Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi"— Esityksen transkriptio:

1 Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi

2 Vanhusten parissa tehtävä vapaaehtoistyö Vaalan seurakunnassa
Lähimmäispalvelu Ulkoilu- ja lauluhetket laitoksissa Avustaminen tapahtumissa, esimerkiksi vanhustenviikon viikkomessussa ja ruokailussa sekä ikäihmisten puurojuhlassa Uusien toimintamuotojen ideointi (lehdenlukija, kerhojen vetäjä, hartausavustaja)

3 Välähdyksiä hoitolaitosten arjesta
Yksinäinen vanhus vuodeosastolla odottaa ystävää. Kasvot kirkastuvat, kun ovesta astuu tuttu ihminen. Vapaaehtoisen ystävän myötä vanhuksen elämään on tullut mielekkyyttä ja iloa. Kesäinen katu on täynnä ääniä ja elämää. Kesäpäivä on kauneimmillaan. Vapaaehtoisten avustamina monet pitkäaikaispotilaat ovat päässeet ulos ja osallisiksi kesän virkistävistä hetkistä.  Omaishoitaja palaa kotiin asioiltaan. Hän haluaa auttaa läheistään, mutta tietää tarvitsevansa taukoja. Vapaaehtoiset auttavat häntä, jotta asioiden hoitaminen onnistuisi. Osastolla kaikuvat tutut virret, sitten luetaan Raamattua ja rukoillaan. Vapaaehtoiset järjestävät yhdessä vapaamuotoisia hartaustilaisuuksia.

4 Mikä oikeastaan on seurakunta?
Niin kuin meillä jokaisella on yksi ruumis ja siinä monta jäsentä, joilla on eri tehtävänsä, samoin me kaikki olemme Kristuksessa yksi ruumis mutta olemme kukin toistemme jäseniä. Meillä on saamamme armon mukaan erilaisia armolahjoja. Se, jolla on profetoimisen lahja, käyttäköön sitä sen mukaan kuin hänellä on uskoa. Palvelutehtävän saanut palvelkoon, opetustehtävän saanut opettakoon, rohkaisemisen lahjan saanut rohkaiskoon. Joka antaa omastaan, antakoon pyyteettömästi; joka johtaa, johtakoon tarmokkaasti; joka auttaa köyhiä, auttakoon iloisin mielin. Olkoon rakkautenne vilpitöntä. Vihatkaa pahaa, pysykää kiinni hyvässä. Room 12:4-7

5 Mitä on vapaaehtoistoiminta?
Vapaaehtoistoiminta on omista arvoista lähtevää, toisten ihmisten tai yhteisöjen hyväksi tehtyä työtä, jota ei tehdä rahallista korvausta vastaan. Seurakunnan vapaaehtoistoiminta ei ole erillinen toimintamuoto vaan tapaa elää todeksi kristillistä uskoa ja kasteeseen perustuvaa yleistä pappeutta. Vapaaehtoisuus on itsestään antamista ja itselleen saamista.

6 Seurakunnan vapaaehtoistoiminnan etiikka
Mitkä voisivat olla vanhusten parissa toimivan vapaaehtoisen 10 käskyä?

7 Seurakunnan vapaaehtoistoiminnan etiikka
Tasavertaisuus – kaikki ovat tasavertaisia ikään, sukupuoleen tai muuhun ulkonaiseen seikkaan katsomatta. Kunnioitus – vanhuksen arvoja ja ajatuksia kunnioitetaan, ei yritetä muuttaa niitä oman mielen tai kirkon opin mukaisiksi. Luottamuksellisuus - toisen henkilön yksityisyyden piiriin kuuluvia tietoja kuten esimerkiksi tietoja tämän perhetilanteesta, terveydentilasta tai taloudesta ei kerrota eteenpäin. Turvallisuus – vapaaehtoinen ei vastaa vanhuksen lääketieteellisistä tarpeista tai hoidosta.

8 Seurakunnan vapaaehtoistoiminnan periaatteet
Kirkon auttamistyö ja -vapaaehtoistoiminta perustuu kristinuskon ajatukseen, että jokainen ihminen on lähimmäisemme ja lähimmäisiä tulee auttaa. Jokainen ihminen on Jumalan edessä samanarvoinen. Seurakuntien halu auttaa heikompiosaisia nousee Uudesta testamentista ja Jeesuksen esimerkistä. Kirkon diakoniatyö (diakonia l. palvelu) on parhaimmillaan kaikkien seurakuntalaisten ja seurakunnan työntekijöiden työtä. Vapaaehtoistyö mahdollistaa seurakunnan diakoniatyön monipuolisen toiminnan ja tarjoaa mahdollisuuden toimia itselle sopivissa tehtävissä.

