Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

AIKUISTEN YLEISURHEILUKOULU

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "AIKUISTEN YLEISURHEILUKOULU"— Esityksen transkriptio:

1 AIKUISTEN YLEISURHEILUKOULU
toimintamalli

2 AIKUISTEN YLEISURHEILUKOULU
Yleisurheilua voi harrastaa läpi elämänkaaren ja yleisurheilun harrastamiseen liittyviä taitoja ja ominaisuuksia voi kehittää niin nuori kuin varttuneempikin harrastaja. Moni kuitenkin kaipaa ohjattua toimintaa tutustuakseen yleisurheilulajeihin, varsinkin jos ei ole aikaisempaa käytännön kokemusta lajeista ja viimekertaisesta harrastamisesta on kulunut jo tovi. Yksi tie saada yleisurheilulajista kokemuksia, haasteita ja onnistumisen tunteita on osallistua seuran järjestämään Aikuisten yleisurheilukouluun. Tässä esityksessä tuodaan esille Aikuisten Yleisurheilukoulun järjestämiseen liittyviä keskeisiä sisältöjä ja esimerkkejä toteutukseen. Jokaisen urheiluseuran on kuitenkin tärkeää pohtia, millainen toimintamalli sopii seuran omaan toimintakulttuuriin ja seuran resursseihin. Innostus ja tahtotila ovat tärkeimmät asiaa eteenpäin vievät voimat. Rohkeasti suunnittelemaan ja toteuttamaan!

3 AIKUISTEN YLEISURHEILUKOULU (AYK)
Suunnittele Tahtotila Tavoitteet Resurssit Laatu Toteuta Tiedotus ja viestintä Ohjaajat ja valmentajat Arvioi Dokumentointi ja arviointi

4 SUUNNITTELE Luo tahtotila
Ole yhteydessä seuran johtoon ja esitä ideasi AYK:n perustamisesta. Tuo esille toiminnan tavoitteet ja kohderyhmä. Tärkeää on tuoda esille, että on kyse matalan kynnyksen toiminnasta ja AYK antaa mahdollisuudet terveyttä edistävään toimintaan. Seuran johdon sitoutuminen ja tuki toimintaan on toiminnan onnistumisen perusedellytys. Määrittele tavoitteet Määrittele toiminnalle tavoitteet. Tavoitteiden on hyvä olla sekä toiminnan (esim. harraste- ja kuntoliikunnan vakiinnuttaminen, seuran jäsenmäärän kasvu) että toimijoiden (mm. uusien taitojen oppiminen, sosiaalinen aspekti) kannalta pohdittuja. Kirjaa tavoitteet helposti arvioitavaan muotoon ja pohdi samalla toimenpiteet, joilla tavoitteet saavutetaan (Kuka tekee? Mitä tekee? Milloin tekee?). Aikuisten yleisurheilukoulu _ tavoite - ohjaajat? paikka

5 SUUNNITTELE Määrittele resurssit ja budjetoi toiminta
Kartoita toiminnan resurssit (taloudelliset, ohjaajat, olosuhteet). Laadi toiminnalle budjetti ja pohdi rahoituskanavamahdollisuuksia: Julkinen rahoitus  kunnan rahoitus, veikkausvoittovarat Yksityinen rahoitus  yritykset, projektirahoitus liikunta- ja urheilujärjestöiltä Seuran sisäinen  jäsenmaksut, osallistumismaksut, liikuntatapahtumat Pidä toiminnassa hyvä laatu Panosta toiminnan laatuun: ohjaajien osaaminen (ohjaajakoulutus, ymmärrys aikuisesta liikkujana) harjoitusvälineiden ja -olosuhteiden turvallisuus toiminnan arvioiminen ja kehittäminen.

