. 5. Akku kestää päivän ajan todellista käyttöä. 6. Kone on jämäkkä. Se mahtuu reppuun tai laukkuun ja se kestää laukussa tai repussa kantamisen. 7. Näppäimistön on oltava riittävän kokoinen ja siinä on oltava ”tuntoa”. Näppäimistö ei voi olla Bluetooth-kytkennällä. 8. Kosketushiiri (tai kosketusnäyttö) toimii kunnolla. 9. Käynnistymisaika on riittävän lyhyt. Pitkästä viiveestä on haittaa, koska läppäri suljetaan jopa kymmeniä kertoja päivässä. 10. Laitteessa on laitetakuu tai huoltosopimus. Puuttuminen voi kertoa, että varaosiakaan ei välttämättä saa.

42 Abin aikataulua, helmi-huhtikuu
Kallaveden lukio/Kuopion aikuislukio ylioppilastutkinto Abin aikataulua, helmi-huhtikuu Yo-treenit. Ilmoittautuminen sitova! Kertaa ohjeet ja aikataulu: Testitaidon yo-koe omalla koululla yo-kuuntelukokeet omalla koululla 13. – ylioppilaskirjoitukset Pohjantien koululla 13. – sähköiset ylioppilaskirjoitukset Pohjantien koululla Lyhyen kielen yo-koe omalla koululla (sähköinen saksa yhdessä muiden lukioiden kanssa)

43 Abin aikataulua, toukokuu
Kuopion aikuislukio ylioppilastutkinto Abin aikataulua, toukokuu Lu­ki­on oppi­mää­rä suo­ri­te­taan mää­rä­päi­vään men­nes­sä. Tuol­loin reh­to­ri il­moit­taa yo-tut­kin­to­lau­ta­kun­taan nii­den ko­ke­lai­den ni­met, joi­den päät­tö­to­dis­tus ei ole vie­lä val­mis. ”vappuna valmista” Ko­ke­laal­la on mah­dol­li­suus suo­rit­taa lu­ki­on oppi­mää­rää kevään jaksoissa

44 Abin aikataulua, touko-kesäkuu
Kuopion aikuislukio ylioppilastutkinto Abin aikataulua, touko-kesäkuu Yo-tulokset tiedossa viimeistään Tulokset löytyvät Wilmasta ja koululta kansliasta. Lakkiaisharjoitukset musiikkikeskuksessa pe klo (lakki mukaan) Lakkiaiset musiikkikeskuksessa la klo 10-12, vieraita max. noin 5 / abi syksyn YO-kirjoituksiin ilmoittautuminen päättyy klo 14 aikuislukion kansliassa. Lasku tulee ilmoitettuun kotiosoitteeseen ja se on maksettava eräpäivään mennessä.

45 Kallaveden lukio/Kuopion aikuislukio
ylioppilastutkinto Ole positiivinen ja luota itseesi. ”Minä osaan.” ”Olen maailman paras minä” PARHAINTA ONNEA JA MENESTYSTÄ YO-KIRJOITUKSIISI !

46 OPISKELUOHJEITA Kallaveden lukio/Kuopion aikuislukio
ylioppilastutkinto OPISKELUOHJEITA Tee itsellesi päivittäinen opiskelusuunnitelma: kuinka paljon aikaa, kuinka paljon opiskeltavaa? Tee ohjelmastasi vaihteleva – älä opiskele eri kieliä yhteen perään (ruotsin päivä, psykologian päivä, matematiikan päivä ...) Opiskele säännöllisesti päivittäin. Tehokas keskittyminen säästää aikaa, auttaa ymmärtämään ja muistamaan asiat. Jaa opiskeltava asia (oppikirja/kurssi) järkeviin kokonaisuuksiin, näin ymmärrät myös osien ja yksityiskohtien merkityksen.  Kun aloitat uuden asiakokonaisuuden, nollaa itsesi, tee tilaa uuden oppimiselle.  Testaa itseäsi, oletko sisäistänyt asiat. Harjaannu soveltamaan oppimaasi ja käyttämään sitä hyväksesi uudella tavalla koetilanteessa. Opettele tulkitsemaan ja käyttämään hyväksesi kaavioita, diagrammeja, kuvia, tilastoja jne.  Kertaa vieraiden kielten fraaseja, sanastoja, kieliopin keskeisiä kohtia.


Lataa ppt "Kuopion aikuislukio / ylioppilastutkinto K-2017"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google