9 Vuorovaikutustaidot ja ihmisten kohtaaminen
Vuorovaikutustaidot tarkoittavat kykyä ja halua vaihtaa ajatuksia, kokemuksia, mielipiteitä tai tekoja toisten kanssa ja toimia yhdessä.  Vuorovaikutustaitoja ovat esimerkiksi kuuntelemisen taito, kyky osoittaa tukea ja taito ylläpitää keskustelua Harjoitellaan vuorovaikutustaitoja!

10 Vuorovaikutustaidot ja ihmisten kohtaaminen
Läsnäolo on arvokkain lahja, jonka ihminen voi antaa itselleen tai toiselle. Läsnäoloa on toisen kohtaaminen aidosti, arvokkaana ihmisenä.  Aina ei tarvita suuria tekoja. Usein pienetkin eleet ja toista tukeva ilmaisu riittää.  Myönteistä ja rakentavaa vuorovaikutusta on esimerkiksi: rohkaisu ja kannustaminen tarkkaavainen läsnäolo myönteinen, mutta realistinen palaute tuki ja kuunteleminen myötätunto ja huomioiminen ilahduttaminen

11 Vanhuus elämänvaiheena
Vanhuus ei tule yksin! Vanheneminen on yksilöllistä, ja aina ikäviltä yllätyksiltäkään ei voida välttyä Vanhuksia on monenlaisia - virkeitä ja aktiivisia, seurankipeitä ja yksinäisiä, fyysisesti heikkeneviä ja muistisairaita tai yksin asuvia ja laitoshoidossa olevia.

12 Muistisairaudet Muistisairaan vanhuksen kohtaamisessa auttaa perustason tietämys muistisairauksista Suomessa on arviolta muistisairasta ihmistä Edetessään muistisairaudet johtavat dementiaoireyhtymään Dementia ei siis ole erillinen sairaus, vaan muistisairauden oire. Siihen voi liittyä kielellisiä häiriöitä, kätevyyden heikkenemistä, tunnistamisen vaikeutumista ja monimutkaisten älyllisten toimintojen heikkenemistä. Yleisimpiä eteneviä muistisairauksia ovat Alzheimerin tauti (n %), verisuoniperäinen muistisairaus (n %), kahden edellämainitun yhdistelmä (ns. sekamuoto) sekä Lewyn kappale –tauti

13 Muistisairaan vanhuksen kohtaaminen
Katso silmiin, puhu kuin aikuinen aikuiselle, arvosta keskustelukumppaniasi Anna aikaa, luo hetkestä kiireetön, kuuntele ja kuule Älä holhoa, älä tee asioita puolesta, älä pakota, älä suotta korota ääntäsi Puhu silloinkin, kun sairastunut ei enää vastaa Aina ei tosin tarvita sanoja: joskus kosketus ja lähelläolo tai vaikka yhdessä hyräily ja valokuvien katselu on merkityksellisempää Anna puheen rönsyillä sairastuneen puheen mukana - älä turhaan pidä huolta tai korjaa puheenaiheiden todenmukaisuudesta tai ajantasaisuudesta Panosta sanattomaan viestintään: ilmeisiin ja kehonkieleen, pieniin kosketuksiin Tee asioita tutulla tavalla, pidä kiinni rutiineista, kannusta asioihin jotka sujuvat

14 Liikkumisen apuvälineet
Ikääntymisen myötä tapahtuvat muutokset kävelyssä ovat yksilöllisiä, ja ne voivat johtua normaalien vanhenemismuutosten lisäksi jostakin sairaudesta, tai esimerkiksi fyysisen aktiivisuuden vähenemisestä. Apuvälineen tärkeä tehtävä on poistaa liikkumisen rajoituksia ja madaltaa esteitä silloin, kun toimintakyky ei riitä normaaliin liikkumiseen. Kyynärsauvat ja kävelykepit Rollaattorit eli kävelytelineet Pyörätuolit

15 Muita vanhuuteen liittyviä erityiskysymyksiä
Yksinäisyys Köyhyys Päihteiden käyttö Vanhusten kaltoinkohtelu ja heihin kohdistuva väkivalta Mitä muita nousee mieleen?

16 Tilaa keskustelulle ja kysymyksille!


Lataa ppt "Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google