6 TOTEUTA Tiedota toiminnasta
Viestintä ja tiedottaminen on yksi toiminnan onnistumisen kulmakivi, jonka suunnitteluun ja toteutukseen kannattaa panostaa. Sisäinen viestintä. Seuran omien viestintäkanavien hyödyntäminen (seuratiedote, kokoukset, internet-sivut, sähköposti, facebook, twitter yms.). Ulkoinen viestintä. Yhteistyökumppanit, kunnan liikunta- ja terveyssektori, sosiaalinen media, paikallismedia. Viestintämateriaalissa tulee olla mainittu paikka, aika ja hinta sekä toiminnan sisältö ja kohderyhmä (kts. tiedotemallit seuraavista slaidista). Järjestä toiminnasta infotilaisuus, jonka yhteydessä esim. pieniä ”maistiaisia” harjoituksista. Kouluta ohjaajat ja valmentajat Ohjaajien ammattitaito ratkaisee, tuleeko toiminnasta vakiintunutta toimintaa. Ammattitaidon lisäksi ohjaajalla tulee olla kiinnostus aikuisliikkujia kohtaan ja innokkuutta asiaan. SAUL järjestää aikuisten yleisurheiluohjaajakoulutusta, josta saa hyvät perustiedot aikuisten ohjaamisesta (kts. sisältö slaideista 10 ja 11) Koulutuksen jälkeen on mahdollista jatkaa ja kouluttautua lisää SUL:n (Suomen Urheiluliitto) järjestämissä ohjaaja- ja valmentajakoulutuksissa. Lisätietoja koulutuksista saa SAUL-toimistolta.

7 ARVIOI Dokumentoi ja arvioi toimintaa
Toimintaa on tärkeä dokumentoida ja arvioida toiminnan alusta asti. Kerättyjä dokumentteja voi käyttää esim. toiminnan jatkuvuuden perusteina seurassa. Kerää ainakin seuraavia tietoja: Osallistujamäärä (montako osallistui, käyntien säännöllisyys, keskeyttämis% ja syy) Palaute toiminnan loppuessa ( esim. sisältö, ohjaus, hyödyllisyys, missä onnistuttiin, toiveet toiminnan kehittämiseksi, uudet jäsenet?) Jatkuva palaute: jutustelut toiminnan lomassa, harjoituksen loppufiilikset. Pidä kynnys palautteen antamiseen matalana, kannusta osallistujia antamaan palautetta. Jaa kokemuksia! Toiminnasta kertyvien kokemusten jakaminen seuran sisäisesti ja ulkopuolelle on tärkeää jatkuvuuden kannalta. Dokumentoinnin kautta saatujen tietojen pohjalta voit luoda mainospaketin toteutuneesta toiminnasta seuraavaa Aikuisten Yleisurheilukouluja käynnistettäessä. Käytä osallistujien kokemuksia mainoslauseissasi. Tee tuote tutuksi ja kiinnostavaksi!

8 TIEDOTEMALLI YLEISURHEILUKOULUSTA
Elävöitä tiedotetta seuran logolla ja innostavalla kuvalla!

9 TIEDOTEMALLI INFOTILAISUUDESTA
Elävöitä kuvaa seuran logolla ja valokuvalla

10 AYOK 1 TAVOITTEET Aikuisten yleisurheiluohjaaja
Osaa opettaa ja ohjata aikuisten yleisurheiluharjoituksia turvallisella ja kehittävällä tavalla Osaa valita oikeita liikunta- ja yleisurheiluharjoitteita Osaa suunnitella ja toteuttaa yleisurheiluharjoituksen kokonaisuuden Tietää aikuisten ohjaamiseen ja kehitykseen vaikuttavat päätekijät ja pystyy hyödyntämään niitä ohjaamisessa Tietää yleisurheilulajien perusteet

11 AYOK 1 SISÄLTÖ Harjoittelun perusteet (teoria + käytäntö)
Ominaisuuksien (taito, voima, kestävyys, nopeus, liikkuvuus) periaatteet Biomekaniikka Yleisurheilulajien perusteet (juoksu, heitot, hypyt) Aikuisliikkujan lihastasapaino ja vammojen ennaltaehkäisy Aikuisten ohjaaminen (teoria + käytäntö) Aikuinen oppijana, liikkujana ja urheilijana Kannustava ohjaaja Turvallinen liikuntatilanne Yksittäisen harjoitus- tai ohjaustapahtuman suunnittelu ja toteuttaminen Ohjausharjoittelu Aikuisten yleisurheilukoulu ja aikuisten kilpailut Aikuisten yleisurheilukoulu Aikuisyleisurheilun kilpailujärjestelmä Koulutuksen kesto on 12,5 tuntia (Teoria 4,5 tuntia ja käytäntö 8 tuntia)

12 Kiitos!


Lataa ppt "AIKUISTEN YLEISURHEILUKOULU"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google